UCI Trials Youth World Games

UCI Trials Youth World Games

ava

Afgelopen weekend stonden in Marcinelle de UCI Trials Youth World Games op het programma, zeg maar de wereldkampioenschappen voor de jeugd. Onder de bijna 100 piloten stonden ook een 10-tal Belgen aan de start.
Afgelopen zondag stonden de UCI Trials Youth World Games op het programma in Marcinelle. Na een uitstap naar Polen in 2010 keerde men dus terug naar Marcinelle waar de Jeugdspelen al plaats vonden in 2009. Bijna 100 piloten kwamen aan de start. De grootste delegaties kwamen uit Spanje, Duitsland en Frankrijk. België was vertegenwoordigd met 12 piloten in de verschillende categorieën:

Poussins: Romain Léonard en Bill Maréchal

Benjamins: Maxime Senden

Miniemen: Benoit Grommerch

Cadetten: Dieter Pletinckx, Maxime Senden en Damon Dubois

Meisjes: Charlotte Coen en Aurore Defraiteur.

 

Aangezien België het gastland was werd er ook de mogelijkheid geboden aan de andere piloten om deel te nemen. Zo kwamen bij de Poussins William Lecerf en Tom Lecloirec aan de start en bij de Benjamins Romain Manet,  Leonelli Paco en Loris  Darimont aan de start. Voor hen een uitgelezen kans om te proeven van het internationale trial niveau bij de jeugd.

 

Zaterdag was het de beurt aan de jongens om zich te kwalificeren voor de finales op zondag. De meisjes hadden geluk, zij mochten direct de finale rijden op zondag.

Het weer zat niet mee en de Poussins en de Benjamins mochten hun kwalificaties in de pletsende regen afwerken. De aanhoudende regen zorgde ervoor dat de zones enorm moeilijk werden en dat er eigenlijk al op het niveau van de finales moest gestreden worden. Er werden dan ook aardig wat zones met het maximaal aantal strafpunten afgewerkt. Van de 4 Belgen aan de start konden er zich 2 selecteren voor de finales bij de Poussins: Romain Léonard en Bill Maréchal. Bij de Benjamins slaagde er niemand in zich te kwalificeren. Maxime Sintzen liep de finale mis met slechts 2 strafpunten verschil. Voor de andere Belgen was het vooral kwestie van ervaring opdoen en was het enkel Romain Lassance die erin slaagde een zone uit te rijden.

In de namiddag klaarde het uit en konden de Miniemen en Cadetten hun kwalificaties met slecht enkele spatjes regen afwerken. Bastien Grommerch werd uiteindelijk 13de bij de Miniemen en plaatste zich dus net niet voor de finale. Bij de Cadetten plaatste Maxime Senden zich op de valreep voor de finale als 12de. Damon Dubois eindigde op de 18deplaats en Dieter Pletinckx eindigde 20ste.

 

Zondag kwamen er dus nog 5 Belgen aan de start. ’s Morgens starten de Poussins met Romain Léonard en Bill Maréchal. Het was vooral uitkijken naar Romain die vorig jaar in Polen nog 2de eindigde. Gelukkig waren de weersomstandigheden veel beter dan verwacht en konden de finales in goede omstandigheden worden afgewerkt. Romain eindigde weer op een tweede plaats met slecht een puntje verschil voor de eerste plaats. Een klein foutje in zone 4 met  5 strafpunten tot gevolg koste Romain de overwinning, maar toch weer een prima prestatie voor Romain die weer als enige Belg het podium haalde. Bill Maréchal reed een constante en goede wedstrijd en eindigde net naast het podium op een 4de plaats.

Om half twee was het dan de beurt aan de meisjes. Na een teleurstellende prestatie in Polen vorig jaar voor Charlotte was uitkijken of ze dit jaar beter zou doen. Voor Aurore Defraiteur was het de eerste deelnamen en waren ook de verwachtingen hoog na haar overwinning op het BK in Halle. Tegen de overmacht van de Duitse meisjes, waar er ook 2 een jaartje ouder zijn, en het niveau van de Spaanse, die getrained wordt door de zusjes Abant, was echter niets te beginnen. Charlotte eindigde op een verdienstelijke 6de plaats na een goede wedstrijd te hebben gereden, mede dankzij de ondersteuning van coach Iciar Van Den Bergh. Aurore eindigde op een 7de plaats. De kloof met de Duitse meisjes is echter kleiner geworden en hopelijk kunnen we volgend jaar onze Duitse collega’s het vuur aan de schenen leggen.

Als laatste van de dag gingen de cadetten aan de start Maxime Senden reed een goede wedstrijd en eindigde in de finale als laatste en legde zo beslag op de 12de plaats in het klassement.