Wereldkampioen Mathieu Van der Poel heer en meester in wereldbeker Frankrijk

Wereldkampioen Mathieu Van der Poel heer en meester in wereldbeker Frankrijk

Werd het een strijd tussen de Nationale kampioenen Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert in Frankrijk? Neen dat werd het niet. Mathieu liet de rest zien dat hij de sterkste van het moment is en pakte de winst in deze wedstrijd. Wout Van Aert reed in de slotronde nog weg van zijn medevluchter Lars Van der Haar en pakte hierdoor de tweede plaats. Lars Van der Haar die een ijzersterke wedstrijd reed, moest tevreden zijn met zijn derde plaats.

Spanning voor de start maar gelatenheid bij Sven Nys. Forse start bij Sven Nys in het midden,  maar moest zijn meerdere erkennen in Lars Van der Haar,  die als eerste het veld in ging. De eerste haakse bocht en dat leverde al meteen een serieus gedrum op in het peloton. Maar al gauw zaten alle toppers kort bij elkaar. Aan de materiaalpost moest Sven Nys al een gaatje laten op Van der Haar, Van Aert en Merlier. Zijn fouten stapelden zich op tijdens de wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd, verklaarde hij voor de camera dat hij zich een sukkelaar vond. Waar hij anders gemakkelijk doorheen kon sturen maakte hij vandaag de ene fout na de anderen. Hij was gewoon kwaad op zichzelf.

Sweeck nam Nys mee in de achtervolging. Van der Haar ging als een gek te keer en keek niet om. Van Aert leidde de dans achter Lars Van der Haar. Van der Poel die minder goed gestart was, probeerde ronde na ronde wat van zijn achterstand af te doen op zoek naar de koplopers. Het werd puffen in de achtervolging op Van der Haar die een hoge frequentie doorvoerde.

Van der Poel nam zijn tijd om naar de top door te schuiven. We kregen een valpartij van Simunek waardoor er heel wat renners werden opgehouden. Van Aert plakte op dat ogenblik op het wiel van Van der Haar. Met zijn tweetjes reden zij weg van Laurens Sweeck, Sven Nys en de rest van het peloton.

Begin ronde twee hadden we twee koplopers onder de naam Lars Van der Haar en Wout Van Aert. Laurens Sweeck volgde op vijf seconden, Nys en de rest van het peloton op acht seconden. Ook wereldkampioen Van der Poel kon de aansluiting bij het groepje Nys maken. Dat gaf hem zicht op de twee koplopers.  Aan de materiaalpost vroeg Lars Van der Haar de steun van Wout Van Aert. Deze nam wel de leiding, maar ging niet vol door. Dat was in het voordeel van de achtervolgers; die erin slaagden om de aansluiting te vinden met deze twee koplopers.

We kregen een kopgroep van vijf kandidaten voor de overwinning. Althans dat dachten we…. Laurens Sweeck liet niet begaan en gooide al zijn registers open op zoek naar zijn moment in de wereldbekerwedstrijd. Lars Van der Haar pareerde en probeerde de achterstand zo klein mogelijk te houden. Hij lukte erin om dit te doen en bracht de andere achtervolgers mee naar de kop van de wedstrijd. Nys kwam in de problemen op een obstakel waardoor heel wat rijders voet aan grond moesten zetten. Dit was het moment waarop wereldkampioen Mathieu Van der Poel kon opschuiven naar de kop van de wedstrijd. Nys had hierdoor het wiel van de koplopers verloren en moest opnieuw gaan achtervolgen.

Voorin kregen we Laurens Sweeck gevolgd door Lars Van der Haar, Tom Meeusen, Venturini, Wout Van Aert, Nys en Pauwels. Van der Haar nam even polshoogte waar de wereldkampioen op dat ogenblik zat. Gooide zijn aas naar Laurens Sweeck toe om zijn plaats veilig te stellen in het klassement. Maar hij raakte niet uit het wiel van Laurens Sweeck. Tom Meeusen was mee maar moest zijn tanden stuk bijten om bij deze heren te blijven. Van der Poel bereidde zich voor om zijn kansen voor de overwinning . Van der Haar snokte voorin door. Wout Van Aert controleerde de cross in het wiel van Sweeck. De anderen beten zich de standen stuk op dit hoge tempo. Maar moesten ze laten gaan.

Met nog vier ronden te gaan zette wereldkampioen Mathieu Van der Poel zich aan de kop van de wedstrijd. Het tempo werd onmiddellijk de hoogte in gejaagd. Van der Haar was bij de pinken en zette zich onmiddellijk op het wiel van Mathieu. Wout Van Aert moest proberen om het gat te dichten en het hoge tempo van de Nederlanders te volgen. Maar het lag zo hoog dat ook onze Belgische kampioen fouten begon te maken. Daardoor konden de twee Nederlandse renner Mathieu Van der Poel en Lars Van der Haar wegrijden van een duo Wout Van Aert en Tom Meeusen. Op enkele lengtes gevolgd door Laurens Sweeck, Sven Nys, Kevin Pauwels en de rest van de meute.

Lars Van der Haar koos op de technische stroken om te lopen en Mathieu bleef op de fiets. Hier maakte de wereldkampioen het verschil. Hij reed weg van zijn medevluchter en bouwde zijn voorsprong ronde na ronde uit. Lars Van der Haar stelde zijn tweede plaats veilig. Wout Van Aert slaagde er nog in om het gat op Lars Van der Haar te dichten. Het zou dus op een sprint kunnen uitdraaien voor de tweede plaats.

Maar daar besliste Wout Van Aert anders over. Op zijn stuk in het parcours trok hij stevig door en had Lars op zijn adem getrapt. Met gemak kon Wout Van Aert de tweede plaats pakken voor Lars Van der Haar. De winst was voor de uittredende wereldkampioen Mathieu Van der Poel die zijn supporters trakteerden op een mooi staaltje wielie naar de finish toe.

In de tussenstand voor de wereldbeker leidt Wout Van Aert nog voor Lars Van der Haar, Kevin Pauwels, Sven Nys en Mathieu Van der Poel.

Dat wordt nog spannend in Hoogerheide voor de ereplaatsen voor dit klassement.

Bron: Nancy Aerts