Victor Koretzky is wereldkampioen junioren

Victor Koretzky is wereldkampioen junioren

ava

Niet Jens Schuermans, maar de Fransman Victor Koretzky is de nieuwe wereldkampioen bij de junioren. Het was zijn tweede goud nadat hij gisteren ook al de Team Relay won.  Topfavoriet Jens Schuermans, viel in de tweede ronde en was zo tot opgave gedwongen. De Nieuw-Zeelander Anton Cooper werd tweede en de Costa-Ricaan Andrey Fonseca werd verrassend derde. Kevin Panhuyzen reed een superwedstrijd en werd knap zesde.

Jens Schuermans had voor de start al met materiaalproblemen af te rekenen.  Zijn voorrem was defect. Zowel een wiel als een schijfrem werden vervangen, maar dat gaf weinig resultaat. Jens startte bovendien niet erg goed en moest risico’s nemen in de achtervolging. Na de eerste ronde reed hij als tiende en daarna schoof hij op naar de vijfde plaats.‘Verschillende renners waren al voor mij gevallen. Ik ben daardoor zelf vier keer gevallen. Toen ik eindelijk  de weg helemaal vrij had voor mij, gebeurde het. Ik remde vooraan iets te fors en ging over kop. De race was toen afgelopen voor mij. Heel jammer, want ik had hele goede benen vandaag. Ik had mijn race goed ingedeeld en er was niemand die zo snel klom als ik.ik voelde dat ik wereldkampioen kon worden. Ik had superbenen vandaag. Het is een gemiste kans. Ik heb nu nog last van mijn schouder en zal zien of ik zondag in Heubach revanche kan nemen,’aldus een zichtbaar ontgoochelde Schuermans.

Terug naar de wedstrijd dan.  De Fransman Victor Koretzky had de koppostie van de verrassende Costa Ricaan Fonseca ontfutsuld en reed met dertig seconden voorsprong aan de leiding. Fonseca, Ferguson en Urruty waren de naaste achtervolgers.  Die situatie veranderde enkel toen in de voorlaatste ronde Cooper heel snel kwam opzetten. De voorsprong van Koretzky bleef niet te overbruggen, maar Cooper reed naar het zilver en schoof Fonseca opzij.

Intussen was Kevin Panhuyzen aan een beresterke race bezig. De eerstejaarsjunior had een mindere start, maar begon aan een opmerkelijke remonte en dit ronde per ronde. Bij het ingaan van de laatste ronde reed hij nog in achtste positie. Aan de finish werd hij knap zesde. Daar vloog hij zijn geëmotioneerde ouders om de hals.‘Ik heb meteen direct alles gegeven.Iedere ronde heb ik geprobeerd om renners in te halen. Er zijn er heel veel gevallen en ik ben recht gebleven. Dat is super. Elke ronde werd ik beter. Toen ik hoorde dat ik dertiende was, ging het elke ronde beter. Dit is gewoon fantastisch. Ik heb geen risico’s genomen en heb mijn eigen koers gereden. Die laatste stage heeft er zeker nog wat aan gedaan. Ik besef zelf nog niet wat een resultaat ik hier neerzet. Het is als eerstejaars een hele stap vooruit. Alle miserie van het voorbije seizoen wordt hier in één klap weggeveegd,’ aldus een overgelukkige Panhuyzen.

Wereldkampioen Victor Koretzky straalde op de persconferentie na afloop. De Fransman deed het dit jaar ook goed in de wereldbeker. Maar dit is uiteraard de kers op de taart.  ‘Ik denk vooral de mensen die het allemaal mogelijk maakte voor mij.  Het is wel een kleine verrassing voor mij. Ik had wel gehoopt op een medaille, maar dit overtreft alles,’aldus nog de wereldkampioen.

De Nieuw-Zeelander Anton Cooper won de twee laatste wereldbekers. ‘Cross-country stelt in ons land nog niet veel voor. Dit resultaat is dus heel belangrijk voor ons. Bij de start zag ik al dat het mogelijk was om een goede prestatie af te leveren.  Ik heb hier de Europese tournee goed overleefd. Het ging allemaal beter dat ik dacht,’zei Cooper.

Boris Cara werd tweede Belg met een negentiende plaats. De Waal was daar tevreden mee. ‘Ik heb heel voorzichtig gereden vandaag. Er waren vele valpartijen en dat maakte het er niet makkelijker op. De tweede ronde kon ik  beginnen opschuiven. Ik ben blij met mijn resultaat.’

Pieter Geluykens(37Ste) startte goed , maar kreeg daarna ademhalingsproblemen. ‘Ik voelde dat alles dicht zat. Ik heb daarna nog wat renners kunnen inhalen. Er had zeker veel meer ingezeten.  Zeker als ik zo hard kon rijden als de laatste twee ronden.  Ik rijd nu nog Heubach, Beringen en de Roc d’Azur,’ vertelde Geluykens.

Nicolas Scheire(34ste) had pech doordat er in de start renners voor hem vielen. ‘Ik kon daardoor later vertrekken en kon zo wel wat opschuiven. Het resultaat is daarom niet echt goed. Na de tweede ronde zat ik echt dood doordat elke ronde moest optrekken en doorrijden. Dat koste veel energie. Mijn seizoen is nu gedaan en ik ga nog wat veldrijden om de conditie te onderhouden.’

Uitslag

1. Victor KORETZKY (Fra) in 1:07:18
2. Anton COOPER (Nzl) + 1:18
3. Andrey FONSECA (Crc) +1:19
4. Grant FERGUSON (Gbr) +1:48
5. Dominic ZUMSTEIN (Zwi) +2:18
6. Kevin PANHUYZEN (Bel) +2:44
7. Lorenzo Samparisi(Ita) +03:22
8. Howard Grotts(USA)+03:15
9. Maxime Urruty(Fra) +03:22
10. Christian Phäffle(Dui) +03:28
19. Boris Cara(Bel) +06:10
34. Nicolas Scheire(Bel) +08:34
37. Pieter Geluykens(Bel)+ 09:01
46. Didier Bats(Bel) +10:28

Erik Braeken en Christel Dislaire vanuit Champéry