Ben Lawee ( 1926-2002 ) is oprichter van het merk Univega.

Ben Lawee ( 1926-2002 ) is oprichter van het merk Univega.

ava

Lawee Inc creerde het merk Italvega in de vroege zeventiger jaren, direct gevolgd door het commerciële succes UNIVEGA,  ook nog gevolgd door het kort levende Bertoni merk. Ben Lawee verkocht het Univega Merk aan Raleigh in 1996, wat ook overgenomen werd door de Derby Cycle groep die nu in handen is van de Nederlandse PON groep en waar ook de merken Kalkhoff , Gazelle , Cervelo en Focus onder vallen.

Lawee had 2 kinderen, David and Monique, samen met zijn vrouw Ariela. Ben is helaas  op 8 November 2002 overleden,  maar heeft wel een stuk MTB geschiedenis achtergelaten waar wij op heden nog van kunnen genieten.

Univega is een fietsenmerk,  dat is gecreëerd tijdens de bike boom in de jaren 70 door Ben Lawee.  Hij richtte  Lawee Inc  op om fietsen te designen en te ontwikkelen, die dan vervolgens bij Italvega in Italië en bij Miyata in Japan gemaakt werden. 

Voor Ben lawee begon met het merk Univega was hij Importeur in Amerika van Motebecane Bicycles en heeft Italvega in Italie gecreëerd , zijn Bertoni merk dateert van na de creatie van het merk  Univega

Ben Lawee heeft oorspronkelijk zijn merk Univega  in de marketing gebracht met de oneliners “Discover the difference” en “Ride it your way” en begon met het marketen van de Univega Alpina serie “die vandaag nog steeds bestaat”  een mtb serie in de vroege tachtiger jaren die uitgroeide tot een wereldwijd begrip. In 1985 verhuisde Ben Lawee de  Univega Headquarters naar een nieuw kantoor in de Signal Hill area in Long Beach California. Het nieuwe hoofdkwartier was ontworpen door de architecten Brian Cortessel & Randy Morris van Phelps Morris Architects. Univega had nu een competitieve uitstraling die 11 jaar van succes zou geven.

Univega was een marktspeler in Amerika met o.a de merken Schwinn , Raleigh , Peugeot , Motobecane alsook met de japanse merken Miyata , Fuji , Panasonic , Nishiki.  Lotus en Centurion.Fietsen geproduceerd in Japan wonnen snel terrein in Amerika maar door de fluctuatie van de dollar in de late 80 er jaren waren ze niet meer zo sterk als in de begin jaren.Dit had uiteindelijk tot gevolg dat fietsen nog meer in Japan gemaakt werden.

In 1996 nam het Duitse Derby Cycle de merken Raleigh , Univega en Nishiki over.

 

 

 

Met dank aan Jan van Dijk