Voorbeschouwing WK Baku

Voorbeschouwing WK Baku

Elk jaar proberen de beste van de beste BMX rijders in één week hun hoogtepunt van hun seizoen te bereiken, namelijk te scoren op de BMX Wereldkampioenschappen.

Dit jaar is het Azerdbeidzjan (Baku) dat door de UCI is uitgeroepen om het Wereldkampioenschap BMX te organiseren. Zij zullen aan de winnaars de regenboogtruien mogen uitdelen in de categorieën van de junioren en de elites.

Zodra het hek naar beneden valt, telt elke beweging die een rijder maakt. Er zal elleboog tegen elleboog gereden worden maar ook samen sprongen uitgevoerd worden. Elke opening die een rijder laat, zal dadelijk afgestraft worden om zo een goede plaats te kunnen bemachtingen in de finale. Op dit niveau wordt elke kleine fout meteen afgestraft.

De spanning die elke reeks met zich meebrengt, geeft de toeschouwers waar voor hun geld.

De huidige UCI Junior Men wereldkampioen Cedric Butti (SUI) moet nog zijn doorbraak in de Elite klasse hebben, maar 2017 Junior Women World Champion Bethany Shriever (GBR) heeft al haar eerste UCI Wereldbeker overwinning op haar naam staan. Ze zal zeker die overwinning in gedachten houden bij het deelnemen aan deze UCI Wereldkampioenschappen. In 2014 en 2015 ging Niek Kimmann (NED) met zijn Junior-Elite World-titels van start, waaruit bleek dat het mogelijk is om het eerste jaar met de meer ervaren atleten groot te worden. Zoals de huidige leider van de UCI Wereldbeker Kimmann ook favoriet is in Baku.

Bij de elite mannen is het uitkijken naar de regerende wereldkampioen Corben Sharrah. Hij weet zijn wedstrijden altijd in te delen dat hij voldoende heeft met zijn plaatsen om door te stoten naar de finale. En daar staat hij 100 % gefocust aan de start. Maar hij moet wel rekening houden dit jaar met heel wat meer concurrentie als in 2017. Vooral Anthony Dean, Kai Sakakibara uit Australië, Carlos Ramirez uit Colombia, Twan Van Gendt uit Nederland, Joris Daudet, Romain Mathieu en Sylvain André uit Frankrijk mogen bij de kanshebbers gerekend worden. Ook David Graf uit Zwitserland en Evgeny Kamorov zijn kanshebbers.

Hoe dan ook het wordt uitkijken naar deze wedstrijden en hopelijk blijven ze allemaal gespaard van tegenslagen.

Publicatie : Nancy Aerts