19e jarige Nederlander Pim Ronhaar wordt wereldkampioen veldrijden beloften in Oostende

19e jarige Nederlander Pim Ronhaar wordt wereldkampioen veldrijden beloften in Oostende

Iedereen had Ryan Kamp als topfavoriet naar voor geschoven, maar helaas voor hem werd het een tweede plaats voor hem. De derde plaats ging naar Timo Kielich die de hulp kreeg van Emiel Verstrynghe, die een voortreffelijke wedstrijd reed. De wereldtitel ging naar Pim Ronhaar.

Titelverdediger Ryan Kamp ging sterk van start en wist dat hij bij de eerste de aanloopstrook richting het veld moest nemen. Het was meteen duidelijk dat de Belgen het gingen opnemen tegen de Nederlanders. Op het strand was het Mees Hendriks die het tempo ging bepalen voor zijn kopman. Maar de Belgen lieten hun niet verrassen. Ze gingen vlot mee.

Na de eerste ronde kregen we voorin een kopgroep van zeven renners die alleen bestonden uit Belgen en Nederlanders. We wisten dat we elkaar moesten steunen om voorin hand te haven. Lang duurde dat groepje niet. Ronhaar, Van Dijke, Vandeputte en Kielich voelden dat ze op dat ogenblik de betere waren en trokken door waardoor ze met hun vieren de forcing konden gaan voeren. De anderen hadden geen antwoord op deze forcing.

Maar ook bij de toppers lag een schuiver op een klein plaatsje. Dus ook Ronhaar maakte voorin een foutje waardoor Timo Kielich zijn kansen moest gaan maar ook hij kwam wat in de problemen bij het oprijden van de finishstrook. Hij besefte op dat ogenblik dat hij even gas moest terugnemen. Maar op de zandpassage nam Ronhaar het overwicht. Hij pakte wat meters en daardoor was de kloof gemaakt.

De Belgen hadden niet meteen een antwoord klaar en moesten proberen om Ryan Kamp van het podium te houden. Emiel Verstrynge kwam bij Timo Kielich en samen moesten ze proberen om de kloof te dichten op Ronhaar. Maar dat lukte hun niet.

In de tweede helft van de wedstrijd kwam Ryan Kamp onder stoom en kwam bij de Belgische rijders te zitten. Hij nam even de tijd om wat rust in te bouwen en daarna kon hij vol in de achtervolging gaan naar de tweede plaats. Het was voor Emiel een mooie wedstrijd daar in Oostende en na afloop van de wedstrijd was hij blij dat hij zo’n rol van betekenis heeft kunnen spelen in deze wedstrijd. Timo Kielich was gekomen om de overwinning te pakken maar helaas werd het voor hem een derde plaats.

Dat was voor hem gezien zijn wedstrijd het hoogst haalbare.

Daguitslag :

  1. Pim Ronhaar
  2. Ryan Kamp +0.8
  3. Timo Kielich +0.14
  4. Emiel Verstrynge +0.19
  5. Toon Vandenbosch +0.31
  6. Mees Hendrickx 0.33
  7. Anton Ferdinande +0.55
  8. Niels Vandeputte +1.01
  9. Benjamin Turner +1.20
  10. Tim van Dijke +1.21

De laatste geselecteerde Belgische rijder kwam binnen op een 12e plaats en dat was Wyseure.

Wereldkampioen Pim Ronhaar glunderde na afloop. ‘Ik heb het verschil in het zand gemaakt en ook in de loopstroken mijn tempo kunnen houden. Ik ben niet gewoon om in het zand te rijden. Na drie ronden had ik de juiste richting daarvoor gevonden. Het zand was loodzwaar. Ik kon het eigenlijk niet geloven tot in de laatste ronde. Het is geweldig dat Ryan Kamp ook nog zilver pakte. Ik wil de eerste drie jaar nog focussen op het veldrijden en deze zomer ook mountainbiken. Daarna wil ik het op de weg proberen. Maar dat zijn zorgen voor later. Eerst wil ik nog genieten van deze trui.’

Timo Kielich was gekomen om wereldkampioen te worden en was ontgoocheld met brons. ‘Ik had het sneller het gat moeten dichten op Pim. Direct had ik Nederlanders in mijn zog. Alleen Emiel heeft me geholpen en op het rechte stuk hard gereden. Maar de andere Belgen hebben me niet geholpen. Het ligt natuurlijk alleen aan mij om dat te doen. Nu ben ik nog wel ontgoocheld, daarna zal het wellicht wel overgaan.

Emiel Verstrynghe was tevreden met zijn vierde plaats.’Ik startte heel snel. Ik probeerde zo weinig mogelijk risico’s te pakken omdat ik wist dat er nog wat aan kwam. Ik wist dat ik in de positie was om podium te rijden, maar wilde voorzichtig zijn. Vierde als eerstejaarsbelofte is heel mooi. Er was wel kritiek op mijn selectie, maar ik denk nu dat ik hier thuis hoor. Ik ben een kampioenschapsrenner en het ligt me goed om er naar toe te werken.’

Bron : Nancy Aerts

Reacties: Erik Braeken

Foto’s : Nancy Aerts Sporza TV