Claes en Kruger zestiende in klassement na Koninginnerit

Claes en Kruger zestiende in klassement na Koninginnerit

De Cape Epic van 2019 is zwaarder dan gedacht. Frans Claes heeft dit in zijn drie deelnames nog nooit meegemaakt. “Het is echt the survival of the fittest op dit moment.”, zegt de Leuvenaar. Claes en zijn ploegmaat Hendrik Kruger nestelen zich stevig in de top 20.

Vandaag stond de koninginnenrit van de Cape Epic op het programma: een helse rit van de Oak Valley Estate in Elgin tot aan de universiteit van Stellenbosch. De 2850 hoogtemeters verspreid over 100 kilometer hakten er stevig in bij de deelnemers. De Duitser Jochen Kaess crashte zwaar en moest opgeven met een sleutelbeenbreuk.

Frans Claes en Hendrik Kruger (Pro Devonbosch Team) ondervonden al van bij de start dat het een loodzware rit zou worden en moesten al snel achtervolgen. “We waren niet de enigen, het peloton lag direct in stukken en brokken vaneen. Het was weeral met de gas open vertrekken. We hebben een redelijk constant tempo gereden, maar mijn ploeggenoot Hendrik kreeg het moeilijk. Er zijn heel veel teams uitgevallen. Zo’n hoog niveau en zo zwaar heb ik het nog nooit meegemaakt in de Cape Epic. Het is echt the survival of the fittest op dit moment.”

Tot aan de eerste bevoorrading ging het nog goed voor Claes en Kruger. Maar bij de tweede bevoorrading had het duo al redelijk wat tijd verloren en zagen we hetzelfde scenario als gisteren: Claes had goede benen en dat was jammer genoeg niet het geval bij zijn ploeggenoot. “We reden een aantal teams voorbij die voor ons in het klassement stonden. Ik had echt het gevoel dat we konden opschuiven, maar ineens was het vat af bij Hendrik. Ik heb echt alles uit de kast moeten halen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Dat was het enige wat ik kon doen: beetje duwen, trekken, sleuren, zoveel mogelijk op de kop rijden en zoveel mogelijk moed inspreken, want hij had het nodig.”, zegt de Leuvense mountainbiker. “Da’s binnenin vloeken natuurlijk, maar je gaat de uitdaging van de Cape Epic met twee aan en je moet die met twee volbrengen. Vorig jaar was ik iets minder dan mijn partner Marcus Bauer en heeft hij iets meer op mij moeten wachten. Dit jaar is het voorlopig andersom. Maar goed, ik probeer er het beste van te maken en ik probeer mijn partner zoveel mogelijk te helpen. Daarvoor zijn we een team.”

Claes en Kruger staan nu op de 16de plaats in het algemeen klassement. Bij de leiders wippen Nino Schurter en Lars Forster over Manuel Fumic en Henrique Anancini naar de eerste plaats. Annika Langvad en de Nederlandse Anna van der Breggen staan bij de vrouwen nog steeds onbedreigd aan de leiding.

Foto: Karsten Dekkers