Wout Van Aert pakt wereldtitel elite in Zolder

Wout Van Aert pakt wereldtitel elite in Zolder

Geen weg meer terug bij de elite. Twee topfavorieten die nota bene tijdens de helft van de wedstrijd met elkaar in de clinch komen door een oponthoud aan de schuine kant. Maar Wout Van Aert hield het hoofd koel en reed naar de wereldtitel toe. De tweede plaats was voor Lars Van der Haar die de hele wedstrijd hard heeft gemaakt. De derde plaats ging nog naar Kevin Pauwels die in de laatste ronde Sven Nys uit de wielen reed. Een geëmotioneerde Nys nam op een mooie manier afscheid van al zijn supporters die hem jaren hebben gesteund.

De strijd voor de titel werd om drie uur geopend. Eendracht bij de Belgen kan maar ook iedereen mocht voor zijn eigen kansen gaan althans dat was de optie van Rudi De Bie. De juiste bandenkeuze maken speelde een grote factor bij eventueel winst of verlies. Sven Nys zou voor een combinatie kiezen…. Heel wat volk verzamelde aan de start. De verzorgers haastten zich naar de materiaalpost om daar de wedstrijd te volgen. Gespannen gezichten en nervositeit aan de start. Ook bij Sven Nys zag je enige gebetenheid. Hij wou op zijn allerlaatste wereldkampioenschap nog eens schitteren en daarmee een waardig afscheidskado geven aan zijn supporters.

De spanning werd opgebouwd en we kregen een ijzersterke start van het Belgische blok. Alleen onze 39- jarige Sven Nys had een matige start. De Belgen namen een kanonstart. Met Merlier aan de kop werkende voor Wout Van Aert. Maar al gauw zou zijn rol uitgespeeld zijn. Pech sloeg hem terug naar de achtergrond en hij zou uiteindelijk 29ste binnen komen. Van Aert, Sweeck, Van der Haar, Simunek trok de rest van het peloton op een lang lint. Van Aert nam de pole positie over van Merlier. Sweeck zat onmiddellijk op het wiel, Van der Haar, Simunek op een paar lengtes van de voorgangers. Ook Van der Poel Mathieu, Kevin Pauwels, Tom Meeusen en Nys moesten wat lengtes prijs geven. Iedereen wisselden aan de materiaalpost en we kregen een voortdurende wisseling in de posities. Er werd nerveus gekoerst. De twee grootheden namen de wedstrijd in handen. De Diesel van Sven Nys moest wel beginnen aan te slaan wou hij nog meedingen voor de podiumplaatsen. Wout Van Aert ging even in de fout, maar corrigeerde bijna onmiddellijk.

Ronde 2 : de grote drie kwamen aan de kop van de wedstrijd. Mathieu Van der Poel, Wout Van Aert en Lars Van der Haar maakten voorin tempo. Simunek volgde op 12 seconden, Laurens Sweeck op 15 sec., Pauwels, David Van der Poel, Venturini en de rest op een lang lint. Nys probeerde rustig op te schuiven en zijn wedstrijd naar zijn kunnen in te delen. Van Aert zat tussen de twee Nederlandse rijders gevangen. Hij wist dat hij de wedstrijd zelf in handen moest gaan nemen mocht hij kans maken op de overwinning. Op de technische stroken nam Mathieu de wedstrijd in handen, afgewisseld op de lange stroken door Lars Van der Haar. De andere passages moest Wout het dan maar doen. We kregen een valpartij voor Tim Merlier. De veer gebroken en niet meer terugkerende in de top van de wedstrijd. Van Aert kreeg de info door en op de sacramentsberg dukte hij het tempo met de hoop dat de jongens uit de achtergrond zouden terugkeren om hem bij te staan. En dat gebeurde ook.

Ronde 3 : Wout Van Aert nam drie seconden voorsprong op Mathieu Van der Poel en Lars Van der Haar. De andere Belgen bundelden hun krachten samen en reden als één block in de achtervolging. Ze bleven hangen op zes seconden van de leider. Alles was nog mogelijk. Nys zat in een achtervolgend groepje op 12 seconden. In de oplopende stroken reed Mathieu Van der Poel de kloof dicht en ging Lars mee in de zetel. De groep met David Van der Poel kreeg voeling met de top en geloofden in hun kansen. Pauwels en Nys sloegen de handen in elkaar op zoek naar de koplopers. Aan de materiaalpost kregen we vier leiders : Lars Van der Haar, Mathieu Van der Poel, Wout Van Aert en Kevin Pauwels. Nys bleef op een paar lengtes hangen. Sweeck probeerde Nys uit de wind te zetten en terug te brengen naar de koplopers. Voor Tom Meeusen lag het tempo iets te hoog en hij volgde op zijn tempo de rest van de wedstrijd.

Ronde 4 : opnieuw drie koplopers : Mathieu Van der Poel, Lars Van der Haar en Wout Van Aert. Lars Van der Haar probeerde een eerste keer weg te rijden van Mathieu Van der Poel. Mathieu kon niet onmiddellijk reageren en kreeg de steun van Wout Van Aert om het gat te dichten. De achtervolgers Pauwels, Nys, Sweeck konden de aansluiting maken. De Belgen namen de overmacht in de kop. Vier Belgen tegen Twee Nederlanders. Daar moesten we als Belgen wel iets mee gaan doen. Allemaal kandidaten om de wereldtitel te kunnen pakken. We moesten dus wachten op de volgende prik in de kopposities. Op de sacramentsberg nam Sven Nys de wedstrijd in handen. Dat merkte je onmiddellijk aan de aanmoedigingen van het publiek. Maar Wout Van Aert belette hem onmiddellijk om dit te doen. De Oude Vos liet zich gelden. Laurens Sweeck mocht de kop opnemen aan de materiaalpost. De Nederlanders werden teruggedrongen naar plek 2 en 3. Op de schuine kant legde Nys de druk op en de anderen werden gewaarschuwd dat ze ook met hem moesten rekening houden. Hij gooide voor de tweede maal een bommetje in de groep. Maar kleine Van Der Haar was bij de pinken en zat onmiddellijk op het wiel van de grootmeester. Kevin Pauwels werd even aan de rekker gehangen. We haalden bijna een 24.5 km per uur.

Ronde 5 : met vijf rijders deze ronde in : drie Belgen en twee Nederlanders. Van Aert trok naar de kop. Hij wou zijn wedstrijd in handen nemen. Maar de wedstrijd moest nog open gebroken worden. Uit de achtergrond kwamen David Van der Poel en Tom Meeusen terug naar de kop. Richard Groenendaal riep naar zijn poulins toe dat het nu zou moeten gebeuren. Het werd drie Nederlanders tegen vijf Belgen. Het werd een moeilijke koers. Laurens Sweeck zette zich aan de kop en trok het tempo naar beneden. Hierdoor konden ook Verturini en Simuneck terug komen aansluiten. De schuine kant gaf problemen voor Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert. Mathieu zat vast met zijn voet in het voorwiel van Wout. Even de kalmte bewaren – euvre oplossen en weer vol er tegen aan gaan. Bij Wout lukte dit bijna onmiddellijk. Bij Mathieu was er iets gebroken. Hij geloofde niet meer in zijn winstkansen en liet alles begaan. Kevin Pauwels en Sven Nys gingen op zoek naar Lars Van der Haar. De kleine pitbull profiteerde van het voorval van de twee topfavorieten en ging vol voor zijn kansen. Maar de wedstrijd was nog lang om alleen voorop te rijden.

Ronde 6 : Lars Van der Haar gaf door. De Belgen Nys en Pauwels met David Van der Poel op 11 seconden. Sweeck op 17 seconden, Wout Van Aert op 17 seconden , Meeusen in de buurt van Mathieu Van der Poel op bijna een halve minuut. Nys moest het werk opknappen en Pauwels bleef op het wiel zitten. Sweeck en Meeusen sloegen de handen in elkaar en gingen op zoek naar hun voorliggers. De Kleine Lars Van der Haar was ontketend. Aan de sacramentsberg dwong Sven Nys Kevin Pauwels om mee te werken en het tempo eruit te halen om zo Wout Van Aert te laten terugkomen. David Van der Poel ging vlot mee met onze landgenoten. Het werd het moment dat er klare wijn geschonken werd. Pauwels ging in de fout op de schuine kant. Er moest er op dat ogenblik er eentje zich gaan opofferen om Wout Van Aert terug te brengen in het spoor van Lars Van der Haar. Maar Wout liet niet begaan en ging zelf aan de kop rijden op zoek naar de pitbull. Nys, Pauwels, David Van der Poel volgden respectievelijk in derde, vierde en vijfde stelling. In de bospassage ging Pauwels opnieuw in de fout en moest Nys zich even reppen om ook niet in de fout te gaan. Wout Van Aert had op dat ogenblik nog 13 seconden achterstand op de Nederlander Lars Van der Haar. We kregen een strijd man tegen man.

Ronde 7 : dit werd een belangrijke ronde want David Van der Poel ging zich in diensten stellen van zijn broer Mathieu Van der Poel. Een mooi gebaar. Hij bracht Mathieu opnieuw in de koers. Wout Van Aert liet ook niet begaan en keerde terug tot op negen seconden. Alles was nog mogelijk. De achtervolgers Pauwels, Nys bleven op 13 seconden hangen. De supporters langs de omloop begonnen zich onbeschoft te gedragen. Lars Van der Haar werd bespuwd, kreeg bier over zich heen. Dat hoefde echt niet want deze jongen snaak reed zijn wereldkampioenschap en was op dat ogenblik de betere in wedstrijd. Wout Van Aert zag het allemaal gebeuren en putte hier energie uit. Hij zag de voorsprong van Lars Van der Haar met de meters kleiner worden. Hij geloofde opnieuw in zijn kansen om de wereldtitel te pakken. Pauwels en Nys kwamen terug samen en gingen de strijd aan voor de bronzen medaille. De gebroeders Van der Poel volgden toen al op 30 seconden. Meeusen en Laurens Sweeck op 46 seconden. Het werd een mentale kwestie tussen Lars Van der Haar en Wout Van Aert. Maar ook bij Kevin Pauwels en Sven Nys werd het een tactisch steekspel. Nys maakte een foutje waardoor de gebroeders Van der Poel naderden. Het tempo werd de hoogte in gejaagd. De Foutenlast werd groter. Het kwam op kracht aan.

Ronde 8 : Lars Van der Haar bleef druk zetten op Wout Van Aert omdat hij wist dat Wout een zware inspanning had moeten leveren om terug vooraan post te vatten. Hij probeerde dit uit te buiten maar Wout Van Aert heeft genoeg ervaring mee van de voorbije jaren om ook in die laatste ronde nog wel wat aan de kant te hebben staan. Het scenario bleef spannend. Nog acht minuten wedstrijd en dan wisten wie van de jonge garde de wereldtitel pakte. De jongers haalden de spanning op. Lars Van der Haar reed op de limiet wat hem fouten deed maken. Mathieu Van der Poel berustte in zijn derde plaats en Nys zat op dat ogenblik op de vierde plaats. Aan de sacramentsberg plaatste Lars nog eens een inspanning maar Wout wist daar onmiddellijk op te reageren. Wout Van Aert pakte de leiding, keek niet om. Af en toe keek hij eens onder de oksel door om te zien of Lars nog niet brak. Getekende gezichten zagen we bij onze koplopers. In de afdaling zette Lars alles op alles en ging resoluut voor de aanval kiezen. Hij probeerde dit door te trekken in de looppassage maar dan nam Wout Van Aert de bovenhand en ging vol door. In de bospassage had Wout een betere doortocht en dat leverde hem voldoende voorsprong op om naar de regenboogtrui te rijden. De titel was binnen voor Wout Van Aert.

Daguitslag :

  1. Van Aert
  2. Van der Haar
  3. Pauwels
  4. Nys
  5. M. Van der Poel
  6. D. Van der Poel
  7. Sweeck
  8. Meeusen
  9. Simuneck
  10. Meisen

Sven Nys bedankten zijn supporters uitgebreid met een zege gebaar te maken toen hij over de finish reed. Na afloop kwamen de emoties vrij en besefte Nys dat dit het laatste Wereldkampioenschap als profrenner was voor hem. De sfeer die zijn supporters jaren lang hebben meegedragen, krijgt een speciaal plaatsje in zijn hart.

Bron : Nancy Aerts

Foto: Bart Knops