E-MTB testdag op 13 april en race op 14 april op BE-mine Beringen

E-MTB testdag op 13 april en race op 14 april op BE-mine Beringen

E-mountainbiken wint enorm aan populariteit.  Dat hebben Ben Gielen en Arne Beysen van de fietsenzaak Get Fixed in Tessenderlo goed begrepen en ze hebben e-mounainbiken.be opgericht. Ze organiseren clinics, teambuildings en wedstrijden. Ze hebben ook een e-school. Eén van die wedstrijden die ze organiseren, vindt plaats in het weekend van 13 en 14 april. We waren nieuwsgierig wat ze allemaal gingen doen en vroegen het hen.

Natuurlijk zijn er nog altijd bikers die geen e-mtb hebben en hem eerst eens willen testen. Dat kan op de testdag op 13 april op BE-mine in Beringen. Er kunnen fietsen gehuurd worden op de clinic.  Maar de mannen hebben plannen en die leggen we eerste eens uit.  ‘We gaan zelf wedstrijden organiseren. Dat hebben we al gedaan en met succes.

We willen ook teambuildings organiseren. Dat is e-mountainbike in combinatie met andere sporten. Daarvoor hebben we contact gelegd met het stadsbestuur van Beringen en B-mine wachten nu op de eerste gesprekken met B-mine om  dit te doen, ‘zegt Ben.

‘We hebben ook een samenwerking met de BMB(Belgische MotorcrossBond). Daarmee gaan we samenwerken om wedstrijden te organiseren in België. Onze eerste wedstrijd is dus op 14 april.  De BMB heeft initiatief genomen omdat ze vinden dat alles wat met een motor  te maken heeft, hen toekomt. De Belgische wielerbond heeft bij mijn weten nog geen enkel initiatief hierover genomen. De tweede wedstrijd is in Mettet. De derde bij Mountainbike Vlaanderen in Kluisbergen en de vierde in Oostende.,’haalt Gielen aan.

‘We hebben ook een e-school. Daar leggen we aan de starter uit wat een e-mountainbike is en hoe je met een mountainbike rijdt. Een grondige uitleg over hoe je efficiênt met een e-mtb rijdt. Dat is de eerste fase, de starter dus Dan leggen we de basis uit: fietspositie, remmen, bochten, gebruik van modussen en schakelen.  Dan heb je de gevorderden, die een technische training in dowhill en uphill krijgen. Moeilijke bochten nemen in de juiste balans, de juiste lijnkeuze en moeilijke obstakels overwinnen… En tenslotte: de expert. We gaan dan naar de Ardennen. Daar is het meer op enduro gericht en moet je al beschikken over een full-suspension mountainbike. We vragen dan het uiterste van biker en fiets,’ aldus nog Ben.

‘Voor de mensen die dat willen brengen we onze fietsen op locatie. Een andere partner waarmee we gaan samenwerken is Fietsparadijs Limburg. Je kan fietsen boeken op verschillende fietspunten die zij beheren. Je kan via hun website fietsen boeken en komt dan rechtstreeks bij ons uit . Vanaf 1 mei zullen we in Beringen actief zijn voor het Fietsparadijs,’aldus nog Gielen.

‘Op zaterdag 13 april kan je al deelnemen aan een  gratis clinic van één uur.  Die zal plaatsvinden van 9 tot 17 uur. Je kan er op het parcours rijden waar op zondag wedstrijd wordt gereden. Je moet hiervoor inschrijven op de website van e-mountainbiken.be en op hun facebookpagina. Voor de wedstrijd op zondag kan je een fiets huren voor 15 euro, verzekering inbegrepen. Trek zal een demostand opzetten met e-mountainbikes. Die worden ook zaterdag ingezet voor de clinic. Per clinic is er een begeleider-instructeur, één daarvan is Jeff Luyten.  De Steve Goten, Ellen Vandegoor en Bert zijn de andere instructeurs. Het hoofddoel blijft het testevent. De wedstrijd zien we als een aanvulling daarvan. In de wedstrijd hopen we zo’n twintig rijders te hebben en dan zijn we tevreden. Dat zou een haalbare kaart moeten zijn, ‘besluit Arne Beysen.