Avancini en Fumic winnen proloog Brazil Ride en vestigen record

Avancini en Fumic winnen proloog Brazil Ride en vestigen record

De huidige ultramarathonkampioenen Avancini en Fumic hebben de proloog gewonnen van de Brazil Ride en hebben een voorsprong van 51 seconden op Sebastian Fini en Julian Schelb. Bij de vrouwen elite, zijn de winnaars Letícia Cândido en Hercília Najara, 2min19 voor Raiza Goulão en Angelita Parra.

De tiende editie van Brasil Ride begon deze zondag , in Arraial d’Ajuda, Porto Seguro (BA), met recordbreuken. De proloog had ongeveer dezelfde lengte als in voorgaande jaren, maar met herontworpen paden om een vloeiendere rit toe te staan, gingen Henrique Avancini (BRA) en Manuel Fumic (DUI) van Cannondale Factory Racing XC op zoek naar de tweede zege van het duo, wat de Braziliaanse renner met vier overwinningen de grootste kampioen van het evenement zou maken.

Avancini en Fumic gingen niet alleen vooraan van start, maar braken ook het etapperecord en eindigden op 43min48. In de top 3 van de dag waren Sebastian Fini (Den) en Julian Schelb (DUI) van het CST Sandd American Eagle MTB Racing Team in 44min39 , en Tiago Ferreira (POR) en Hans Becking (Ned) van DMT Racing Team in 44min52. Onder de favorieten waren Kristo Hynek (Tsj) en Martin Stosek (Tsj) van Vitalo Future Cycling PWD van Canon zevende. Olympisch kampioen Jaroslav Kulhavy, samen met Matous Ulman – Specialized Racing duo – was slechts 14e nadat ze beiden op hetzelfde moment en op dezelfde plaats op het parcours hadden lek gereden en liggen nu bijna 5 minuten achter op de leiders.

Op zoek naar zijn vierde overwinning evalueerde Avancini het eerste gevecht in het evenement. “Vorig jaar waren de omstandigheden veel zwaarder. We hadden een proloog met regen, die de route vertraagde. We waren echter veel beter dan in 2018, met het verschil dat Fumic toen de boventoon voerde in ons duo en dit keer waren we in evenwicht. We zijn vanaf het begin veel evenwichtiger naar deze editie gekomen. Meestal is de proloog is waar ik meer moeite mee heb, en dan evolueer ik. Ik ben erg blij met onze prestatie”, aldus Henrique Avancini. “We lagen bijna een minuut voor op Fini, de renner die deze etappe de afgelopen twee jaar won. Dit is een goede start en laat zien dat we in goede vorm zijn”, voegde hij eraan toe.

Fumic gaf ook commentaar op de mogelijkheid om naast zijn teamgenoot nog een titel te winnen. “Ik zei eerder al dat de weersomstandigheden een belangrijke rol zullen spelen in de strijd om de titel, en de proloog was slechts een voorproefje van wat er voor ons ligt. Dit was slechts 20 km, maar het is geweldig om goed te starten in een etappekoers. Niemand heeft energie bespaard. We hebben alles gegeven, en hopen dat onze inspanning voldoende zal zijn om de zeven dagen te eindigen met de gele leiderstrui”, aldus Fumic.

Vrouwen elite

Huidige Braziliaanse Marathon (XCM) en Olympisch Cross Country (XCO) kampioen, Leticia Cândido, herhaalde Avancini’s formule, die dit seizoen ook beide nationale titels heeft, en zo de etappe won en samen met Hercilia Najara het record veiligstelde. Het duo Korinthiërs Audax / Tripp Aventura legde de proloog van 19,5 km af in 57min11. De top 3 teams werden vervolledigd door Raiza Goulão en Angelita Parra van Corinthians Audax / FSA / CBZ-7C in 59min29 en Jaqueline Mourão en Danilas Ferreira van Sense Factory Racing / Tropix in 59min33.

Op maandag starten de renners voor de tweede etappe van Brasil Ride, de langste van allemaal, met 143 km en 2.654 m geaccumuleerde klim. Het parcours bestaat uit verschillende delen, vergeleken met voorgaande jaren. De eerste 12 km gaan over onverharde wegen, waar de pelotons beginnen op te lossen. Vervolgens komen ze in de “Avatar” enkelspoor, een eenheid voor het behoud van het Atlantisch Woud, ongeveer 7 km lang, in een park dat niet toegankelijk is voor het publiek. Daarna volgen lange stukken onverharde wegen, weidse landschappen met veel op- en afdalingen tot 90 km. Vanaf dat moment betreden ze opnieuw singletracks, met meer beklimmingen, vanwaar ze de bergen van Guaratinga beginnen te zien. De moeilijkste beklimmingen zijn in de laatste 40 km. De eerste finishers zouden de etappe in ongeveer 6 uur moeten voltooien, aangezien de etappe langer is dan vorig jaar.

Proloog – Top 5 elites

Mannen
1- Henrique Avancini (BRA) / Manuel Fumic (DUI) – 43min48
2- Sebastien Fini (DEN) / Julian Schelb (DUI) – 44min39
3- Tiago Ferreira (POR) / Hans Worden (NED) – 44min52
4- Lukas Kaufmann (BRA) / Konny Looser (ZWI) – 45min43
5- Halysson Ferreira (BRA) / Nicolas Rafhael (BRA) – 45min57

Vrouwen
1- Letícia Cândido (BRA) / Hercília Najara (BRA) – 57min11
2- Raiza Goulão (BRA) / Angelita Parra (COL) – 59 min. 29
3- Jaqueline Moura (BRA) / Danilas Ferreira da Silva (BRA) – 59 min. 33
4 – Viviane Favery (BRA) / Tania Clair Pickler (BRA) – 1h00min25
5- Karen Olímpio (BRA) / Ilda Pereira (BRA) – 1.00min36

Live streaming

De commentator wordt journalist Cadu Cortez, ondersteund door commentator Helio de Souza, de coach van Henrique Avancini, en Rosita Belinky, als verslaggever.

De uitzendingen zullen op Facebook worden uitgezonden: www.facebook.com/BRASILRIDE

en
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChs8s1lM7eI4NsacdyxTx9Q

Live streaming – Lokale tijd: UTC -03:00 Brazilië