De Jeugd Toon Aerts haalt het van de gevestigde waarde in Jaarmarktcross Niel

De Jeugd Toon Aerts haalt het van de gevestigde waarde in Jaarmarktcross Niel

Geen grote namen van Wout Van Aert, Mathieu Van der Poel, Lars Van der Haar aan de start van deze Jaarmarktcross in Niel. Dat geeft de kans aan de andere rijders om hun in de kijker te rijden. De hoofdrolspelers van het seizoen gaven forfait in voorbereiding op hun wedstrijd in Gavere. Jammer voor de organisatie maar een open vraag naar de winstkansen van de anderen. Het was onder meer uitkijken naar de kansen van Tom Meeusen, Kevin Pauwels, Toon Aerts, ….. Om het laken naar zich toe te kunnen trekken was een pijler van doorzettingsvermogen, geen pech hebben en durf nodig om deze wedstrijd te kunnen winnen.

Voor aanvang spraken met een aantal kanshebbers. We kregen van de meesten te horen dat zij rekenden op een tweestrijd tussen Tom Meeusen en Kevin Pauwels. Maar ook Toon Aerts liet ons verstaan om zijn neus bij de groten te willen steken. Het parcours was een smeltroos met alle facetten erin. Maar 26 rijders vonden de startplaats van deze cross. Toch was de opkomst van de supporters goed te noemen. We noteerden een snelstart van Thijs Aerts die onmiddellijk de elites wakker schudde. De mannen van Wellens onder leiding van Meiser en Vermeersch namen aan de eerste brug onmiddellijk over. Ze wilden als eerste aan het veld beginnen. Kevin Pauwels werd al onmiddellijk te voet gezet. Wie we niet voorin konden terugvinden was Rob Peeters en Tom Meeusen. Deze heren hadden hun start gemist en zaten midden in het pak. Zij moesten aan een lange inhaalwedstrijd beginnen. Rob Peeters had problemen met zijn versnellingsapparaat . Dus moest al gauw een wissel doorvoeren. Alles werd op een lang lint getrokken naar de carrousel toe. Vermeersch legde zijn tempo op gevolgd door de mannen van Telenet fidea Lions. Aan de balken schoven deze heren resoluut naar de kop toe. Jim Aernouts ging aan de schuine kant voorin zitten om zo gemakkelijk het parcours kunnen lezen. Kevin Pauwels maakte een knieval aan de schuine kant. Strook twee van deze kant schudde het ganse peloton door elkaar. Aernouts trok goed door. Thijs Aerts, Meiser, Toon Aerts onmiddellijk in de achtervolging. De rest schuivend over de kant heen.Tom Meeusen en Rob Peeters probeerden in hun ritme te komen en zo de kloof te dichten.

Ronde twee : Aernouts ging met riante voorsprong de tweede ronde in. Maar de mannen van Wellens lieten niet begaan. De mannen organiseerden een achtervolging om zo vlug mogelijk de kloof op Aernouts te dichten. In de parallell baan konden de renners van elkaar polshoogte nemen. De gebroeders Aerts zochten elkaars gezelschap. Ze probeerden de gaatjes op Aernouts te verkleinen. Walsleben kwam zich tussen de gebroeders Aerts nestelen en dat was het moment van Toon om mee te gaan in zijn zoektocht naar de koploper toe. Kevin Pauwels reed op dat moment op een veertiende positie. Het duurde wel even voor hij zijn juiste tempo gevonden had. De strijd voor de tweede plaats kon beginnen. Walsleben was zo gretig dat hij in de schuine kant zelfs aan de fiets van Toon Aerts ging hangen om hem te beletten van zich weg te rijden. Iedereen moest in zijn kansen geloven en het op een faire manier betwisten. Aernouts was voorin niet zinnes om zijn tempo te laten zakken. Doch met Toon Aerts ben je ook nog niet aan het einde van de rit. Je merkte dat Toon zich in zijn sas voelde op deze rit. Hij probeerde zijn eigen kansen te benutten en ging op zoek naar zijn teamgenoot. Wel wetende dat hij de achtervolgers niet mocht meenemen in zijn zoektocht. Aernouts begon fouten te maken onder de druk van de achtervolgers die knabbelden aan hun achterstand. Maar de kloof werd nog niet meteen gedicht.

Ronde drie : Aernouts begon te twijfelen en keek bij het overschrijden van de meet achterom. Hij zag dat Walsleben en Toon Aerts aan het terugkeren waren. De ploeg van Wellens achter de ploeg van Nys aan. Een ongewenste deelnemer in de vorm van een hond kwam zich ook even moeien in de wedstrijd. Gelukkig kon iedereen het beest mijden en kon de wedstrijd fair verlopen. Aernouts drukte voorin zijn tempo door maar Toon Aerts wou meer. Hij ging stevig door in de achtervolging op zijn teamgenoot. Meeusen kreeg problemen met zijn ketting waardoor een wissel hem opdrong. Aerts kwam bij Aernouts voorin te zitten. We kregen een heel andere wedstrijd. Ook Van Kessel kwam in zijn ritme en reed vlot mee op de derde plaats. Walsleben had even een inzinking en werd teruggewezen naar de vierde plaats. De twee laatsten Van Kessel en Walseben zagen de twee koplopers wel voor zich uitrijden maar de kloof dichten was een ander paar mouwen. Overhaast te werk gaan was hier niet aan de orde. Toon Aerts voelde zich nerveus en wilde de wedstrijd hard maken. Hij voelde zich zo goed dat hij in de materiaalzone de forcing voerde. Aernouts moest een paar meters prijs geven en de vogel was gaan vliegen. Walsleben schudde Van Kessel af en reed naar Aernouts toe. Pauwels liet zijn dieselmotor aanslaan en schoof ronde na ronde plaatsen op.

Ronde vier : Toon Aerts mocht zijn wedstrijd gaan indelen naar zijn eigen kunde op hoop van zege voor de winst te pakken. Achter hem volgden twee teamgenoten Van Kessel en Aernouts. Walsleben werd op een paar meters gezet en voelde de hete adem van Pauwels in zijn nek. Mettepenningen begon nerveus heen en weer te lopen en riep zijn poulin Pauwels toe dat het nog mogelijk was. De achterstand van Pauwels op Aerts bedroeg 20 sec. Bij Aernouts stapelden de fouten zich op. Hij moest Pauwels in zijn beurt laten voorgaan. Doch Pauwels kreeg geen vrije doorgang en moest wachten tot de schuine kant door was om zijn weg te gaan. De voorsprong van Aerts op Pauwels was op dat ogenblik teruggeschroefd naar 18 sec. Walsleben en Aernouts kozen om het wiel van Pauwels te houden en zo mee in de wedstrijd te blijven.

Ronde vijf : halfweg de wedstrijd had Toon Aerts 14 sec op Van Kessel en 17 sec op Pauwels, Walsleben zat toen al op 30 sec. Tom Meeusen was aan een goede opmars bezig maar zou te laat komen voor de ereplaatsen. De snelstarters waren terug gevallen tot het midden van het peloton. Op grond van de kwaliteiten zou je moeten stellen dat Kevin Pauwels de betere in wedstrijd was. Maar het was wel Toon Aerts die de wedstrijd in handen had. Pauwels vond de tijd rijp om over te nemen van Van Kessel. Aan de carrousel zag Toon Aerts het allemaal gebeuren. Doch hij panikeerde niet en concentreerde zich op zijn wedstrijd. Pauwels moest alles uit de kast halen om de kloof op Aerts proberen te dichten.

Ronde zes : Een handvol seconden voorsprong had Aerts op Pauwels, Van Kessel. Met wat zand in de ogen moest Kevin even wat rust inlassen. Walsleben met de twee mannen van Telenet Fidea Lions op zijn wiel moesten het bekopen. Aerts verzwakte niet. Maar Pauwels schudde nog een versnelling uit zijn mouw bij een wissel. Van Kessel was op zijn hoede en beantwoordde dit met gemak. Op dat ogenblik kregen we voorin een schuiver van Toon Aerts. Met teveel riscico’s de bocht in willen gaan en het voorwiel onderuit. Daar lag de koploper. Doch het bracht niet al te veel teweeg naar de strijd tussen Aerts en Pauwels. Het had Toon wel wat krachten gekost maar ook het beste was bij Pauwels al geweest. De voorsprong van Toon Aerts op Pauwels bleef 17 sec. Het was hoopgevend voor Toon om de wedstrijd te kunnen winnen. Ook Rob Peeters kwam nogmaals ten val en bezeerde zich aan zijn arm. Hij was zo ontgoocheld in zichzelf maar reed zijn wedstrijd alsnog uit.

Ronde zeven : Toon Aerts zag zijn voorsprong slinken tot 13 sec. op Pauwels. Van Kessel zag de blauwe rijder van zich wegrijden. Achter dit trio was een groot gat en de naaste achtervolgers waren op dat ogenblik Tom Meeusen en Walsleben op meer dan een minuut achterstand. Toon Aerts bleef de gashendel opendraaien op Kevin Pauwels. Maar deze laatste hield de koploper in het visier. Hij richtte zijn pijlen op het doel Aerts. Waar zou de koers beslist worden? Op de dijk of tijdens de loopfases? Een kleine schuiver van Kevin Pauwels aan de dijk deed de wedstrijd keren. Het bleef geven voor Toon Aerts tot aan de finishlijn. De voorsprong bedroeg nog maar 12 sec. Het was dus nog hoopgevend voor Pauwels maar het beste was al geweest.

Ronde acht : Aerts kon met 19 sec. voorsprong aan zijn slotronde beginnen. Hij bleef in zijn kansen geloven. Alleen pech of een schuiver zouden hem van de winst kunnen houden. Bij het overschrijden van de finish door Kevin Pauwels konden we de overgave lezen in zijn ogen. Hij keek achterom en zag dat zijn tweede plaats veilig was. Zijn onmiddellijke belagers waren nog niet in zicht. De jeugd haalde het van de gevestigde waarde in Niel. De strijd was gestreden bij de laatste keer de carrousel in te rijden. Daar zag Toon Aerts dat zijn voorsprong meer dan voldoende was op Kevin Pauwels. Die laatste reed zijn laatste ronde op zijn tempo uit en moest aan de meet zich nog reppen om de sprint tegen Van Kessel te winnen. De verslagenheid bij Pauwels was groot. Hij kon er niet bij dat Van Kessel nog sprintte voor de tweede plaats.

Uitslag :

  1. Toon Aerts
  2. Pauwels op 35 sec
  3. Van Kessel op 37 sec
  4. Walsleben op 1 min 15
  5. Meeusen op 1 min 22
  6. Aernouts op 1 min 30
  7. Meiser op 1 min 40
  8. Dieter Vanthourenhout op 1 min 50
  9. Vermeersch op 2 min 06
  10. Goudri op 2 min 48

Ook onze heren kunnen nu wat bekomen om zich weer volop voor te bereiden op de wedstrijd van Gavere.

Publicatie : Nancy Aerts