Van fiets naar mountainbike

Van fiets naar mountainbike

ava

Fietsen. Zowel de fysieke fiets als het werkwoord is zo sterk vertegenwoordigd in de Nederlandse cultuur dat het tegenwoordig zelfs al tot de externe stereotypen behoort: elke buitenlander kent het concept, natuurlijk omdat het ook zo populair is. Hoewel wij Nederlanders het in de meeste gevallen gebruiken in de praktische zin, is de fiets heden ten dage geëvolueerd tot meerdere vormen met verschillende doeleinden. Hierbij valt te denken aan sporten, stunten, racen, enzovoorts. Door creatieve, ondernemende geesten hebben we enkele jaren geleden ook kennis mogen maken met de mountainbike maar het heeft wel even geduurd voordat deze wielersport werkelijk ontstond en bekend werd…

Ontstaansgeschiedenis

Het allereerste gedocumenteerde ontstaan van de fiets stamt uit 1817, maar de fiets die wat meer lijkt op de alledaagse fiets van tegenwoordig is ontwikkeld in 1865. Dit was echter slechts een ‘loopfiets’, het had geen pedalen. Enkele jaren daarna, in 1868 is de fiets met ketting (aldus met pedalen) uitgevonden, en vanaf daar zijn de ontwikkelingen hard gegaan. Met het toevoegen van rubberbanden in 1888 door dhr. Dunlop was de basis pas echt gelegd. Tot een lange tijd was de fiets slechts een vervoermiddel, en werd het niet gezien of geëxploiteerd voor andere doeleinden. Pas in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw bedachten creatieve geesten uit het bruisende en alternatieve Californie (USA) het eerste concept van de MTB, welke voor het eerst definitief in productie werd genomen in 1979. Dit is ook aangeslagen in Nederland en heeft mede bijgedragen aan het onstaan vanhet fietstoerisme in Nederland.

 

De MTB tegenwoordig

Sindsdien zijn de ontwikkelingen op MTB gebied hard gegaan om de beste fiets te laten passen bij de persoon of het gewenste terrein. Globaal in te delen in rigid, hardtail, softtail en dual/fully suspension, het assortiment aan fietsen is extreem breed. Op deze website zijn bijvoorbeeld al veel van deze fietsen te vinden. Voor het kiezen van de juiste fiets moet men goed weten wat bij men past, zoals de juiste wielmaat, maar desondanks is het toch een hele toegankelijke tak van de wielersport. Zo hebben we geleerd de fiets niet alleen te gebruiken om van van A naar B te komen, maar ook om veel plezier te hebben van de fiets.