Dubbele Canadese zege in eerste rit in de MEPT Crocodile Trophy

Dubbele Canadese zege in eerste rit in de MEPT Crocodile Trophy

De 23 ste MEPT- Crocodile Trophy is gestart met een race in het Smithfield MTB Park in Cairns. Haley Smith bij  de dames en Leandre Bouchard bij de mannen elite pakten de zege. Eerste Belg werd Tom Van Brempt als zestiende overall en vijfde in de A3 reeks.

Australisch, ’s werelds oudste en meeste iconische mountainbike rittenwedstrijd zal gedurende acht dagen doorheen het Tropische Nord Queensland trekken.Via Atherton Tablelands tot Herberton en Skybury Cofee en via het Wetherby station zal het in Port Douglas eindigen volgende zaterdag. In totaal zal 700 km afgelegde worden en meer dan 10.000 hoogtemeters overwonnen worden.

Bij de elite heren ging de strijd tussen de Canadees Leandre Bouchard en de Russische XC kampioen Anton Sintsov. De Rus verloor veel tijd door een mechanisch defect, waardoor Bouchard vlot naar de zege reed. Tweede werd zijn landgenoot Andrew L’Esperance (CAN) en derde Anton Sintsov.

Bij de elite vrouwen won Haley Smith in 1h54:39 voor Yana Belamoya, de winnares van de wereldbeker XCO dit jaar.

In de A2 categorie zegevierde de Australiër Ondrej Slezak, die als derde overall eindigde. Tweede werd zijn landgenoot Alex Malone.

De Nederlander Erik Dekker, viermaal ritwinnaar in de Tour de France, won in de A3 categorie en kwam als zesde overall binnen.

Een sterke prestatie ook dus van onze landgenoot Tom Van Brempt met zijn vijfde plaats in deze reeks en als zestiende overall.

Morgen gaat de rit van start aan de Esplanade Lagoon in het stadscentrum. De renners moeten 2.100 hoogtemeters overwinnen en 79 km rijden tot de Atherthon Tablelands.

Foto’s: Igor Schifris