11e overwinning van het seizoen voor Mathieu Van der Poel in Overijse

11e overwinning van het seizoen voor Mathieu Van der Poel in Overijse

Solo slim voor Mathieu Van der Poel in de 80e editie van de Druivencross in Overijse. Van start tot finish legde hij een gedreven tempo op. De wereldkampioen Wout Van Aert trok al zijn registers open maar kon niet korter komen en moest tevreden zijn met een tweede plaats. Kevin Pauwels reed zijn eigen wedstrijd en in zijn eentje eindigde hij op de derde plaats.

Overijse hoort tot één van de klassiekers van het seizoen. Voor de rijders die alles in hun mars hadden moesten hier zeker aan de start komen. De Tenotsberg was terug opgenomen in het parcours en dat gaf een betere kijk op de wedstrijd. De grote massa van de rijders was er niet aanwezig. Wout Van Aert deed zijn debuut als prof bij de wedstrijd in Overijse. Het parcours lag er zeer goed bij : technische stroken, sommige plaatsen kans op schuiven, modder, …. dus alles voor een mooie wedstrijd. Van een moderne cross gesproken. Alle rijders (31 rijders uit 5 verschillende landen) werden op de startlijn gezet en de wedstrijd kon aangevat worden. Polyvalentie was noodzakelijk om hier de wedstrijd te kunnen winnen.

Van der Poel trok als eerste uit de startblokken en zetten de mannen van Marlux Napoleon Games al meteen onder druk. Dieter Vanthourenhout en Gianni Vermeersch volgde goed maar kwamen ongelukkig ten val in een bochtje op de weide. Zij namen rustig de tijd om hun fietsen uit elkaar te halen en in de achtervolging te gaan. Mathieu Van der Poel legde er duchtig de pees op. Pauwels wilde mee, Michael Vanthourenhout op 3 seconden met Wout Van Aert op zijn wiel. Meeusen was goed gestart maar was wat overmoedig aan de oprijlaan met de kasseien. Hij kwam ten val en moest ook gaan achtervolgen. Van Aert voelde de druk op zijn schouders en probeerde de achtervolging op Mathieu Van der Poel te leiden. Mathieu Van der Poel amuseerde zich enorm op dit mooie parcours en zag dat de voorsprong op zijn concurrenten aan het groeien was. Pauwels en Van Aert volgde op 7 sec. van de koploper. Michael Vanthourenhout op 8 sec. Alles al los in de eerste ronde van de wedstrijd. Telenet Fidea Lions werden in defentie geduwd. Mathieu Van der Poel nam in het dal de voorsprong op en zag dat Pauwels op 5 sec., Wout Van Aert op 8 sec, Michael Vanthourenhout op 12 sec. hing. De sterke mannen van de wedstrijd zaten al voorin.

Ronde twee : Mathieu Van der Poel was niet zinnes om te wachten op zijn concurrenten. Pauwels moest op zijn tanden bijten om het wiel te houden van Wout. Wout speelde op save maar de afstand op de koploper verkleinde niet. De registers werden verder open getrokken. In het Mariadal kregen de achtervolgers de koploper in het visier. Het werd hard tegen hard. Het netelende punt van de wedstrijd was de overgang van de weide naar de kasseien. Op de power wou Wout terugkeren naar Pauwels. Op de berg in het dal moest Pauwels doortrekken maar maakte een foutje en werd te voet gezet. Wout Van Aert kwam zo alleen te zitten. Op 8 sec. van de leider volgde hij. Pauwels op 11 sec. Soete, Michael Vanthourenhout op 30 sec.

Ronde drie : Mathieu Van der Poel reed over de finishlijn en Wout Van Aert bleef op 8 sec hangen. Pauwels bleef ook hangen op 11 sec. Soete en Michael Vanthourenhout hingen al op 37 sec. Klaas Vantornout kwam terug tot op 50 sec. met Merlier, Arnouts en Meeusen op zijn wiel. Het werd een eenzame tocht voor veel van de deelnemers. Mathieu Van der Poel bouwde zijn voorsprong stilletjes uit. Pauwels probeerde Van Aert in het zicht te houden maar die bleef goed doorgaan. Voor de anderen was het rekenen op materiaalpech van de anderen om voorin te komen in de wedstrijd. Gecontroleerd draaide Mathie Van der Poel zijn ronde in. Voor Van Aert was er al wat meer afzien bij. Hij moest meer druk zetten om de hindernissen te nemen. Pauwels reed op zijn tempo de ronde af. De afstand tussen 1-2-3 bleef hetzelfde. Thijs Van Amerongen stapte uit de wedstrijd.

Ronde vier : Mathieu Van der Poel heeft gekozen voor een solo slim. Wout Van Aert op 14 sec. Kevin Pauwels op 30 sec. de groep met Michael Vanthourenhout en de rest zat al op 1 minuten 01. Mathieu Van der Poel bleef druk zetten en gecontroleerd reed hij zijn rondes af om te voorkomen dat hij fouten zou maken. Wout Van Aert bleef proberen om de achterstand op de koploper kleiner te krijgen maar hij bleef op 14 sec. hangen. Hij kreeg meer ademruimte op Pauwels. De achtervolgers knabbelden aan de achterstand op Pauwels. De Tenotsberg bracht Wout even uit zijn evenwicht en werd hij gedwongen om te lopen. Hierdoor nam Mathieu Van der Poel weer wat seconden voorsprong.

Ronde vijf : halfweg de wedstrijd was Mathieu Van der Poel volledig weg. De voorsprong liep op naar 17 sec. op de wereldkampioen Wout Van Aert. Wie ziet er nu het meeste af : de koploper of de achtervolgers. Maar als je de gezichten van de renners bekeek kon je vaststellen dat ze allemaal aan het afzien waren. Pauwels voelde dat er meer druk kwam vanuit de achtergrond maar moest op geen enkel moment panikeren dat zijn derde plaats in gevaar zou komen. Wout Van Aert vond het nodig om van bandenprofiel te veranderen. Hopend dat hij daarmee de kloof sneller kon dichten maar het tegendeel was waar. Hij vond niet echt het goede gevoel op deze fiets.

Ronde zes : de demonstratie van Mathieu Van der Poel was uitmuntend. Mathieu duwde goed door en zette Wout meer onder druk. In plaats dat de achterstand kleiner werd, werd de voorsprong van Mathieu groter nu al 20 sec. Pauwels anticipeerde en stelde zijn derde plaats veilig. Adams kwam meestrijden voor de vierde plaats met Michael Vanthourenhout en Bosmans. Op de Tenotsberg toonde Adams zich als de betere klimmer en liet zijn medevluchters achter. Wout voerde opnieuw een wissel uit om zijn comfortabele zit terug te vinden. De achterstand van Wout groeide naar 28 sec. Alles begon in zijn plooi te vallen.

Ronde zeven : met nog drie ronden voor de boeg nam Mathieu ronde na ronde meer voorsprong op de wereldkampioen. De eeuwige derde van de wedstrijd Kevin Pauwels kon zijn eigen ritme opbouwen om zo zijn wedstrijd te beeindigen. Adams volgde op de vierde plaats met Bosmans op zijn wiel.

Ronde acht : Nog twee ronden en Mathieu speelde het spel voort. Wout Van Aert legde zich erbij neer dat Mathieu Van der Poel de betere was in deze wedstrijd. Pauwels bleef op zijn derde stek hangen. Adams naderde wel wat maar kwam te laat in zijn wedstrijd. Het was nog even tegenspartelen van Wout Van Aert maar de vogel was gaan vliegen.

Ronde negen : Mathieu Van der Poel mocht met blaveure aan zijn ereronde beginnen. Genieten van alle belangstelling rond het parcours en zeker geen fouten meer maken. De 11e overwinning van het seizoen was een feit. Wout Van Aert kon zijn laatste ronde ook op zijn tempo afmaaien want bedreiging vanuit de achtergrond was er zeker niet meer.

Daguitslag :

  1. Mathieu Van der Poel
  2. Wout Van Aert 57 sec
  3. Kevin Pauwels 2 min. 12
  4. Jens Adams 2 min 25
  5. Tom Meeusen 3 min 04

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Bart Knops