3 op 3 in B Post Bank Trofee voor Wout Van Aert in Hamme 29 november 2015

3 op 3 in B Post Bank Trofee voor Wout Van Aert in Hamme 29 november 2015

Eén keer doortrekken en het gat was gemaakt voor Wout Van Aert in de Flanderiencross in Hamme. Sven Nys die een mindere start nam moest een ganse wedstrijd achtervolgen en kwam terug tot de tweede plaats. Achter hem werd de derde podiumplaats bemachtigd door Kevin Pauwel die oh zo graag deze wedstrijd op zijn palmares wou schrijven voor zijn manager die er woont. Maar tot nu toe is dit nog niet gelukt.

Lars Van der Haar kwam er als een speer uit bij de start en trok de hele meute op gang. De anderen volgden in zijn zucht. Nys die op de eerste startlijn stond, verslikte zich in zijn start en kwam pas in de veertiende positie het veld in. Een valpartij van Niels Wubben betrok ook de Belgische Kampioen Klaas Vantornout en de gebroeders Adams mee. Klaas werd aangewezen tot lopen want hij had een mechanisch mankement. Toch wist hij zijn wedstrijd zo in te delen en nog als dertiende over de streep te komen. Dat was voor hem het hoogst haalbare vandaag.

Nys klungelde in de start ook nog al wat en kwam dan nog eens ten val in een kuil. Hij moest serieus gaan achtervolgen in de buurt van Gianni Vermeersch. Vooraan wachtte Wout Van Aert niet en trok stevig door om als eerste aan de schuine kant te beginnen. Lars Van der Haar volgde op een paar meters en las het spoor uit van Wout Van Aert. De rest van het peleton reed op een lang lint. Nys rolde ze wel één voor één op en kwam zo in de kop van de groep terecht. Mathieu Van der Poel kwam ten val aan de schuine kant en moest een paar meters prijs geven op zijn koplopers.

Wout Van Aert trok stevig door op de vermogensstroken en de vogels was gaan vliegen. Merlier deed mooi ploegenspel en stopte af voor zijn kopman. Kevin Pauwels zag het gebeuren en probeerde zo vlug als mogelijk voorbij Merlier te raken op zoek naar Wout Van Aert. De andere mogelijke winnaars moesten hun eigen tempo zoeken op de schuine kant. Toch schoven ze stilletjes aan op naar de koploper Wout Van Aert.

Bij de ingang van de tweede rond had Wout Van Aert al een voorsprong van 6 seconden op Kevin Pauwels, Tim Merlier en de broertjes Sweeck. Sven Nys volgde op een paar seconden van dit leidersgroepje. Nys zat in een binarde situatie om te kunnen opschuiven om mee in duel te gaan voor de bonuspunten van de tussenspurt. Deze werd gemakkelijk gewonnen door Wout Van Aert die hiermee zijn leidersplaats nog veiliger stelde. De tweede plaats in de tussenspurt was voor Van der Haar voor Kevin Pauwels. De rest van de groep volgde op een paar meters verder. Sven Nys verloor eigenlijk niks op Wout Van Aert. Dat gaf aan dat zij eigenlijk hetzelfde tempo aan het volgen waren maar de start van Sven Nys had hem de das omgedaan. Het had een spannende wedstrijd kunnen zijn hebben als Sven Nys niet zo slecht van start had gegaan. Maar daar hadden zijn supporters nu geen baad bij.

De derde ronde kwamen de achtervolgers stilletjes aan meer bij elkaar en konden zij met z’n vieren (Van der Haar, Pauwels, Van der Poel en Nys) beginnen jacht te maken op de koploper Wout Van Aert. Het kon nog alle kanten opgaan met deze wedstrijd. Maar Wout zag ze komen en wachtte niet. Hij ging op zijn elan door. De vier anderen kwamen samen onder druk van Sven Nys die op dat ogenblik de snelste ronde liet optekenen. Op de schuine kant begon het mis te lopen met Kevin Pauwels. Hij maakte wat foutjes waardoor hij Sven Nys ophield en Mathieu Van der Poel zag het gebeuren en koos een ander spoor waardoor hij beter door de schuine kant heen kwam. Nys werd hiermee even opgehouden waardoor hij een achterstand opliep ten opzichte van zijn medevluchters.

In de vierde ronde had Wout Van Aert al een mooie voorsprong van 8 seconden op Mathieu Van der Poel en zijn landgenoot Lars Van der Haar. Nys en Pauwels hadden elkaar gevonden en volgden op 15 seconden. Nys liet niet begaan en beet zich vast op de achtervolging naar Van der Poel en Van der Haar. Aan de trappenpassage kwam het tot een hergroepering van de vier achtervolgers. Wout Van Aert reed langzaam aan weg van de vier tenoren. Pauwels moest het wiel van de drie anderen lossen want het tempo werd de hoogte in gestuurd. Nys zette voor de eerste keer in deze wedstrijd druk op zijn medevluchters. Van der Haar en Mathieu Van der Poel moesten ook zijn wiel lossen. Het werd een moeilijk verhaal voor Nys die jacht bleef maken op Wout Van Aert. De seconden tikten weg en bij halfcross hadden we één leider namelijk Wout Van Aert. Hij werd gevolgd door Sven Nys die op zijn beurt Van der Poel, Van der Haar en Pauwels uit zijn wiel hield. De laatste drie rijders hergroepeerden zich en probeerden hun krachten te bundelen op zoek naar Sven Nys.

De vijfde ronde gaf Wout al een straatlengte voorsprong. Nys volgde op 18 seconden. Mathieu Van der Poel en Kevin Pauwels zaten op dat ogenblik al op 31 seconden. Iedereen kwam op zijn plaats te zitten. Het werd een mentale kwestie tussen Wout Van Aert en Sven Nys. Pauwels reed weg van de wereldkampioen Van der Poel waarbij Kevin zijn derde plaats probeerde veilig te stellen. Nys kwam beter door de schuine kant heen waardoor de achterstand op Wout verkleinde. Johan Verstrepen geloofde in de overwinning van zijn poulain Wout Van Aert.

De voorlaatste ronde speelde Kevin Pauwels accordonspel. Nys kwam terug tot op 13 seconden van de koploper en de Wereldkampioen Van der Poel zette op dat ogenblik de snelste ronde neer. De strijd naar de overwinning werd aangezet. Nys had zijn duivels ontbonden en zette in de laatste ronde alles op alles en zette hiermee de allersnelste ronde van de dag neer. Wout Van Aert maakte een slipper voor de trappen waardoor de supporters van Nys hun kelen openzetten en hun idool vooruit schreeuwden. Maar het kon niet baten. De vogel was al gaan vliegen.  Het was vijf voor twaalf voor Sven Nys om naar Wout toe te rijden maar hij zag dat het te laat was. Hij berustte in zijn tweede plaats.

De laatste ronde werd voor Wout Van Aert een ronde om te genieten – eigen tempo strak houden en geen fouten maken en dan was de buit binnen. En zo gebeurde het ook. Hij pakte zijn tweede overwinning op rij in Hamme. De tweede plaats was voor de 39e jarige rijder uit Baal – Tremelo Sven Nys die eigenlijk dezelfde benen had als Wout maar het verspeeld heeft in zijn opstart van de wedstrijd. De derde plaats was voor Kevin Pauwels die in de laatste ronde nog alles uit de kast had gehaald. Maar het kon niet baten om naar Sven toe te rijden. Van der Poel kwam in de laatste ronde nog ten val en moest daarmee zijn vierde plaats nog afstaan aan Van der Haar.

Daguitslag :

  1. Wout Van Aert
  2. Sven Nys
  3. Kevin Pauwels
  4. Lars Van der Haar
  5. Mathieu Van der Poel
  6. Lauren Sweeck
  7. Julien Taramarcaz
  8. Tom Meeusen
  9. Michael Vantornhout
  10. Corne Van Kessel

CH