BMXclub Circuit Zolder bouwt 8m hoge startheuvel voor WK in 2015

BMXclub Circuit Zolder bouwt 8m hoge startheuvel voor WK in 2015

ava

 

Circuit Zolder bouwt een olympische 8 meter hoge BMX startheuvel met het oog op de UCI BMX World Championships in 2015, het EK in 2014 en de Olympische spelen 2016. In november startte aannemer Mathieu Gijbels met de bouw van deze startheuvel die in januari 2014 klaar is voor gebruik. Deze investering van 180.000 euro zal van BMX Club Circuit Zolder het epicentrum van de BMX sport in Europa maken.

Interview met Marc Wauters, Cycling Manager Circuit Zolder

Dit is opnieuw een stap vooruit voor Circuit Zolder. Door de komst van de 8 meter startheuvel kunnen onze BMX’ers nu aansluiting vinden met de wereldtop”.

Marc Wauters, naast sportdirecteur bij Lotto Belisol ook Cycling Manager bij Circuit Zolder, is uiteraard tevreden: ‘Het begon in 2008 met een volwaardige Lotto BMX-track en een promowedstrijd. In 2009 heb ik op Circuit Zolder een BMX-club opgericht, met beperkte middelen en veel wilskracht. Dit is een bekroning van jarenlang hard samenwerken met het bestuur van de BMX-club en Circuit Zolder.’

Marc, waarom was deze investering noodzakelijk?

Door het binnenhalen van het WK BMX 2015 zijn we erin geslaagd om de nodige financiële middelen bij elkaar te krijgen voor deze constructie. Samen met Topsport Vlaanderen, de KBWB, WBV en WBV-Limburg en enkele partners kunnen we dit project realiseren. Zo hebben wij met de 8m startheuvel een infrastructuur die conform de UCI-vereisten voldoet voor de wereldkampioenschappen-, Wereldbekers- en Olympische spelen BMX.

In het verleden trokken onze toprijders naar het buitenland ter voorbereiding op een internationale wedstrijd. Daar konden ze wel trainen op een topparcours met een 8 meter startheuvel. Natuurlijk mochten we in de andere landen niet veel trainen omdat we anders te goed gingen worden. En daarnaast heb je nog de verplaatsings- en verblijfkost.

Daarom is het een zegen dat wij via de komst van het WK BMX de overheid en federatie hebben kunnen warm maken om dit project mee te ondersteunen. Nu zitten we in volle eindspurt om dit project te finaliseren en de BMX-sport in Vlaanderen verder te laten groeien. Daarvoor zoeken we trouwens nog steeds belangrijke sponsors en partners.”

Is die startheuvel dan een verplichting voor de organisatie van het WK BMX 2015?

De bouw van een 8 meter startheuvel is een verplichting om een WK BMX of Wereldbeker te kunnen organiseren. De oudere leeftijdsklassen junior en Elites moeten op deze startheuvel starten.

Sinds de Olympische Spelen in 2008 (Peking), is BMX tot de olympische familie toegetreden waardoor het belang van zo’n 8m startheuvel alleen maar toenam. Nu wij het enige parcours in België zijn met zowel een 5m als 8m startheuvel zal de wereldtop nu ook bij ons komen trainen, mede door onze centrale ligging in Europa.”

Is de start dan zo belangrijk?

De start is cruciaal. Wanneer je als rijder de hole shot (als eerste weg bent) kan nemen, heb je alle vrijheid om de juiste lijn te kiezen en hoef je geen rekening te houden met de andere rijders. Wist je dat de rijders aan het einde van de startheuvel zo’n 50km/h halen en op minder dan 1 sec beneden zijn? Op dit onderdeel wordt dan ook heel veel getraind, het is een reflex die een automatisme moet worden. De rijder met de snelste start maakt veel kans om als eerste de finish te halen.”

Kunnen we concluderen dat het niveau in België gaat stijgen en we medailles kunnen halen?

De nationale ploeg BMX traint wekelijks bij ons en is heel enthousiast dat ze nu eindelijk geen verplaatsing meer van 300 km moeten doen naar de dichtstbijzijnde 8m startheuvel. Maar ook de professionele infrastructuur van Circuit Zolder (met o.a. douches, kleedkamers, opwarmzones) maakt dit project uniek.  Deze infrastructuur behoort tot de top 5 voor BMX-parcours in Europa en top 10 in de wereld.

Met deze infrastructuur focussen we niet enkel op de oudere BMX rijders maar ook op het aanstormend talent. Ook zij kunnen nu de lat weer hoger leggen en zo verder groeien tot een echte Elite-rijder. En overwegen of ze voor de BMX-sport blijven kiezen, want pas vanaf nu zien de rijders duidelijk waar ze in de toekomst kunnen geraken. Zo hopen wij op het EK BMX dat we in april 2014 organiseren toch zeker enkele eerste plaatsen te kunnen halen. En ook op het WK BMX in 2015 willen we op het hoogste schavotje staan. Dat moet de ambitie zijn van ons allemaal! The sky is the limit”

En wat zijn de volgende ambities of dromen voor Cycling Unit?

Ik ben samen met een sterk team volop bezig met het lobbyen voor een Limburgse overdekte Wielerpiste. Ik ben in mijn carrière als wielrenner constant diep moeten gaan en nu doe ik dit ook voor dit unieke project, alles voor die ene velodroom in Limburg. Mijn passie doorgeven aan de jeugd om zo kansen te creëren voor de toekomstige wereldkampioenen.

De wielerpiste zou op het domein van Circuit Zolder komen. Een volwaardige ovaal van 250 meter zoals in Gent maar dan met ruimere bochten. De wielerpiste in Gent is zo vaak bezet dat de profrenners uit Limburg en aanpalende provincies er amper kunnen trainen. Ook voor de jeugd is zo’n pistetraining erg nuttig in de wintermaanden.

Toen ik destijds prof was, ben ik zelden op een wielerpiste gaan rijden. Als je drie uur in de wagen richting Gent moet zitten, is de zin snel over. Circuit Zolder ligt vlak bij het Klaverblad en is dus zeer goed bereikbaar voor een grote groep wielrenners. In de zomer gebruiken we de buitenpiste in Peer en het Circuit zelf voor het Avondfietsen. En in de winter kan die grote groep wielerfanaten op de indoorpiste veilig fietsen. Het zou een perfecte aanvulling betekenen in het totaal fietsverhaal van de provincie Limburg en Circuit Zolder.”

De officiële inhuldiging van de startheuvel vindt plaats in maart 2014.

Facts & Figures, Mathieu Gijbels

– Budget: 180.000 euro

– 25 ton staal

257m² dek waar de rijders van rijden

8m hoge constructie

325m² gevelbeplating

40 % hellingspercentage

 

info : Circuit Zolder