Derde wereldtitel marathon voor Alban Lakata, vijfde voor Annika Langvad

Derde wereldtitel marathon voor Alban Lakata, vijfde voor Annika Langvad

De Oostenrijker Alban Lakata heeft in het Duitse Singen zijn derde wereldtitel marathon in zijn carrière gewonnen. In een spannende sprint versloeg hij titelverdediger Tiago Ferreira en zijn landgenoot Daniel Geismayr. Mathieu van der Poel, één van de favorieten werd vierde voor Jaroslav Kulhavy. Eerste landgenoot werd Roel Paulissen(16de) voor Frans Claes(17de) en Sebastien Carabin(18de).

Bij de vrouwen werd er ook voor de regenboogtrui gespurt. Annika Langvad pakte haar vijfde wereldtitel voor de thuisrijdster  Sabine Spitz en Gunn-Rita Dahle, die hun achtste medaille op een WK pakte respectievelijk met zilver en brons.

Zoals verwacht werd het een tactische race. Na 60 van de 98 km was er een negenkoppig groepje aan de leiding met de meest van de favorieten. Titelverdediger Ferreira en Lakata trokken op een korte klim fors door en de groep spatte uit elkaar. Enkel Mathieu van der Poel en Daniel Geismayr konden volgen. Van der Poel kreeg het echter moeilijk op de lange klim en moest lossen. Hij zou later voor de vierde plaats spurten tegen Kulhavy en Rohrbach.

Roel Paulissen startte goed en kon uiteindelijk op een zestiende plaats beslag leggen. Frans Claes had een mindere start, maar kwam in de tweede koershelft sterk terug om net achter Roel Paulissen en juist voor Sebastien Carabin te eindigen.

Lakata haalde het na een spannende spurt tegen Ferreira. Hij vierde zijn 38 ste verjaardag met zijn derde wereldtitel. ‘Drie keer wereldkampioen, dat is een droom. Ik ga dat vandaag hard vieren. Ik weet als compleet focus op de koers, het lukt,’ aldus de wereldkampioen.

Tiago Ferreira was niet ongelukkig om met één seconde verschil verslagen te worden. ‘Mijn plan was om er direct vol voor te gaan, dat is beter voor mij.  Dat lukte en ben ik heel blijk met mijn zilveren medaille.’

Daniel Geismayr relativeerde. ‘Natuurlijk denk je aan de trui, wanneer je zo dichtbij bent. Ik weet dat ik geen goede spurter ben. Maar ik heb een medaille en dat was altijd een droom. Ik ben gelukkig.’

Langvad crasht en komt terug

Het koersverhaal bij de vrouwen was een beetje hetzelfde als bij de mannen. Titelverdediger Jolanda Neff, Annika Langvad, Sabine Spitz en Gunn-Rita Dahle-Flesjaa waren de sterksten in de beklimmingen en uiteindelijk was dit het leidende viertal na 60 van de 80km.

Bij een langere single trail sectie, wurmde Jolanda Neff zich als eerste naar voren. Ook Langvad ging mee, maar maakte een foutje en viel. Zo kon Neff passeren, maar Spitz en Dahle-Flesjaa werden opgehouden. Neff en Spitz konden nog aansluiten, maar Gunn-Rita Dahle-Flesjaa niet meer. In de laatste korte klim, met nog zes km te gaan, konden Langvad en Spitz een kleine voorsprong nemen op Neff en Gunn-Rita volgde op 20 seconden. Neff probeerde bij het duo te komen, maar dat lukte niet.

Spitz en Langvad spurtten om de wereldtitel. ‘Met nog 500 m te gaan, versnelde Annika. Ik pakte haar achterwiel, maar kon haar niet meer passeren. Ik ben blij met zilver, ik kon niet beter. ‘ zei Spitz  na aankomst.

Wereldkampioene Annika Langvad vatte het zo samen.’Ik wist dat het een tactische race ging worden en na mijn crash ging ik voluit om terug te komen. Ik ben echt blij met deze zege. Het is een mooie bonus nadat ik onlangs mijn studies beëindigde. Ik geniet ervan, het is ongelooflijk.’

Gunn-Rita Dahle-Flesjaa, verraste Jolanda Neff  een paar honderd meter voor de finish. De Zwitserse The Swiss had no eyes on the Norwegian, who showed a big moral. ‘Annika deed me stoppen en dat was niet eerlijk. Ik moet tevreden zijn met brons, maar normaal gezien komen we met vier binnen. Maar een medaille op een WK is altijd mooi en ik ben er blij mee, ‘aldus good old Gunn-Rita Dahle-Flesjaa.

Bron: Erhard Goller

Foto: Ego Promotion.