De UCI neemt maatregelen voor een evenwichtige deelname aan de evenementen op de internationale veldritkalender

De UCI neemt maatregelen voor een evenwichtige deelname aan de evenementen op de internationale veldritkalender

Op 17 november kondigde de UCI aan dat ze de deelname van atleten aan de UCI Wereldbeker Veldrijden en andere evenementen op de internationale kalender van de Cyclo-cross ging herzien, met als doel een evenwichtige deelname van atleten in de verschillende categorieën veldrijden te garanderen.

Met dit in gedachten, zullen verschillende maatregelen – goedgekeurd door het UCI Management Committee tijdens de recente bijeenkomst in Praag, Tsjechië, van 2 tot 4 februari – van kracht worden op 1 maart.

Vanaf nu zullen renners – mannen en vrouwen – in de top 20 van de laatste UCI Elite Cyclo-cross Ranking niet meer kunnen deelnemen aan nationale evenementen. Deze maatregel is bedoeld om consistentie en een duidelijke structuur tussen de nationale kalenders en de internationale kalender van de UCI te waarborgen door de beste evenementen, d.w.z. de evenementen die de beste atleten kunnen aantrekken, aan te moedigen om zich op internationaal niveau in te schrijven.

Bij UCI Cyclo-cross World Cup evenementen, voor alle categorieën, zullen de eerste twee startrijen gereserveerd worden voor de hoogst geklasseerde renners in het algemeen klassement van de series. Het doel van deze maatregel is om de renners te belonen die de beste prestaties neerzetten in de meest competitieve evenementen en om te zorgen voor een evenwichtige situatie voor specialisten van de discipline en renners die in meerdere disciplines rijden.

Er is een status van “beschermd evenement” geïntroduceerd voor evenementen van de UCI Wereldbeker veldrijden. Deze status zal worden toegekend aan maximaal 50% van de UCI Wereldbeker evenementen en alleen wanneer het evenement van bijzonder belang is voor de internationale ontwikkeling van het veldrijden. De toekenning van deze status zal de UCI in staat stellen om registratie op de Internationale kalender van de UCI te weigeren van een wedstrijd die de dag voor of op de dag van een “beschermd evenement” wil plaatsvinden. De invoering van deze speciale status is bedoeld om de internationalisering van het veldrijden te bevorderen en om het overwicht van sportieve interesse te verdedigen als het gaat om deelname aan veldritten. Het ondersteunt ook de solidariteitsmechanismen die zijn ontwikkeld dankzij de UCI World Cup, met als doel het aantal landen dat deelneemt aan veldritten te vergroten.

Tenslotte is de verplichting voor UCI Cyclo-cross Teams en UCI Professionele Cyclo-cross Teams om deel te nemen aan UCI Wereldbeker veldrijden versterkt. Voortaan zijn UCI Cyclo-cross Teams verplicht om met ten minste één renner – in de Women Elite of Men Elite categorie – deel te nemen aan minimaal vijf rondes van de UCI World Cup; UCI Professional Cyclo-cross Teams zijn verplicht om met ten minste drie renners – in de Women Elite of Men Elite categorie – deel te nemen aan alle rondes van de UCI World Cup.

Het doel van al deze maatregelen is een algehele versterking van het veldrijden door te zorgen voor een coherente structuur tussen de verschillende evenementen van de discipline. De UCI zal de situatie en de relevante maatregelen blijven bestuderen om de ontwikkeling van het veldrijden te ondersteunen.

Bron: PM

Foto: Bart Knops