België in diepe rouw na verprutst WK in Tabor

België in diepe rouw na verprutst WK in Tabor

Sven Nys, die voor een podium gaat en maar 17 de wordt. Wout van Aert die de snelste man is op het parcours en toch maar tweede wordt. Eli Iserbyt die een kapitale fout maakt met zijn banden en door een mountainbiker wordt terug verwezen naar zilver.

Michael Vanthourenhout die wel bevestigt samen met Laurens Sweeck en Sanne Cant die nipt verliest maar hiermee wel de Belgische eer hoog houdt Het had zo mooi kunnen zijn: kampioen in alle categorieën. Waar is het mis gegaan? En hoe is het mis gegaan?

Nederlanders die wat karretjes in de poep hebben gereden en de wedstrijd bij de profs naar hun hand zetten. Maar toch niet de beste in de koers zijn? Vind ik niet te rijmen met het feit dat Mathieu van der Poel van begin tot einde aan de leiding reed en een Lars van der Haar die ook zijn ding doet en uiteindelijk nog verslagen wordt door Wout van Aert.

Bij de beloften reden vijf verschillende nationaliteiten bij de eerste tien. Bij de vrouwen hadden we zes nationaliteiten bij de eerste tien. Bij de profs tellen we vier nationaliteiten en bij de junioren zes nationaliteiten in de einduitslag. De mondialisering is weer wat meer in gezet van het veldrijden. Nederlanders pakken goede prijzen, de Denen pakken een titel , de Amerikanen komen er wel degelijk aan. Fransen en Italianen hebben weer goede deelnemers vanaf de junioren. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik nu al uitkijk naar het WK in Zolder volgend jaar.

Voor nu moet ik wel zeggen dat er in België toch weer heel wat mensen als kleine kinderen over elkaar heen buitelen. Leg nu jezelf eens uit waar het mis ging. Doe dat op een nuchtere, heldere manier en zie daar is de uitkomst voor het komende WK. Als je als coach al spitsroeden moet lopen. Als je een gevestigde naam niet mee neemt, getuigt dat niet van realiteitszin? Er is wel het één en ander uit te leggen vandaag de dag. Ga eens voor die verjonging en als je iemand niet mee wil nemen, geef hem of haar de uitleg die hij verdient. De coach maakt de selectie en niet degene die denkt dat hij goed is.

Een wat nuchterder kijk op het crossen in België zou heel verfrissend kunnen zijn. Ik kijk er als Nederlander toch wat anders tegen aan en vind wel dat het kleine kinderengedrag niet moet bepalen wat er gebeurt. Maar gezond verstand moet primeren….

Jan v Dijk