Wout Van Aert pakte winst in Loenhout, val van Mathieu Van der Poel overschaduwt de wedstrijd

Wout Van Aert pakte winst in Loenhout, val van Mathieu Van der Poel overschaduwt de wedstrijd

We hadden een mooie strijd voor de winst tot de val van Mathieu Van der Poel zich voordeed. Ons is gemeld dat hij momenteel onder de scanner is. Hij kan zijn armen en benen terug bewegen. Het zou al bij al nog wel meevallen. Van zodra wij meer nieuws door krijgen, zullen we jullie zeker berichten.

De tweede plaats was voor Tom Meeusen, Kevin Pauwels werd derde.

In Loenhout kregen we Zdenek Stybar in het veld terug. Het paste goed in zijn trainingsschema en vandaar dat hij nog eens kwam proeven van het veldritgebeuren. Het werd voor hem gewoon genieten en hij kwam binnen op de 18e plaats. Het verbale spel tussen de tenoren is momenteel hoog. Wout vreesde de sloten in Loenhout en Mathieu Van der Poel vond dat ze elk jaar kleiner werden. Ze zouden niet meer kunnen beslissen over winst en/of verlies. De strijd moest geleverd worden in de wedstrijd.

42 rijders uit 12 verschillende landen stonden er aan de start in Loenhout. Van Aert probeerde om zijn leiding veilig te stellen. Legioen van supporters van de rijders begint stilletjes aan weer te groeien. De publieke belangstelling was goed te noemen. Ze kregen waar voor hun geld. De mist was wel de spelbreker op de Brechtsesteenweg. Toch was er spanning af te lezen bij de rijders. Snelle start te noteren voor Venturini, Meeusen, Sweeck en de rest van het peloton. Vermeersch schoof ook snel naar voren. Stybar had zijn start ook niet gemist. Hij zat namelijk in negende positie. Matige start te noteren van de tenoren Van der Poel en Van Aert. Sweeck kwam voorin ten val in de modderstrook en de kadans was gebroken. Hij zou niet meer in zijn ritme komen tijdens deze wedstrijd. De wereldkampioen Wout Van Aert zat redelijk ver in de klem. Meeusen nam resoluut de leiding en trok alles op een lint. Vermeersch, Venturini op de volgende plaatsen. Mathieu Van der Poel op vier, Toon Aerts, Michael Vantourenhout, Kevin Pauwels en de rest op achtervolgen. Op het asvalt stroomde Mathieu Van der Poel naar de kop van de wedstrijd om zo Wout Van Aert het moeilijk te maken. In de technische zone kreeg Wout Van Aert pas de aansluiting als laatste bij de achtervolgers. Mathieu Van der Poel ging fors door en pakte een paar meters op zijn achtervolgers. De Mastro Mathieu Van der Poel nog niet vol in zijn ritme. Toon Aerts schoof op. Stybar zat bij Pauwels en Wout Van Aert op het wiel van Stybar.

Ronde twee : Toon Aerts nam de leiding over van Mathieu Van der Poel en probeerde zo zijn kansen te gaan. Er werd geen aanstalte gemaakt om er achter aan te gaan. Een groepje van tien renners achter Aerts aan. In dit groepje zaten de hoofdspelers van de dag Mathieu Van der Poel, Wout Van Aert, Tom Meeusen, Kevin Pauwels, Venturini, Gianni Vermeersch, …. Wout Van Aert reed toen op 10 sec van de kopman Toon Aerts. Aerts ging vol voor de bonusseconden. Hij nam ze weg voor Mathieu Van der Poel en Venturini. Daarna viel alles stil en kwam het volledig samen. Venturini probeerde zijn kansen te gaan. Er werd naar elkaar gekeken en ze lieten hem even gaan. Jim Aernouts en Tom Meeusen namen de achtervolging voor hun rekening. De anderen bleven op het wiel zitten. Michael Vantourenhout zag het gebeuren en trok naar voren. Op dat ogenblik kwam Stybar ten val en was hij de aansluiting voorin kwijt. Hij koos onmiddellijk om een fietswissel te doen.

Ronde drie : De achtervolging op Venturini werd verder gezet en de kloof werd gedicht. Alles was terug samen. Mathieu Van der Poel nam de rol op zich om de wedstrijd hard te maken. Hij is aan een fijn werkstukje begonnen. Aerts probeerde te volgen. Ook Venturini volgde op het wiel van Aerts. De anderen moesten zich reppen om de achtervolging in te zetten. Wout Van Aert koos om de grote sloten niet te springen. Hij bouwde zekerheid in. Van der Poel was op dat ogenblik al 40 meter weggereden van de rest. De anderen konden het kloofje op Aerts dichten. Corné Van Kessel kwam ten val in de bos en ook Aerts kreeg af te rekenen met een aflopende ketting. Hij verspeelde hier kostbare tijd.

Ronde vier : Mathieu Van der Poel reed 11 sec. voor op Wout Van Aert, Meeusen, Pauwels, Vantourenhout, Venturini. Ze houden de koploper wel in het visier. De wereldkampioen begon zijn tempo terug te vinden en beter in de wedstrijd te komen. Hij probeerde op zoek te gaan naar zijn rivaal. Meeusen, Vantourenhout bleven op het wiel zitten. Er is een veeg teken want de achtervolgers moesten sneller gaan rijden om de kloof te dichten. Wout Van Aert dreef het tempo op. Meeusen kon goed inschatten hoe hard Wout aan het rijden was en ging vlot mee. Ze hebben elkaar in het oog? Wout loop sec na sec dichterbij en Meeusen en Vantourenhout gingen vlot mee.

Ronde vijf : halfweg de wedstrijd had Mathieu Van der Poel nog vijf sec voorsprong op de Witte raaf Wout Van Aert. De Witte Raaf was op komst met Meeusen en Vantourenhout. Pauwels en Venturini zaten op 9 sec. Enthousiasme aan het publieksdorp. Aerts, Vermeersch, Merlier op een zucht van Kevin Pauwels. De obstakels gaven Mathieu Van der Poel meer zekerheid. Hij hield de snelheid erin en ging vlot over de sloten heen. Van Aert bouwde meer zekerheid in en voor Meeusen en Vantourenhout was het gekkewerk over de sloten heen. Ze hadden geluk dat ze dit keer met meer lucht in de banden konden rijden want anders was het rekening houden met lekke banden. Pauwels kwam weer op zijn kousenvoeten terug aansluiten bij de achtervolgers.

Ronde zes : met nog vier ronden te rijden kwamen de achtervolgers terug tot op 3 sec van Mathieu Van der Poel. Mathieu Van der Poel hield niet in. Het eregevoel speelde voor hem mee. Van Aert bleef vechten om de kloof helemaal te dichten. Vantourenhout moest zijn rug rechten om erbij te blijven. Het kraakte wel maar het brak niet. Pauwels en Meeusen waren al blij dat ze konden volgen. Gewaagde sprong van Mathieu Van der Poel en de zucht bij de sprong van Wout Van Aert. Van Aert besefte dat hij niet moest wachten tot de laatste ronden om de achterstand weg te werken. Deed hij dat dan wist hij dat hij geklopt werd door Mathieu Van der Poel. Het werd knokken voor de eerste plaats. Wout weerde zich als een duvel in een vat. De voorsprong van Mathieu bleef hangen op vier sec. De zichtbaarheid verminderde aan de finish door de dichte mist.

Ronde zeven : De Brechtsesteenweg zou moeten zorgen voor een hergroepering voorin en dat gebeurde ook. Samensmelting aan de kop van de wedstrijd. Van Aert zette onmiddelijk door. Michael Vantourenhout moest de strijders laten gaan. Stevige passage in de blubber van Wout Van Aert. Meeusen op de tweede plaats… Het was zwoegen voor alle rijders voorin. Even een rustperiode waardoor Michael Vantourenhout opnieuw kon terugkeren naar de kop van de wedstrijd. Mathieu Van der Poel wat meer aangeslagen dan andere koersen. Even wat bijtanken en dan er weer vol tegenaan. Het was het moment dat Tom Meeusen zijn kansen rook. Hij ging aan de boom schudden maar Mathieu was erbij als de kippen. De wereldkampioen moest een paar lengtes prijsgeven. Maar het was nog overbrugbaar. Hergroepering aan het voetbalveld was een feit. De jongens van Marlux Napoleon Games bleven achteraan de groep hangen. Een tussenrondje dan maar…..

Ronde acht. De troeven waren al allemaal op de tafel gekomen. Met de laatste ronde voor de boeg wist iedereen wat hen te doen stond. We hadden een kopgroep van vijf renners. Aerts, Van Kessel kwamen ook terug vanuit de achtergrond. Michael Vantourenhout probeerde de kaart van Pauwels te trekken maar de anderen wisten wat er ging gebeuren en blokte hem af. Dan kwam Toon Aerts aan de kop en Meeusen speelde een ploegenspel. Hij liet een klein gaatje vallen en Mathieu zag dit gebeuren en ging onstuimig te keer. Dat liep fout af. Hij kwam ten val en bleef roerloos liggen. Het leek er ernstig uit te zien want ook broer David stopte onmiddellijk de wedstrijd om polshoogte te nemen van de toestand van zijn broer. Het duurde lang alvorens Mathieu werd afgevoerd naar het ziekenhuis. We weten nu uit goede bron dat Mathieu ondertussen al ontslagen is uit het ziekenhuis en dat het naar behoren gaat met hem.

Voorin ging de wedstrijd verder. Wout Van Aert reed het gat dicht op Toon Aerts en alles was mogelijk. De wereldkampioen bleef niet op zijn lauwere rusten en ging meteen vol in de aanval. Hij nam enkele meters doordat Meeusen bleef steken in de blubber en ook de anderen er niet zo vlot doorkwamen. Michael Vantourenhout ging ervoor om zijn kopman naar een behoorlijke plek te brengen en daar slaagde hij dan ook in. Tom Meeusen kon nog wegrijden van de achtervolgers en nam de tweede plaats voor zijn rekening. Kevin Pauwels kwam als derde over de finish.

Wout Van Aert pakte zijn twaalfde overwinning van het seizoen. De onrust droop bij de supporters door. De droefenis kreeg de bovenhand in Loenhout door de val van Mathieu Van der Poel. De val van hem ontsierde de wedstrijd in Loenhout. Toch kunnen we stellen dat er een scan is genomen bij Mathieu Van der Poel en hij heeft het ziekenhuis al verlaten.

Daguitslag :

 1. Van Aert
 2. Meeusen
 3. Pauwels
 4. Aerts
 5. Vantourenhout
 6. Van Kessel
 7. Venturini
 8. Adams
 9. Jim Aernouts
 10. Merlier

Tussenstand :

 1. Van Aert
 2. Pauwels
 3. Vantourenhout
 4. Aerts
 5. Van Kessel
 6. Sweeck
 7. Meeusen
 8. Adams
 9. Vermeersch
 10. Vanderpoel

Publicatie : Nancy Aerts