Wout van Aert droomt van vier op een rij in vernieuwde Koppenbergcross

Wout van Aert droomt van vier op een rij in vernieuwde Koppenbergcross


Van Aert: ‘Cross met grote impact op mijn carrière’

Op 1 november palmen de veldrijders naar goede gewoonte de Koppenberg in. In de tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee gaat Wout Van Aert op de bult van Melden voor een vier op een rij. Bij de dames hoopt Jolien Verschueren haar bijnaam van Koningin van de Koppenberg eervol te verdedigen.

Het parcours van de Koppenbergcross werd de voorbije maanden in een nieuw jasje gestoken. De vernieuwde omloop is technischer voor de renners en dankzij haar compactere omvang ook interessanter voor het publiek.

De grootste wijziging is de aanpassing van de aankomststrook. De finish ligt nu net na de steilste strook van de beroemde kasseiklim. Vlak na de aankomst duiken de renners terug de weide in. “De profs zullen daar acht of negen keer passeren”, rekent Erwin Vervecken uit. “Het is duidelijk dat die opeenvolging voor verschillen kan zorgen.” Bij de start krijgen de renners al meteen de volledige klim van de Koppenberg voor de wielen geschoven.

Parcoursbouwer Bram De Brauwer is ervan overtuigd dat het vernieuwde parcours in de smaak zal vallen. “De cross zal zeker niet minder zwaar zijn dan andere jaren. Het wordt een aanval op de conditie van de renners. We hebben geprobeerd om er een intervalparcours van te maken met heel wat klim- en afdalingswerk.”

VAN AERT: ‘TE FANATIEKE START KAN JE WEDSTRIJD VERPESTEN’

Wout Van Aert (Crelan-Charles) schreef de voorbije drie seizoenen de Koppenbergcross op zijn naam. Lukt hem woensdag een vier op een rij? “Ik start iedere wedstrijd met de ambitie om het hoogst mogelijke te bereiken, dat is winnen”, blikt de wereldkampioen vooruit. “De Kopperbergcross is een wedstrijd die me uitstekend ligt en die drie zeges geven een tikkeltje meer vertrouwen. Je kan beter inschatten hoe je zo’n wedstrijd moet indelen. Op dit parcours is het niet aangewezen om van begin tot eind vol te rijden. Ik besef echter dat het moeilijk wordt om Mathieu te kloppen. Als ik het hem moeilijker kan maken dan in Ruddervoorde, dan mag ik al tevreden zijn.”

Dat Van der Poel zich de voorbije jaren niet kon doorzetten op de Koppenberg, daar houdt Van Aert geen rekening mee. “Mathieu heeft dit seizoen zoveel crossen gewonnen op verschillende ondergronden. Ik kan me niet inbeelden dat deze wedstrijd hem niet ligt. Door omstandigheden heeft hij hier de voorbije jaren niet goed gepresteerd, maar het idee dat deze wedstrijd hem niet ligt, is gebaseerd op de editie van vorig jaar. Toen presteerde hij echt minder, twee jaar geleden kwam hij net terug uit blessure.”

De start wordt meteen een stevige test, voorspelt Van Aert. “Normaal trekken we een sprint van twintig seconden, nu vlammen we meteen van de voet naar de top van de Koppenberg. Vanuit stilstand is dat een inspanning van een minuut, waarin je meteen tot het uiterste moet gaan. Als crosser moet je die inspanning in de benen hebben, maar als je iets te fanatiek van start gaat, kan je daar je hele cross verpesten.”

Een mindere prestatie op de Koppenberg zou Van Aert pijn doen. “Dit is een cross waar ik ieder jaar goed wil zijn. Niet alleen door de locatie. Mijn eerste overwinning boekte ik hier in een duel met Sven Nys. Dat was een zege die heel veel impact heeft gehad op mijn carrière. Die overwinning is voor mij al een aanleiding om hier altijd goed voor de dag te komen. Na de Koppenberg trek ik ook op stage naar Italië en ik wil mijn trainingsperiode ook aanvatten met een goede prestatie.”

VERSCHUEREN: ‘WONDER NODIG OM TE WINNEN’

Bij de dames verdedigt Katie Compton haar leiderspositie na haar winst in Ronse, de eerste manche in de DVV Verzekeringen Trofee. De Amerikaanse hoopt in Oudenaarde Jolien Verschueren te onttronen als ‘Koningin van de Koppenberg’.  De veldrijdster van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice was de voorbije twee jaar de sterkste. Een hattrick scoren wordt moeilijk. Verschueren brak in september haar sleutelbeen tijdens de verkenning in Eeklo en keerde pas op 7 oktober terug in het veld.

“Het is nog koffiedik kijken hoe ik er nu voor sta”, bekent Verschueren. “Ik kan tevreden zijn met een aantal resultaten van de voorbije weken, maar op conditioneel vlak ben ik nog niet op mijn beste niveau. Na mijn afwezigheid is het niet realistisch om meteen mee te draaien met de toppers.”

“Veel mensen verwachten dat ik hier met de vingers in de neus zal winnen. Het parcours is dan wel in mijn voordeel met die steile stroken, maar om mee te strijden voor de overwinning op de Koppenbeg moet er al een wonder gebeuren. Als ik bij de eerste vijf kan eindigen, ben ik al heel blij. Dat zou in deze fase een fantastische prestatie voor mij zijn. De concurrentie is niet te onderschatten. Kaptheijns, Compton, … Ze hebben dit seizoen allemaal een stap vooruit gezet.”

Winst of niet, Verschueren kijkt alvast uit naar de steun van de fans. “De voorbije dagen heb ik al veel berichtjes gekregen. Deze cross leeft heel hard in deze streek. En of ik nu voorin rij of na een slechte start helemaal aan de staart hang, ze blijven mij even hard aanmoedigen.”

PROGRAMMA

 

10u00    Nieuwelingen

11u00    Junioren

12u00    Beloften

13u45    Dames elite

15u00    Heren elite

Meer info + deelnemerslijst op www.dvvverzekeringentrofee.be.

Bron: PM

Foto’s : Bart Knops