Wereldkampioenschap BMX Nantes junioren en elites

Vijf verschillende landen winnen de regenboogtruien
De weg naar de finales van de 2022 UCI wereldkampioenschappen BMX Racing was lang maar de meeste favorieten zijn er geraakt, klaar om te strijden voor de regenboogtruien onder de blauwe hemel in Nantes in Frankrijk.

Franse overwinning in de Women Junior klasse
De eerste UCI wereldkampioen BMX Racing werd vandaag gewonnen door Léa Brindjonc (FRA) in de Women Junior categorie. De Franse vlaggen wuifden haar toe vanaf de tribunes. Veronika Monika Sturiska (Letland) werd tweede en Sabina Kosarkova (CZE) eindigde als derde.

Nederlandse dominantie bij de heren junioren
De volgende waren de acht snelste Junior Men in de wereld. De Belg Wannes Magdelijns nam de holeshot maar werd daarna gepasseerd door Julian Bijsterbos (NED) en Jaymio Brink (NED) om uiteindelijk op de derde plaats te eindigen.

Winnaar Julian Bijsterbos zei: “Het publiek hier is waanzinnig, ik kwam bij de eerste bocht en kwam in tweede positie naar buiten, maar ik zat aan de buitenkant, dus ik had veel meer snelheid en ik kon naar de binnenkant over Wannes heen. Toen bleef ik geconcentreerd, hield het netjes en bracht hem thuis.”

Alles rood en wit op het podium bij de Women U23
Zonder Franse deelname in de Women U23 categorie, kroonde de nieuwe klasse haar eerste kampioen met Malene Sørensen uit Denemarken die de Zwitserse Nadine Aeberhard en Molly Simpson (CAN) naar de finish versloeg.

Malene Sørensen was extatisch: “Het winnen van de Worlds voelt heel anders dan het winnen van de Europeanen. Ik denk dat het me later zal raken want nu pompt de adrenaline en doen mijn benen pijn maar ik denk dat ik later zal huilen en vieren. Het is zo groot.”

Garoyan sterkste bij de mannen U23
De eer om de eerste UCI wereldkampioen BMX Racing in de categorie Men U23 te worden leek naar Chili te gaan tot Leo Garoyan uit Frankrijk de Chileen Mauricio Molina Vergara de pas afsneed en de leiding overnam. Een tweede plaats was geen optie voor Garoyan, want de 2022 UCI BMX Racing World Championships vinden plaats in zijn thuisland en hij raasde als eerste over de finishlijn. Asuma Nakai (JPN) eindigde als derde.

Leo Garoyan zei: “Het is gewoon geweldig om in mijn thuisland te winnen. In 2018 won ik de wereldkampioenschappen in Bakoe en nu heb ik de Worlds in mijn thuisland gewonnen, het is gewoon geweldig.”

Zeer krap in de Women Elite
Last but not least was het tijd voor de Elite finales en die waren niets minder dan geweldig. In de Women Elite was het bijna onmogelijk om een winnaar aan te wijzen, want de Amerikaanse Felicia Stancil versloeg Zoe Claessens (SUI) met slechts een tiende van een seconde. Merel Smulders (NED) vierde haar derde plaats.

Felicia Stancil was in de wolken: “Oh jee, ik ben het nog steeds allemaal aan het verwerken. Opgroeien tijdens de UCI BMX Racing World Championships betekende zoveel voor me. Ik won mijn tweede wereldkampioenschap toen ik 10 jaar oud was in Frankrijk, dus deze plek is al speciaal voor mij. Aan het begin van het jaar raakte ik bij mijn eerste wedstrijd geblesseerd en ik ben nu pas drie maanden hersteld. Dit is mijn eerste Elitetitel, ik ben nu in shock.”

Zwitser Marquart verpletterde de mannen Elite finale
Met vier Franse renners in de startblokken voor de Men Elite finale, waren de verwachtingen hoog gespannen. Joris Daudet ging van start maar kwam achteraan te zitten. Sylvain André verloor de controle aan de binnenkant en nam zijn landgenoot Arthur Pilard mee. Ook de podiumkansen van Izaac Kennedy (AUS) eindigden daar toen hij naar de grond ging. Vanaf de achtste rijstrook zag het Franse publiek Eddy Clerté de leiding nemen, op de voet gevolgd door Kye Whyte (GBR) en Simon Marquart (SUI). De drie kwamen zij aan zij, maar Marquart nam een voorsprong op Kye en Eddy toen ze de laatste bocht ingingen, waar Daudet naar de derde plaats wist op te schuiven. Marquart stelde uiteindelijk de overwinning veilig voor Whyte op de tweede plaats en Daudet op de derde.

Een blije Simon Marquart zei: “Ik wist dat er in de finale een bloedbad zou komen dus ik was best blij met de start vanaf baan zes. Ik dacht dat het de perfecte baan was om uit de problemen te blijven maar ik moest wel een goede startplaats hebben. Ik kwam als tweede of derde de eerste bocht in en ik denk dat Eddy de eerste sprong maakte en iemand aan de buitenkant van hem zat. Ik dacht: “Ja, mooi, ik heb dit” en ik reed een onwerkelijke ronde. Het voelt geweldig, het is een jeugddroom.

Franse favorieten plaatsen zich voor finale zondag
Op de eerste racedag van de 2022 UCI BMX Racing World Championships in Nantes, Frankrijk, werden enkele belangrijke selecties gemaakt. De snelste rijders uit landen van alle vijf continenten namen deel aan de kwalificatierondes.

Vrouwen Elite kwalificatie
In de Women Elite wedstrijd raceten atleten uit vier continenten op de 380 meter lange piste die speciaal voor het evenement in Nantes werd gebouwd.

Alle favorieten in de Women Elite categorie gingen door naar de volgende ronde. Payton Ridenour (USA), Vineta Petersone (LAT), Daleny Vaughn (USA) en Andrea Escobar (COL) moesten gebruik maken van de last chance qualifier (LCQ) om in de wedstrijd te blijven, maar Laura Smulders (NED), Bethany Shriever (GBR) en Zoe Claessens (SUI) toonden allen hun vorm door hun races in de eerste ronde te winnen. Voor Judy Baauw (NED), die vorig jaar op de tweede plaats eindigde, was de wedstrijd al voorbij voor hij begon, want ze liep een gebroken duim op en moest de andere rensters vanaf de zijlijn aanmoedigen.

“De zenuwen in de eerste ronde zijn duidelijk aanwezig, dus het is goed om het achter de rug te hebben”, zei Bethany Shriever. “Goed gevecht met Mariana op het eerste rechte stuk, dus dat is ook altijd leuk. Een beetje een moeilijke ronde, maar het is me toch gelukt en ik ben heel blij.

Kwalificatie heren Elite
In de Elite categorie bij de mannen lieten de Fransen zien waarom ze favoriet zijn op hun thuisbasis, want ze wonnen alle races waar een Fransman aan de start verscheen. Voormalig UCI wereldkampioen BMX Racing Joris Daudet was het snelst op de baan met een tijd van 28,753 seconden, gevolgd door 2021 UCI Pump Track wereldkampioen Eddy Clerté die finishte in 28,838 seconden. Sylvain André, Jeremy Rencurel en Arthur Pilard kregen het Franse publiek ook op de been, want zij wonnen hun races.

“Het is geweldig, het is echt geweldig. Ik wist een beetje wat ik kon verwachten, maar het overtrof mijn verwachtingen”, zei Sylvain André. “Het publiek is zo dichtbij, vooral op het tweede rechte stuk, je kunt de mensen horen en je voelt het lawaai met je meegaan door dat tweede rechte stuk. Het is natuurlijk een geweldig gevoel”.

Naast de Franse favorieten waren het Ross Cullen (GBR), Diego Arboleda (COL) en Josh McLean (AUS) die de resterende rondes wonnen. 2021 UCI BMX Racing World Champion Niek Kimmann (NED) ging door naar de 1/8ste finales door tweede te eindigen achter McLean. Verschillende atleten moesten gebruik maken van de LCQ om door te dringen, waaronder 2021 UCI BMX Racing World Cup kampioen Simon Marquart (SUI), Vincent Pelluard (COL) en Jay Schippers (NED).

Enkel de beste vier in elke race zouden doorgaan naar de 1/8 finales. De Fransen waren opnieuw succesvol: Daudet, Clerté, Rencurel en André wonnen hun races. Pilard ging ook door en bevestigde daarmee vijf snelle Franse rijders voor de kwartfinales van zondag. De andere winnaars van de 1/8ste finales waren Izaac Kennedy (AUS) en Kye Whyte (GBR).

U23, Junioren en Masters
In de Women U23 categorie wonnen Malene Sorensen (DEN), Thalya Burford (SUI) en Molly Simpson (CAN) elk hun eerste ronde, waarbij Simpson de snelste ronde liet optekenen.

Met zeven heats van elk acht rijders zat de categorie Men U23 boordevol talent, waaronder Magnus Dyhre (DEN), Leo Garoyan (FRA) en Lui Hin Tatyan (FRA) plus Rico Bearman uit Nieuw-Zeeland. Ook met Asuma Nakai uit Japan, Ynze Oegema (NED) en Mauricio Molina (CHI) was er potentieel voor de meest internationale finale ooit.

De Letse Veronika Sturiska was de snelste in de Women Junior klasse en is een renster om in de gaten te houden. Pierre Geisse (FRA) zette de snelste tijd neer in de categorie Men Junior, terwijl Jaymio Brink (NED) een andere snelle rijder was.

“Ik voel me goed”, zei Jaymio Brink. “Het was zo gek op de baan, er was zo veel lawaai. Kippenvelmomenten!”

In de categorie Masters namen Cal Strickland (Groot-Brittannië) en de Nederlandse Lieke Klaus de regenboogtrui mee naar huis.