CAPS Urban Cross Kortrijk wordt spectaculaire stadscross

CAPS Urban Cross Kortrijk wordt spectaculaire stadscross

Na de Koppenbergcross en de Flandriencross strijkt het circus van de DVV Verzekeringen Trofee op zaterdag 30 november in Kortrijk neer. In de CAPS Urban Cross krijgen de renners een spectaculaire stadscross voorgeschoteld. “Het wordt allicht een cross op twee snelheden”, voorspelt Erwin Vervecken.

De CAPS Urban Cross in Kortrijk is een nieuwkomer op de kalender van de DVV Verzekeringen Trofee, maar de West-Vlaamse stad belooft een aantrekkelijke debutant te worden op het crosstoneel. De term stadscross doet in Kortrijk zijn naam alle eer aan. Het parcours van de CAPS Urban Cross loopt op amper 500 meter van de Grote Markt. Ideaal om een dagje shoppen te combineren met een sportieve opkikker.

De omloop in Kortrijk wordt gedomineerd door twee bruggen. Start en aankomst liggen op de Groeningebrug. De Collegebrug – een architecturaal hoogstandje voor fietsers en wandelaars – zal de renners terug naar de andere kant van de Leie brengen. “Wordt er hier hard gereden, dan krijgen we sowieso een lastige cross”, voorspelt Erwin Vervecken van Golazo.

Ook op de twee lange boorden langs de Leie kan er snelheid gemaakt worden, maar toch kan het in Kortrijk een cross op twee snelheden worden. “Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de zone rond de materiaalposten er loodzwaar bij liggen”, gaat Vervecken verder. “De grond is daar nog maar enkele maanden geleden aangelegd en nog niet aangehard en dat zorgt voor een zompige strook. Begin deze week zakte je daar tot tien centimeter diep in de grond. Is dat ook zaterdag zo, dan zullen de renners moeten lopen. Zo krijg je een cross in twee delen: snelheid op de bruggen en aan de boorden van de Leie en ploeteren in de zone rond de materiaalpost.”

De toeschouwers in Kortrijk hoeven trouwens niet veel van het spektakel te missen. Door de unieke ligging van de omloop hou je de renners tot 80 procent van de wedstrijd in het vizier.

WEST-VLAMING TIM MERLIER MIKT OP PODIUM

Voor West-Vlaming Tim Merlier wordt de CAPS Urban Cross bijna een thuiswedstrijd. De inwoner van Wortegem werd 27 jaar geleden in Kortrijk geboren. Na een moeilijk seizoen waarin hij geen enkele keer op het podium stond, steekt de renner van Creafin-Fristads dit jaar opnieuw zijn neus aan het venster: derde in Ardooie en Hamme en vorige week nog tweede in Wachtebeke na Mathieu van der Poel.

Het doet Merlier deugd. “Sommigen hadden mij tijdens de zomer al afgeschreven als crosser en vroegen zich af wat ik deze winter in het veld zou doen”, verklapt Merlier. “Maar een darmparasiet en een valpartij lagen vorig jaar aan de basis van mijn slecht seizoen. Twee jaar geleden reed ik op het einde van het ene podium naar het andere. Door omstandigheden kon ik die lijn niet doortrekken.”

In de wereldbeker in Tabor had Merlier zelfs op het podium kunnen staan. “Bij de start stond ik nog ver achteraan. Toen ik voorin kwam aansluiten, reed ik lek. Zonder die pech zat er misschien een top drie in. Een dag later volgde in Hamme de bevestiging met een derde plaats.” Die goede vorm vertaalt zich ook in extra steun. “Veel meer dan vorig jaar”, lacht Merlier. “Nog nooit heb ik zoveel aanmoedigingen gehoord dan tijdens mijn inhaalrace in Koksijde.”

In Kortrijk ambieert Merlier opnieuw een podiumplaats. “Het is een omloop die mij wel moet liggen. Begin deze week ben ik op training even langs de Leie gepasseerd. Het zal allicht een snelle wedstrijd worden, al zullen die bruggen zeker doorwegen. Die stroken op de weg zijn misschien wel in mijn voordeel.”

RUIME VOORSPRONG VOOR ISERBYT, SECONDENSPEL BIJ DAMES

In de strijd om de eindzege begint leider Eli Iserbyt zaterdag met een ruime voorsprong aan de derde manche van de DVV Verzekeringen Trofee. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal heeft een voorsprong van bijna twee minuten op ploegmaat Michael Vanthourenhout (1:54). Lars Van der Haar (2:24) en Belgisch kampioen Toon Aerts (3:08) kijken al aan tegen een stevige kloof.

Bij de dames belooft de Sack Zelfbouw Ladies Trophy een secondespel te worden. Na twee manches gaat Europees kampioene Yara Kastelijn (777 CX Team) aan de leiding. Ze heeft een voorsprong van vier seconden op haar ploeg- en landgenote Annemarie Worst. Ook Eva Lechner (1:23), Alice Maria Arzuffi (1:33) en Ceylin del Carmen Alvarado (1:37) volgen nog binnen de twee minuten.

PROGRAMMA

CAPS Urban Cross Kortrijk, zaterdag 30 november 2019

10u30   Junioren

11u50   Beloften

13u45   Sack Zelfbouw Ladies Trophy

15u00   Elite Heren

DEELNEMERS

HIER kan u de deelnemerslijst terugvinden:

Meer info? www.urbancrosskortrijk.be of www.dvvverzekeringentrofee.be

Bron: PM

Foto: Bart Knops