Vijf vragen aan Bart Aernouts

Vijf vragen aan Bart Aernouts

 

Vijf vragen aan Bart Aernouts

Bart Aernouts werd in 2000 al wereldkampioen bij de junioren en Belgisch kampioen. Lange tijd heeft Bart de kleuren van het Nederlandse Rabo team vertegenwoordigd en is na  twee jaar AA drink ook bij een Nederlandse ploeg, nl. bij Corendon – Kwadro neer gestreken.

Renderend in de zwaarste crossen is Bart zeker wel een product van het typische Belgische veldrijden en bikkelen zat in zijn bloed ingebakken. Een veelwinnaar is Bart nooit geweest, maar hij was er altijd en overal en heeft een vaste plek in de klassementscrossen.

Vorig jaar werd hij ondanks goede resultaten in de jaarklassementen overgeslagen voor het WK. Dat was  mijns inziens een onterechte keuze van de Belgische bondscoach. Dit seizoen  is hij gestart bij een nieuwe ploeg met nieuw elan , meer getraind dan ooit.  Maar vooralsnog waren er geen resultaten tot het dubbele weekend van Oudenaarde en Zonhoven. Bart verdient alle selecties door zijn tomezloze inzet en nooit aflatende vriendelijkheid.

We stelden hem vijf vragen.

 

Bart een seizoen als alle andere,  ware het niet dat je nu bij Corendon – Kwadro Cycling team je brood verdient . Hoe ben je in de ploeg ontvangen? 

Ik ben zeer goed ontvangen, vanaf de eerste moment voelde ik mij er helemaal thuis. Ik ken Marc Herremans al bijna 20 jaar denk ik, dus dat maakte alles ook iets makkelijker. We gingen ook direct 2 keer op stage in Valkenburg, zodat ik iedereen snel leerde kennen. De sfeer was direct heel goed. Ik ben ook iemand die me vrij snel aanpast, dus dat helpt ook altijd natuurlijk.

Je seizoensstart was niet heel erg goed en de uitslagen bleven even uit . Ben je toen al gaan panikeren of wist je van jezelf dat de vorm er aan kwam? 

Ik had een super goede voorbereiding en had meer getraind dan ooit tevoren. Het kwam daarom wel als een verrassing dat het in het begin niet zo goed liep. We hebben toen naar de oorzaken gaan zoeken en die proberen op te lossen. Ik heb de rugpijn onder controle gekregen en aan mijn bloedwaarden was te zien dat ik op het randje van overtraining balanceerde. Door het wat rustiger aan te doen, begint het nu beter te lopen.

Na al die tijd behaal nu toch wel goede uitslagen met een 7 de plaats voor de Koppenberg cross en een 7 de stek in Zonhoven mag je spreken van een goed resultaat. Hoe kijk je hier zelf tegen aan? 

Ikzelf ben ook heel te vreden met die twee 7de plaatsen. De renners voor mij winnen allemaal grote wedstrijden, dus nog beter doen wordt moeilijk. Ik leg me daar echter niet zomaar bij en en probeer er zeker nog mooiere uitslagen uit de brand te slepen.

Is er een groot verschil met je ploeg van de voorgaande jaren?

Bij AA drink was ik op het einde alleen en vooraf met 2. Nu zijn we met 10 renners, dit is natuurlijk het grootste verschil. Toch blijft veldrijden een heel individuele sport en moet je het vooral zelf doen. Vooral met ploegtrainingen en wedstrijden op de weg is het aangenaam om in een grotere ploeg te zitten zodat je niet steeds in je eentje op pad bent.

Mooie ploeg met goede renners , denk je dat Corendon-Kwadro dit seizoen nog mooie of hele mooie resultaten kan boeken?

Ik denk het wel. Onze twee beloften (Laurens en Diether) doen het al vanaf het begin van het seizoen heel goed. Bij de profs loopt het nog niet zoals het moet, maar ik heb er al het vertrouwen in dat het goed komt. Iedereen blijft hard werken en als je daarbij rustig blijft, komen er in een seizoen vanzelf mooie momenten. We zijn nu 6 weken ver in het seizoen, er kan dus nog veel gebeuren.

Jan van Dijk

Foto: Patricia Cristens