Dit weekend tweede manche wereldbeker in Albstadt

Dit weekend tweede manche wereldbeker in Albstadt

Van 6 tot 8 mei 2022 gaat de UCI Mountain Bike World Cup in de Bullentäle van Albstadt zijn negende editie in. Na een lange periode van twee jaar zonder toeschouwers op het circuit, worden dit jaar op de Schwäbische Alb weer duizenden toeschouwers verwacht, die de Bullentälle in een beruchte heksenketel zullen veranderen. Ook dit jaar zullen de snelste mountainbikers in de eliteklassen worden verwelkomd om te strijden voor wereldbekerpunten in de disciplines shorttrack en crosscountry. Daarnaast zullen ook de juniorenklassen van de U23- en jeugdcategorieën in de Bullentäle van Albstadt op zoek gaan naar de snelsten van hun gilde.

De UCI Mountain Bike World Cup gaat in Albstadt zijn tweede ronde in. Ongeveer een maand geleden reisde de World Cup-groep naar Petropolis, Brazilië, voor de eerste ronde.
De krachtsverhoudingen voor de eerste hete fase van het mountainbikeseizoen met de wereldbekerweekends in Albstadt en in het Tsjechische Nove Mesto direct na elkaar zijn dus niet geheel onbekend, maar gezien het nog vroege tijdstip in het seizoen is de kans groot dat ook in Albstadt onbekende gezichten zullen verrassen. In de eliteklasse worden in de Bullentäle, net als in 2018, 2019 en 2021, wedstrijden gehouden in de disciplines shorttrack en crosscountry, die de hoogtepunten zullen vormen van de twee wedstrijddagen op vrijdag (shorttrack) en zondag (crosscountry). De U23 en de junioren daarentegen staan zaterdag in het middelpunt van de belangstelling: in beide categorieën worden over de hele ronde in de Bullentäle alleen crosswedstrijden verreden, in de U23-klasse ook in het kader van de wereldbekerwedstrijden en bij de junioren in hun eigen Junior World Series.


Onduidelijke favoriete* rollen in de Short Track discipline
De korte Short Track-discipline van 20 minuten vormt ook dit jaar de aftrap van het wereldbekerweekend in Albstadt op vrijdagavond.  
In de verkorte ronde aan de voet van de Bullentäle is de spanning opnieuw gegarandeerd tot op de laatste meters. Vooral bij de mannen zullen enkele van de hoofdrolspelers van de afgelopen jaren dit keer niet in Albstadt zijn: Mathieu van der Poel, winnaar van alle drie de shorttrackraces in Albstadt tot nu toe, zal niet aan de start verschijnen. Hij rijdt dit jaar die Giro.
Bijgevolg zal er in de geschiedenis van de Short Track discipline in Albstadt zeker een nieuwe winnaar zijn bij de mannen. Mogelijke favorieten hiervoor zijn de winnaar van de eerste wereldbekerwedstrijd shorttrack Alan Hatherly uit Zuid-Afrika, superster Nino Schurter uit Zwitserland of de winnaar van vorig jaar in Albstadt in de discipline crosscountry Victor Koretzky. Ook Tom Pidcock, de Olympisch kampioen mountainbike zal ook in Albstadt aan de start verschijnen. Vorig jaar mocht de Brit niet starten in de shorttrack in Albstadt vanwege zijn slechte klassering op de wereldranglijst, maar in de daaropvolgende cross was hij des te overtuigender met een inhaalrace om de vijfde plaats. Pidcock is hij ongetwijfeld de favoriet om te winnen vanwege zijn kracht in de sprint.
Bij de vrouwen wisten in het verleden de Deense Annika Langvad, de Amerikaanse Kate Courtney en onlangs nog de Franse Pauline Ferrand-Prévot de shorttrack in Albstadt te winnen. Hoewel Langvad niet meer actief is in het wereldbekercircuit, zullen Courtney en vooral Ferrand-Prévot dit jaar waarschijnlijk tot de favorieten behoren op de kortebaan. De zeer tactische shorttrackdiscipline zorgt echter ook voor veel verrassingen en onbekende gezichten op het podium – spanning gegarandeerd dus!


Nieuwkomers vs. toppers in het dames cross-country veld
Niet alleen in de Short Track discipline, maar ook in de daaropvolgende Cross-Country wedstrijden zijn de rollen van de favorieten niet duidelijk verdeeld. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen kan een grote verscheidenheid aan atleten het podium halen. Bij de elite-vrouwen zou er een spannende strijd kunnen ontstaan tussen de gevestigde toppers zoals Olympisch kampioene Jolanda Neff en enkele nieuwkomers uit de eerste wereldbekerwedstrijd in Petropolis, Brazilië.

In Brazilië behaalde de Australische Rebecca McConnell het eerste WK-succes uit haar carrière, onmiddellijk gevolgd door Anne Terpstra uit Nederland. Beide renners maken al enkele jaren deel uit van de internationale wereldelite, maar worden vaak overschaduwd door andere toppers.  
Terpstra en McConnell profiteerden ook van het feit dat de Olympisch kampioene van vorig jaar Jolanda Neff (Zwitserland) en de regerend wereldkampioene Evie Richards (Groot-Brittannië) zich wegens ziekte moesten terugtrekken uit de crosscountrywedstrijd. Zowel Neff als Richards presenteerden zich in de verschillende voorbereidende races van het seizoen in uitstekende vorm en zullen dus waarschijnlijk een beslissende rol spelen in de Bullentäle van Albstadt.

Leona Lecomte (foto Luc Wilms)
Daarnaast staan een Frans dubbelpeloton en een Oostenrijks supertalent bestaande uit de winnares van vorig jaar in Albstadt, Loana Lecomte, voormalig wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot en U23-wereldkampioene Mona Mitterwallner bovenaan de lijst van favorieten: Lecomte domineerde vorig seizoen naar believen het eerste deel van het wereldbekerseizoen en won de eerste vier races van de reeks. De prestatie van Lecomte in de Bullentäle in Albstadt zal velen die met de scène vertrouwd zijn waarschijnlijk bijzonder bijblijven, waar de 22-jarige Française zich vanaf het begin van de concurrentie losmaakte en soeverein won.
De tweede Française met overwinningsambities in het startveld van Albstadt, Pauline Ferrand-Prévot, heeft in de Bullentäle ook al overwinningslucht opgesnoven: in 2015 zegevierde ze op eenzelfde dominante manier als Lecomte vorig jaar. Zeven jaar later is Ferrand-Prévot nog steeds een van de bepalende figuren in het mountainbiken, wat ze onderstreepte met de overwinning op de prestigieuze Cape Epic eerder dit jaar. Mona Mitterwallner zal in Albstadt pas voor de tweede keer deelnemen aan een wereldbekerwedstrijd voor elites: de 20-jarige Oostenrijkse verraste vorig seizoen iedereen met een uitstekend record in de U23-klasse, waarbij ze alle wereldbekerwedstrijden won waaraan ze deelnam. Nu maakt ze vrijwillig vervroegd de overstap naar de eliteklasse en wil ze het de gevestigde waarden moeilijk maken; afgelopen weekend won ze al een voorbereidende wedstrijd in Haiming, Oostenrijk.
Dit jaar is de Duitse hoop op een topprestatie bij de vrouwen voor het eerst sinds vele jaren over verschillende schouders verdeeld: Naast de plaatselijke held Ronja Eibl, die zich vooral verheugt op de terugkeer van de toeschouwers en zonder uitgesproken doelen aan de wedstrijd begint, hebben Nina Benz uit Freiburg, de regerend Duits kampioene, Leonie Daubermann en Nadine Rieder uit Allgäu in het recente verleden laten zien in goede vorm te zijn. Voor alle vier is de stap naar het verlengde podium van de beste vijf renners misschien te ver, maar met een beetje geluk kunnen ze de top tien halen.

Schurter op weg naar enig WK record?
Met zijn 33ste wereldbekerzege in Petropolis, Brazilië, is de negenvoudige wereldkampioen Nino Schurter weer een treetje gestegen op de Olympus van de grootste mountainbikers aller tijden: Met dit succes kwam Schurter op gelijke hoogte met Julien Absalon in het aantal gewonnen wedstrijden in de geschiedenis van de wereldbeker mountainbike, die in 2016 zijn laatste en 33e wereldbekersucces wist te boeken. Wordt de tweede wereldbekerwedstrijd van 2022 nu gevolgd door nummer 34 voor Schurter en daarmee het enige record wat betreft wereldbekersuccessen?
Dat dit geenszins een uitgemaakte zaak zal zijn, kon men in Petropolis al zien aan het 33e WK-succes van Schurter: Schurter snoepte de zege pas in de laatste meters onder de neus van de Fransman Maxime Marotte af. Over het algemeen zal de concurrentie bij de mannen, bestaande uit enkele gevestigde krachten zoals de toenmalige runner-up Marotte en jonge talenten, het Schurter waarschijnlijk ook in Albstadt moeilijk maken – vooral in de context dat Schurter het op het steile parcours in Albstadt in het verleden moeilijker heeft gehad dan op andere plaatsen. Onder de jonge talenten die kans maken op succes in de Bullentäle bevinden zich renners als de Roemeen Vlad Dascalu, de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly of de Fransman Titouan Carod. Olympisch kampioen Tom Pidcock kan ook aan de rangen van jonge talenten worden toegevoegd.
Naast de reeds genoemde renners zijn er een aantal namen die waarschijnlijk bovenaan de uitslagenlijst zullen staan in de Bullentäle van Albstadt: Eerst en vooral Mathias Flückiger, Albstadt-winnaar van 2019 en algemeen winnaar van de wereldbeker vorig jaar.

Vorig jaar werd de Zwitserse renner in Albstadt van een mogelijke overwinning beroofd door een defecte zadelpen in de laatste ronde, maar het steile en klimmende parcours in Albstadt past perfect bij de lichtvoetige Zwitser. Hetzelfde geldt voor de Fransman Victor Koretzky, die vorig jaar in Albstadt naar de zege stormde in een spannende sprintfinish. Koretzky stapte dit raceseizoen over naar een wegteam en is daardoor meer op smalle banden te vinden dan off-road. In Albstadt zal hij zijn eerste mountainbikewedstrijd van het seizoen 2022 rijden, dus zijn huidige vorm is nog onduidelijk.
Vanuit Duits oogpunt gaat de aandacht vooral uit naar Luca Schwarzbauer, die met een overwinning in de internationaal gelauwerde Bundesliga-klassieker in Heubach iets meer dan een week geleden veel zelfvertrouwen heeft kunnen opdoen voor de komende thuiswedstrijd. “De laatste weken waren niet gemakkelijk voor me, maar de fysieke omstandigheden zijn zeker goed. Ik ben momenteel niet helemaal stabiel wat resultaten betreft – als alles goed gaat, hoop ik dat ik in de top tien kan eindigen,” zei Schwarzbauer over zijn doelen in de aanloop naar de thuisrace. Naast Schwarzbauer hopen ook de twee verrassende Cape Epic winnaars Georg Egger en Lukas Baum op een succesvolle start in de World Cup bij hun eerste start in de World Series van 2022. Max Brandl, vorig jaar vijfde bij de Wereldkampioenschappen, zal hoogstwaarschijnlijk niet aan de startlijn kunnen staan in Albstadt: De inwoner van Freiburg kwam in de aanloop naar de Bundesliga-wedstrijd in Heubach ongelukkig ten val, waarbij hij zijn elleboog blesseerde.
Petropolis winnaars in favoriete positie bij de U23 & bij de junioren
In de U23 categorie zullen de twee winnende renners van de eerste wereldbekerwedstrijd in Petropolis in het vizier komen in Albstadt: De Chileen Martin Vidaurre, die onder contract staat bij de Duitse ploeg Lexware, surft althans sinds zijn succes bij de U23 Wereldkampioenschappen vorig jaar op een ware golf van succes. Na de wereldkampioenschappen in het Italiaanse Val di Sole heeft Vidaurre alle volgende U23-wereldbekerwedstrijden gewonnen en ook in de openingswedstrijd van de wereldbekerserie dit jaar in Brazilië was de Chileen een klasse apart: het zou een verrassing zijn als Vidaurre in Albstadt geen succes zou hebben. Andere kanshebbers voor het podium komen uit Zwitserland met Janis Baumann, runner-up in de race in Petropolis, de VS met Riley Amos, vijfde in de U23-race van vorig jaar in Albstadt en Italië met Simone Avondetto, de World Cup-renster van vorig jaar.
Bij de vrouwen U23 is de winnares van de openingswedstrijd in Petropolis, Line Burquier, ook favoriet. De 2021 wereldkampioene junioren ging meteen naar de overwinning in haar eerste U23 World Cup optreden en wordt daarom beschouwd als een van de grootste talenten in het junioren veld, vergelijkbaar met Loana Lecomte en Mona Mitterwallner. Ook in de uitgebreide kring van favorieten: de Duitse U23 kampioene Luisa Daubermann, die dit jaar voor het eerst deelneemt aan de wereldbeker.
Terwijl de krachtsverhoudingen in de U23-categorie na de eerste wereldbekerwedstrijd al vastliggen, lijkt de uitkomst van de twee wedstrijden in de vrouwelijke en mannelijke juniorencategorieën in de Junior World Series volledig open te liggen. Vanuit Duits oogpunt mogen vooral de rijders in de mannelijke juniorenklasse hopen op een podiumplaats: Emil Herzog en Paul Schehl eindigden iets meer dan een week geleden als tweede en derde bij de Junior World Series in Heubach en zouden in Albstadt opnieuw het podium kunnen beklimmen. Bij de vrouwen gaat de aandacht uit naar Antonia Weeger, die in Heubach op de vierde plaats eindigde.


Kaarten voor het fietsspektakel in de Bullentäle van Albstadt zijn verkrijgbaar via www.reservix.de. Meer informatie over de Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup en de Bikezone Albstadt is te vinden op de website: www.bikezone-albstadt.de

Bron: PM

Foto’s: Luc Wilms en Armin Küstenbrück