Anne Terpstra wint voor de derde keer op rij en Gil Ly Gonen bij de mannen de Cyprus Sunshine Cup

Anne Terpstra wint voor de derde keer op rij en Gil Ly Gonen bij de mannen de Cyprus Sunshine Cup

Na stops in Amathus en Tochni verzamelden renners zich zondag in Macheras voor de laatste ronde van de nieuw leven ingeblazen Cyprus Sunshine Cup. Opnieuw verzekerde de Nederlandse Anne Terpstra zich voor de derde keer van de overwinning. Bij de mannen zagen we een derde winnaar in de derde race, dit keer Dmitriy Titarenko, een Oekraïense biker die zaterdag derde werd in Tochni. De algemene overwinning werd nipt gewonnen door Gil Ly Gonen uit Israël, die op de slotdag vijfde werd.

Het bijna perfecte weer met een blauwe lucht en een stralende zon begeleidde de derde race van de miniserie. Het circuit van Macheras, voor het laatst verreden in 2020, bleef in wezen ongewijzigd en is een favoriet onder rijders. Het circuit meet 6,1 km met een hoogteverschil van 187 meter.

Anne Terpstra’s clean sweep

Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) wachtte deze keer niet op haar concurrenten; ze startte sterk en liet haar rivalen achter zich en verzekerde zich van een aanzienlijke overwinning. Lotte Koopmans (NED, KMC-Ridley) werd tweede met een achterstand van 2:18 minuten en Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) werd derde met nog eens 2:17 minuten achterstand.
Vandaag was de enige dag dat ik vanaf het begin voluit durfde te gaan. Ik wilde testen hoe hard ik kon pushen en ik denk dat mijn vorm steeds beter wordt, maar ik heb veel geleden“, zei de drieëndertigjarige Anne Terpstra aan de finish. Ze gebruikte deze week als voorbereiding op haar debuut in de Cape Epic etappekoers. “Ik had deze week hard getraind, dus ik was een beetje onzeker over hoe de race zou gaan. Maar uiteindelijk ging het best goed, vooral op de langere gravelsecties, maar de intensiteit is nog steeds een uitdaging voor me,” gaf de winnares van alle drie de races in de Sunshine Cup van dit jaar toe.

Jitka Čábelická sloot haar Sunshine Cup-optredens af met een derde plaats en verdiende daarmee honderd waardevolle UCI-punten van Cyprus. “Anne besloot er vanaf het begin voor te gaan, dus de wedstrijd was beslist. Ik viel in de klim door prestatie; Lotte haalde me in en bovendien had ik een lekke band in de afdaling. Gelukkig had ik een reserveband en kon ik rustig naar de pits rijden. Het was gewoon een lekke band op het grind, maar ik denk niet dat de lekke band iets heeft beslist vandaag; ik mis een beetje prestaties, maar over het algemeen is het goed. Dit waren testraces, ik heb wat punten verzameld en dat was het doel. Het geeft me inzichten voor de laatste voorbereidingen; ik weet wat ik moet verbeteren,” zei de Tsjechische kampioen.

2, Hudyma, Oleksandr, KMC Ridley, , UKR 1, Gonen, Gil-Li, Teamisgav – Orbea, , ISR 14, Saska, Jan, Subterra – Santa Cruz, , CZE

Gonen pakt eindzege

De strijd om de overwinning bij de mannen bleef in Oekraïne, vergelijkbaar met de vorige race in Tochni. Na de overwinning van zaterdag van nationaal kampioen Oleksandr Hudyma (KMC – Ridley), kwam zondag in Macheras Dmitry Titarenko, de Oekraïense vice-kampioen, als winnaar uit de bus. Ze bleven alleen over in de laatste ronde terwijl de groep van vijf geleidelijk uit elkaar viel.In de tweede van vijf ronden kreeg Sunshine Cup-leider Gil Ly Gonen te maken met technische problemen, waardoor hij vertraging opliep.
In de tweede ronde brak mijn zadel en reed ik bijna een ronde zonder zadel. Ik moest stoppen bij de pit om het te vervangen. Het duurde meer dan een minuut, dus ik verloor veel op de koplopers.Maar ik gaf de algemene overwinning niet op en gaf alles,” verklaarde de drieëntwintigjarige Israëlische kampioen, die vijfde werd met een achterstand van 1:18 minuten. Het bleek de juiste keuze om niet op te geven en de eindzege in de Cyprus Sunshine Cup 2024 veilig te stellen met een verschil van 2,8 seconden op Hudyma.

Tweevoudig Olympisch kampioen Jaroslav Kulhavý (Ostra Multicraft) liet een aanzienlijke verbetering zien ten opzichte van de race van zaterdag en finishte als zevende, zelfs met een lekke achterband die hij snel repareerde met een plug. “Vandaag was veel beter dan gisteren; het lukte me om met de jongens in de eerste groep mee te rijden, maar ik heb de snelheid niet meer, dus zij trokken weg.In de voorlaatste ronde sneed ik de achterband door en moest ik hem repareren.Zonder dat had ik misschien een of twee plaatsen beter geweest,” voegde hij eraan toe.

Bron: PM

Foto: A. Küstenbrück