Daniele Mensi wint koninginnerit in Alpentour Trophy

Daniele Mensi wint koninginnerit in Alpentour Trophy

Routeschema dag 3 Alpentourtrophy

De Italiaan Daniel Mensi, in de eerste rit nog tweede,  was de beste in de koninginnerit, de derde rit in de Alpentour Trophy. Hij haalde het van de Oostenrijkers Alban Alkata en Hermann Pernsteiner. De Italiaan Tony Longo werd vierde en behoudt zijn leiderstrui. Hans Becking(negende)  reed als eerste Nederlander nog net in de top tien. Rudi van Houts werd vijftiende. Frans Claes gaf op vandaag.

In het algemeen klassement leidt de Longo met meer dan vijf minuten op Fabian Rabensteiner en de Duitser Jochen Käss. Daniele Mensi is vierde en Alban Lakata vijfde.  Beste Nederlander is Rudi van Houts op de negende plaats, Hans Becking is elfde. Door de opgave van Frans Claes is Stijn Van Boxstael nu de beste Belg op de 47 ste plaats. Frans Claes had een verklaring voor zijn opgave. ‘Ik heb me volledig leeg gereden vandaag. Omdat ik niet in mijn reserves wou gaan, besloot ik om op te geven. Dat doe ik normaal nooit. Het herstel kan soms lang duren als je heel diep gaat.  Met het WK van over twee weken in het vooruitzicht, wilde ik geen risico’s nemen,‘vertelde Frans ons.

Bij de vrouwen ging de plaatselijke Christina Kollmann op haar elan verder en won opnieuw. Na drie ritzeges mag ze morgen wellicht haar eindzege vieren voor eigen volk. Karen Brouwer was opnieuw tweede en de Brits Sharon Laws derde. Annemarie Worst werd vierde voor Petra Mermans. Het algemeen klassement is hetzelfde als de rituitslag van vandaag.

Petra MermansAlpen Tour Trophy dag 3 en uitstap naar Ramsau 132

Petra Mermans is goed bezig in deze Alpentour Trophy. ‘Maandag zat ik nog aan de antibiotica en ik wist niet wat het allemaal ging geven. In laatste instantie besloot ik nog om me in te schrijven bij de vrouwen elite in plaats van de mixed categorie. Dat bleek een goede keuze. Mijn vijfde plaats moet ik normaal wel kunnen behouden. Over een goeie maand kom ik terug op vakantie naar Oostenrijk, zonder fiets deze keer. Dan kan ik me al een beetje aanpassen aan mijn fietspensioen. Want na 14 jaar stop ik met koersen. Het is goed geweest. Ik ga wat andere dingen, maar blijf zeker fietsen. Ook de trainingen bij Offroadclub BMX 2000 Dessel blijf ik doen. Daar heb je voldoening van en ik kan mijn ervaring doorgeven,‘lachte de sympathieke Petra.

De Italianen domineren duidelijk deze editie van de Alpentour Trophy. Zonder de wegvergissing had men zeker moeten rekening houden met Daniele Mensi.Vandaag reed hij opnieuw heel sterk en was hij heel tevreden met zijn zege. ‘Ik reed in de kopgroep direct na de start en op de voorlaatste klim, zo rond de 50 km, besloot ik om aan te vallen. Ik wist dat ik het beste van mezelf gegeven had,’ zei hij na afloop.

Daniele Mensi Alpen Tour Trophy dag 3 naar Ramsau

Mensi deed er iets meer dan 3 uur over vandaag en bleef Lakata voor. Die won wel het King of the Mountain klassement. ‘Als ik gisteren die pech niet had gehad, zat er zeker meer in. Maar vandaag kan ik toch met een goed gevoel eindigen. De eindzege zit er niet in, maar toch een mooie ereplaats.’

Een andere Oostenrijker, Hermann Pernsteiner, werd derde en overschreed de finish met de grote glimlach. Na een slechte dag gisteren door een wegvergissing, zette hij vandaag alles terug recht. ‘Ik heb nog iets goed te maken in deze koers. Maar ik ben nog jong en volgende jaar kom ik terug, ‘zegt de 26-jarige renner.

De leider, Tony Longo, heeft intussen zijn kloof op Fabian Rabensteiner kunnen uitdiepen tot 5.25 minuten. Hiermee start hij morgen met een gerust gevoel in de aflsluitende tijdrit. ‘Ik voelde me echt sterk vandaag, maar het was een zware dag. I heb geen risico’s genomen en ik heb veel vertrouwen in de tijdrit van morgen.’

De Fin Sebastian Fini Carstensen(Brentjens MTB team)rijdt deze wedstrijd om sterk te staan voor de rest van het seizoen. Hij staat momenteel 30 ste in het klassement. ‘Dit is een onderdeel van mijn voorbereiding op het WK cross-country in Nove Mesto. Ik houd het rustig en maak plezier. Ik bekijk dit als een  plezante training. Ik rijd al de wereldbekers. Het is een zwaar seizoen. In de winter rijd ik misschien nog wat veldritten als ik de motivatie kan behouden.’

Bram Rood Alpen Tour Trophy dag 3 Ramsau161

Bram Rood (KMC Koga) was vandaag 23 ste en staat 30 ste in het klassement. ‘De eerste twee dagen liepen niet echt lekker. Het is zwaar. Het is ook niet helemaal mijn parcours. Vandaag ging het wel beter. Morgen moet ik de Planai op en nog 16 km afzien. Er wordt hard gereden, dat is niet normaal.  Eerst was dit een voorbereiding op een 700km race in Noorwegen. Die gaat helaas niet door. Maar nu is dit wel mooi meegenomen. Ik rijd nog een aantal marathons en dan is er nog een duowedstrijd in Noorwegen gepland.’

Bij de masters is Alexander Gatterer nog steeds leider. Hij leidt voor Markus Schweiger  en Andreas Bäumel. Bart Brentjens is achtste. Steve Appelmans handhaaft zich als 23 ste.

Leander Hamelink Alpen Tour Trophy dag 3 naar Ramsau 175

Leander Hamelink werd vandaag elfde en  zakte een plaatsje in het klassement bij de masters. Daar is hij ook elfde.   ‘Het gevoel is iets beter dan gisteren. Het was een hele mooie rit vandaag en het weer zat ook wel mee. Voor mij was het niet zwaarder dan gisteren. De rest rijdt nog steeds even hard, dus blijft alles hetzelfde. Vandaag waren de afdalingen niet zo lang en intensief, zodat ik niet zoveel tijd verloor. Morgen nog een uurtje vol gas in de tijdrit. Dan moet wel lukken. Ik laat me verrassen,’lachte Leander.

De zege in SK 2 Amateur klasse ging vandaag naar onze landgenoot Ken Van den Bulcke.

In de SK 3 Amateur staat Stefan Vaes momenteel 15 de in het klassement. Hij gaat Kris Willemsens(17de) vooraf en die staat op zijn beurt net voor Nico Berckmans(18de).

Andy Lepercq Alpentour trophy

Andy Lepercq is enkele plaatsjes opgeschoven en staat nu als 75 ste geklasseerd. Ook vandaag vertelt hij graag voor ons hoe hij zijn rit beleefde.  ‘Vandaag koninginnerit. De top van 1ste klim lag op 20km.  Twee km door het centrum van Schladming en dan 18km non stop klimmen. Ik zat al snel in een goed ritme op mijn niveau. Zonder problemen boven geraakt. Bidon bijgevuld, trappen opgelopen maar bij het afdalen van de trappen liep het mis. Uitgegleden op de overgang van de stenen naar de houten trappen. Wat schaafwonden,  maar erger was dat  de sluiting van mijn schoen kapot was. Gelukkig stond Marita op deze locatie. Terug de trap opgelopen en Marita opgezocht. Die was ondertussen naar de auto aan het wandelen. De auto stond toch een 400m verder, wat lager geparkeerd. Rap andere schoenen aangedaan en terug de helling opgelopen. Op adrenaline dan maar verder gebiked. Op de volgende klim steeds bikers kunnen inhalen en dat gaf me extra energie.  Zonder verdere problemen de finish gehaald. Opgeschoven van plaats 79 naar plaats 75. Jammer van die ene onoplettendheid,  die me zeker 10 minuten heeft gekost. Enfin,  morgen het snot uit de neus rijden tijdens de individuele klimtijdrit.’

Morgen is de afsluitende klimtijdrit op de Planai in omgekeerde volgorde van het algemeen klassement. De start is om 9 uur.

Alle uitslagen:

Foto’s: Butterfly

Het Offroadbikingteam vanuit Schladming