Björn Houben is Belgisch kampioen WTK

Björn Houben is Belgisch kampioen WTK

Björn Houben doet het al enkele jaren goed als veldrijder bij de elite 3 en ook in de WTK. Dit seizoen zette hij de kers op de taart door Belgisch kampioen bij de WTK – 40 jaar te worden.

Het Belgisch kampioenschap bij de WTK loopt normaal over zestien wedstrijden. Maar dit jaar werd het door coronatoestanden herleid tot elf wedstrijden. In die wedstrijden was Björn de regelmatigste in zijn leeftijdscategorie en kon zo de tricoloretrui omgorden. Bij Cycling Vlaanderen reed Björn afgelopen seizoen bij de elite 3 en behaalde hij dit jaar een overwinning in Diepenbeek. In de Oxyclean CX challenge eindigde hij derde in de eindstand.

Björn pakt het graag goed aan en daarom richtte hij een eigen team op met Roel Vangenechten en Tobe Beylemans. ‘We zijn een tof en hecht team samen. We trekken mekaar op aan onze resultaten. Samen met trainer Gert-Jan Bervoets van het Rehablab wordt hard gewerkt om progressie te maken de komende jaren. Nu neem ik even rust en zal dan in overleg met Bervoets de planning uit te tekenen voor de voorbereiding op het komende seizoen. Het zal wellicht een combinatie worden van wegwedstrijden en mountainbikewedstrijden,’ vertelt Björn.

Björn begon eerst met BMX wedstrijden en die techniek en ervaring komt hem nu goed van pas in het veldrijden. ‘Soms is er een korte start en dat explosieve uit de BMX komt dat van pas. Het springen over balken of over grachten zijn wel technieken die je meeneemt uit de BMX. Zo kan je dingen doen die anderen niet of minder goed doen en je krachten sparen in de wedstrijd,’ aldus Houben.

De Palenaar heeft ook nog enkele doelen en werkpunten voor de komende jaren. ‘Ik heb zeker nog groeimarge. Tot nu lukte het nog niet goed om te presteren in het BK bij de elite 3. Daar wil ik wel werk van maken volgend seizoen en minder druk leggen op mezelf om dit bereiken. En dan kijken hoever ik geraak op het kampioenschap,’ besluit de Belgische kampioen.

Foto’s : Nancy Aerts

Graag willen Björn en zijn ploegmaten de sponsors van het team bedanken.