10e overwinning voor Sanne Cant in de Flandriencross in Hamme

10e overwinning voor Sanne Cant in de Flandriencross in Hamme

Na vier weken onderbreking in de DVV Trofee zijn de rijdsters opnieuw op appel in Hamme. De seizoensstart van Sanne Cant was wat minder maar ze wist de wedstrijden die zij had aangestipt toch nog mooi te winnen. Met 33 rijdsters uit 5 verschillende landen stonden de dames aan de start in deze Flandriencross. Een somber parcours omwille van het bos maar dat deerden de dames niet. De Jong mocht de strijd aangaan om haar leidersplaats in de DVV Trofee vast te houden. Het is een supersnel parcours waarbij de start van cruciaal belang is. En dat hebben de dames geweten. De bollen van rood naar groen en er werd al stevig van start gegaan. De beste positie was voor Ellen Van Loy. Achter haar draaide het al in de soep. In positie 6 reden er al een paar dames het decor in. Stuntelingen van De Jong waarbij zij opnieuw in achtervolging moest gaan op Van Loy, Kaptheijns, Cant. De andere dames hingen al op een lang lint.  De drie dames voorin zaten onmiddellijk in hun ritme om de cross hard te maken. Aan de trappenpassage kwamen de achtervolgers terug aansluiten. De Boer en Verschueren zaten op dat ogenblik in de buik van het peloton.

Ronde twee : Van Loy temporiseerde en zo konden de anderen wat recupereren. Maar niemand voelde zich geroepen om de kop over te nemen van Ellen Van Loy. Cant controleerde vanuit de tweede positie. Aan de brug kregen we een lichte versnelling van Van Loy waardoor we een kopgroep van zes kregen. Van Loy kreeg de opdracht van haar manager om de anderen naar de kop te laten komen. Maar zij geloofde zo in haar eigen krachten en trok verder door. Cant begreep dat ze moest overpakken en dat deed ze aan de tweede materiaalpost. Kaptheijns wist dat ze mee moest opschuiven voor de tussensprint. Cant trok zelf door. Er kwamen lichte verschillen tussen de rijdsters in de kopgroep. De Boer trok al haar registers open om de achterstand te verkleinen. Verschueren kwam niet in haar ritme. Ze zat op 34 sec van de kopgroep. Ellen Van Loy ging brutaal in de clinch voor haar tweede plaats vast te houden ten opzichte van Kaptheijns. Ze liet zich gewoon gelden om zo bij Cant te blijven. Ze voelde zich in haar sas en nam spontaan de leiding over van Sanne Cant. De Jong bracht de vier achtervolgers terug naar de kop van de wedstrijd. De Boer sloop op haar kousenvoeten terug. We kregen dus een kopgroep van zeven rijdsters.

Ronde drie : Van Loy trok haar tempo op waarbij Verdonschot wat terrein moest prijsgeven. Verschueren zat op plek 12 op 37 sec. Aan de materiaalpost vond Cant het genoeg voor Ellen Van Loy en nam zij de leiding in handen. Ze drukte haar tempo door en nam zo een paar lengtes op haar achtervolgers. De Jong zag het gevaar en ging onmiddellijk in achtervolging en bracht iedereen mee op de schuine kant. Ook Verdonschot kwam terug aansluiten. De Jong nam de koppositie over van Cant om zo haar eigen tempo op te leggen bij de anderen meiden. Cant bleef rustig volgen. Kaptheijns volgde in derde stelling. Cant bleef rustig in haar positie zitten.

Ronde vier : De Jong kreeg De Boer naast haar bij het overschrijden van de finishlijn. Cant zag het gevaar en schoof opnieuw op naar de tweede plek. Ze voelde haar fiets goed aan maar bij de grachtenpassage liep het even fout en kwam zij in het decor terecht. Daardoor moest zij een paar plekken prijsgeven. Ze bleef koel en nam vrij snel haar tweede plaats weer in. De Boer en De Jong mochten elk op hun beurt de kop voor hun rekening nemen.

Ronde vijf : Dit werd de slotronde waarbij zeven rijdsters in aanmerking konden komen voor winst. Van Loy rook haar kansen en reed naar de kop. Cant liet het niet gebeuren en gaf lik op stuk. Ze nam resoluut de leiding over. Ze drukte door waarbij zij wat lengtes kon pakken op haar achtervolgers. Van Loy, De Boer, De Jong, Kaptheijns, Verdonschot en Havlikova in de achtervolging. Deze dames moesten gaan strijden voor de dichte ereplaatsen. Echt wegrijden deed Cant niet. De anderen hielden haar in het visier. Kaptheijns probeerde op de schuine kant terug te keren tot op ongeveer twee seconden van Cant. Alles was nog mogelijk. Sanne Cant wist het wel en trok haar registers verder open. Ze mocht geen fouten maken en haar tempo hoog houden dan was de buit voor haar binnen. In de bochtenpassage kon Cant hoogte nemen van haar voorsprong. Met haar techniek en haar speed kon zij de wedstrijdwinst naar haar toe halen.

daguitslag :

  1. Cant
  2. Kaptheijns
  3. De Jong
  4. Van Loy
  5. Havlikova
  6. Verdonschot
  7. De Boer
  8. Franck
  9. Sels
  10. Verherstraeten

Verschueren moest zich tevreden stellen met een elfde plek. Ze behoudt wel haar tweede plaats in de tussenstand van dit klassement. De voorlopige winst is voor De Jong en Cant schuift door naar de derde plaats. Volgende week mogen onze dames hun benen laten ronddraaien in en rond het parcours in Francorchamps. Zondag zijn zij te gast in Mol.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys