BK Lille Amateurs – Masters en Aspiranten

BK Lille Amateurs – Masters en Aspiranten

Terwijl zowat iedereen met zijn hoofd bij de Flandriencross in Hamme zat, werd er in Lille het Belgische Kampioenschap voor Amateurs, Masters en Aspiranten georganiseerd. Het was vooral uitkijken naar de verschillende uittredende kampioenen om te zien of zij al dan niet hun titel konden verlengen. De eersten die van start mochten gaan waren de Masters B met uittredende Belgische Kampioen Arne Daelmans op de eerste rij. Hij was erop gebrand om zijn titel te kunnen verlengen. Normaal gezien zou dit geen probleem mogen zijn. En dat werd het ook niet. Van in het begin legde hij de concurrenten een snel tempo op en al halfweg de eerste ronde was de uittredend kampioen Arne Daelmans vliegen. Ronde na ronde bouwde hij zijn voorsprong uit om bij het overschrijden van de finish zelfs 37.18 sec voorsprong te hebben op de tweede in rij Rondelez Björn. De derde plaats ging naar Lapère Kris.

De tweede reeks die van start ging 1 minuut na de Masters B waren onze Masters C met Guido Verhaegen die als uittredende kampioen het laken opnieuw naar zich toe trok. Hij ging er als een speer van door en bouwde net als Arne Daelmans elke ronde zijn voorsprong uit op de wereldkampioen Dirk Mertens. Dirk Mertens op zijn beurt moest het tempo strak houden want vanuit de achtergrond kwam Mario Lammens goed opzetten. Uiteindelijk kon Dirk Mertens zijn tweede plaats nog veilig stellen. Hij had een achterstand van 39.18 sec op Guido Verhaegen. Mario Lammens kwam met 39.32 sec achterstand als derde over de finish.

Als derde mochten de Amateurs van start gaan. Zij kregen 30 sec voorsprong op de Masters A. Maar al gauw was duidelijk dat de masters A de amateurs vlug zouden inhalen. De regerende kampioen Nick David passeerden de amateurs het snelste en kon hierdoor een kleine kloof slaan op Kenny Geluykens en Glenn Van Ginneken. Zij werden wat opgehouden door de mindere rijders bij de amateurs waardoor zij niet meteen de aansluiting voorin konden maken. In de derde ronde slaagde Kenny Geluykens erin om de kloof op Nick David dicht te rijden en onder hun tweetjes mochten zij bij de masters A gaan strijden voor de titel. Het werd in een spurt beslist waarbij de Europese Kampioen Kenny Geluykens zich de sterkste toonde. Nick Davids werd mooi tweede en Glenn Van Ginneken die de ganse reeks heeft moet achtervolgen behaalde uiteindelijk nog de derde plaats. Ook al zat er voor Glenn meer in mochten de twee reeksen niet bij elkaar gezet zijn.

Bij de amateurs was het al vroeg in de wedstrijd duidelijk dat het een strijd ging worden tussen Montaigne Jorn, Van De Velde Matthias en Kristof Cop. Het als Geluykens wou Kristof Cop zijn titel verlengen maar daar waren er twee die dat hebben verhinderd. Kristof Cop kwam niet verder dan een derde plaats en moet hiermee zijn trui als Belgisch kampioen doorgeven aan Montaigne Jorn die de hele wedstrijd sterk gedomineerd heeft. Van De Velde Matthias kon alleen maar proberen aan te klampen en redden wat er te redden viel. Het hoogst haalbare was voor Matthias dan ook de tweede plaats.

Na de middag mochten de aspiranten hun strijd uitvechten. Als eerste mochten de meisjes van start gaan. Het was uitkijken wie aldaar de titel mocht gaan dragen voor de rest van het seizoen. Bij de Meisjes 12 jaar kregen we een bliksemstart van Emma Szekely. Niemand kon een antwoord bieden op haar verschroeiende start. Van start tot finish bepaalde zij het tempo en kwam met een mooie voorsprong naar haar Belgische titel toegereden. De tweede plaats was voro Maxime De Staercke en de derde plaats ging naar Sharnyl De Schoesitter.

Bij de meisjes van 13 jaar was het uitkijken wie daar als sterkste uit de startblokken kwam. Hier was het overduidelijk dat Xaydee Van Sinaey over de beste benen beschikte. Niemand kon haar bijbenen en ook zij reed van start tot finish aan de leiding waardoor het duidelijk was dat zij de Belgische trui om haar lende zou krijgen. De tweede plaats ging naar Anna Vanderaerden die er een mooie wedstrijd van maakte. De derde plaats was voor Merel Raats.

Bij de meisjes van 14 jaar trok Greenwood Chloe de hele boel op gang maar al gauw bleek dat dit tempo voor haar niet haalbaar was om dit een ganse wedstrijd vol te houden. Ze moest wat gas terug nemen waardoor Nette Coppens haar tijd nam om op en over Greenwood te gaan. Ze reed een strak tempo maar van terugkeren vanuit de achtergrond was geen sprake. Nette bouwde tijdens haar wedstrijd haar voorsprong meer en meer uit en de titel was voor haar een feit. De tweede plaats ging naar Chloe Greenwood en de derde plaats was voor Chloe Van Den Eede.

Dan was het de beurt aan de jongens om hun strijd aan te gaan. Bij de jongens van 12 jaar was er eentje torenhoog favoriet. Dit was Axel Van Den Broeck. Wie zou hem van de titel kunnen houden? Wel het werd in de eerste ronde een vlucht van drie jongens : Axel Van Den Broeck dit het tempo bepaalde, Tibo Vancoppernolle die zich in tweede positie nestelde en Neo Thielens die er alles aan deed om te kunnen volgen. En ja hoor, het lukt Neo om zijn wagonnetje aan te pikken en mee te strijden voor de ereplaatsen. Naar mate de wedstrijd vorderde zag je het overmacht van Axel Van Den Broeck groeien. Niemand kon hem de titel ontnemen. De tweede plaats ging naar Neo Thielens die er een prachtige laatste ronde uitpersten ten nadele van Tibo Vancompernolle.

Bij de jongens van 13 jaar kwamen maar liefst 50 rijders aan de start. Het was drummen in de start om de juiste positie in te nemen. Voorin werd de koers gemaakt door Mike Uyterhoeven die het tempo oplegde. Maar hij maakte een misser in de tweede ronde waardoor hij van de eerste naar de tweede en zelfs naar de derde plaats werd terug gefloten. Voorin werd er wedstrijd gemaakt door Willem Janssens en Yordi Corsus. Zij zouden het moeten gaan waarmaken om de begeerde driekleur om hun lende te verkrijgen. In de laatste ronde was Yordi Corsus de betere en hij mag zich vanaf nu de nieuwe Belgische Kampioen bij de jongens 13 jaar noemen.

De laatste reeks van de dag was deze bij de jongens 14 jaar. Ook zij kwamen met 48 aan de start. In de strijd om de driekleur mocht Aaron Dockx zich de betere noemen in het zand in Lille. Hij werd dan ook de nieuwe Belgische Kampioen bij de jongens 14 jaar. De tweede plaats ging Viktor Hannes en de derde plaats ging naar Kenray De Moyer.

Publicatie en foto’s : Nancy Aerts