Niek Kimmann verrassend wereldkampioen Men elite

Niek Kimmann verrassend wereldkampioen Men elite

De Nederlander Niek Kimmann is verrassend wereldkampioen BMX geworden bij de Men elite. Vorig jaar werd hij nog wereldkampioen bij de junioren. Zilver was er voor zijn landgenoot Jelle van Gorkom. Het brons ging naar de Zwitser David Graf.

Ook Raymond van der Biezen haalde de finale, maar hij deed niet mee voor de medailles. De wedstrijden waren vervroegd en de kwalificaties waren ingekort,  vanwege het slechte weer.

Kimmann pakte gisteren ook al het zilver op de tijdrit. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat er een Nederlander wereldkampioen wordt in deze discipline. Eerder dit jaar won Kimmann ook al de wereldbekerwedstrijd in Papendal.

Uitslag:

 1. Niek Kimmann( NED)
 2. Jelle van Gorkom (NED)
 3. David Graf (Zwi)
 4. Carlos Zabala (COL)
 5. Liam Phillips (GBR)
 6. Raymon van der Biezen (NED)
 7. Sam Willoughby (AUS)
 8. Antony Anthony Dean (AUS)

Vrouwen

Bij de vrouwen ging het goud naar Stefany Hernandez uit Venezuela. De Australische Caroline Buchanan werd tweede voor de Deense Simone Christensen. Laura Smulders eindigde als vijfde. Elke Vanhoof werd zevende in de halve finale en kon zich niet plaatsen voor de finale. Alleen de beste vier van elke halve finale gaan naar de finale. Uittredend wereldkampioene Mariana Pajon haalde de finale ook niet.

Uitslag:

1.Stefany Hernandez (Venezuela)

2 .Caroline Buchanan (Aus)

3 . Simone Christensen (Den)

 1. Brooke Crain (USA)
 2. Laura Smulders (Ned)
 3.  Haneta Hladikova (Tsj)
 4. Felicia Stancil (USA)
 5. Alise Post (USA)

 

Junior Women

Na haar wereldtitel in de Time Trial pakte de Française Axelle Etienne de dubbel bij de Junior Women. De Russische Svetlana Admamkina pakte het zilver en de Amerikaanse Kelsey Van Ogle het brons. De Nederlandse Ruby Huisman werd vijfde en onze landgente Karo Vertessen knap zevende.

Uitslag:

 1. Axelle ETIENNE (Fra)
 2. Svetlana ADMAKINA (Rus)
 3. Kelsey Van Ogle (USA)
 4. Alexandra Tereshkina (Rus)
 5. Ruby Huisman (Ned)
 6. Louanne Juillerat (Zwi)
 7. Karo Vertessen (Bel)
 8. Dorte Balle (Can)

 

Junior Men

De Argentijn Exequiel Torres was de beste bij de Junior Men. Hij klopte de Amerikaan Collin Hudson, gisteren nog derde in de Time Trial. Derde werd de Fransman Romain Racine. De Nederlanders Koen Van Der Wijst en Justin Kimmann(broer van Niek)werden zesde en achtste. Mathijs Verhoeven reed een knappe halve finale, maar miste nipt de finale met een vijfde plaats.

1.Exequiel Torres (Arg.)

 1. Collin Hudson (USA)
 2. Romain RACINE (Fra)
 3. Brandon Te Hiko (Aus)
 4. Codi Merito (Aus)
 5. Koen Van Der Wijst (Ned)
 6. Mathis RAGOT RICHARD (Fra)
 7. Justin Kimmann (Ned)

Foto: Bart Knops