Catharine Pendrel wereldkampioene dames elite

Catharine Pendrel wereldkampioene dames elite

ava

De Canadese Catharine Pendrel is de nieuwe wereldkampioene cross-country bij de dames elite. In het Noorse Hafjell toonde ze zich sterker dan de Russische Irina Kalentieva en de Amerikaanse Lea Davison. Githa Michels eindigde als eerste landgenote op een 20 ste plek, op 7:23 van de wereldkampioene.

Pendrel nam een snelle start en zette meteen haar concurrenten onder druk op de steile klimpartijen. Halfweg de eerste ronde telde ze een kleine voorsprong op het duo Kalentieva en de Poolse Wloszczwoska. Bij de passage na de eerste ronde bedroeg haar voorsprong 17 seconden. Prendel, die zich in 2011 al tot wereldkampioene kroonde, ging voluit en bouwde haar voorsprong verder uit.

Kalentieva liet intussen Maja Wloszczwoski achter zich en reed op de tweede plek, maar vormde geen bedreiging voor Pendrel. In de achtergrond naderde de Amerikaanse Davison op de Poolse Maja Wloszczwoska. Toen de Poolse door een lekke band werd teruggeslagen, was het brons binnen bereik voor Davison.

Ondanks een lekke band in de slotronde veroverde Pendrel het goud. Kalentieva moest 21 seconden later vrede nemen met zilver. Brons was voor de Amerikaanse Davison.

Githa Michiels finishte als 20 ste. Michiels nam een slechte start en kwam pas als 35e door het pak na de eerste ronde. Ze schoof uiteindelijk nog sterk op. Alice Pirard werd 29 ste op 10:11.

 

Top 10

1. Catharine Pendrel (Can) 1:31:30

2. Irina Kalentieva (Rus) + 0:21

3. Lea Davison (USA)+ 0:43

4. Tanja Zakelj (Slov) 1:12

5. Blaza Klemencic (Slov) 1:46

6. Emily Batty (Can) 2:09

7. Maja Wloszczowska (Pol) 2:12

8. Sabine Spitz (Dui) 3:05

9. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor) 3:20

10. Julie Bresset (Fra) 3:26