Een dertiende overwinning in dertien weken op 13 december 2015 in Francorchamps

Een dertiende overwinning in dertien weken op 13 december 2015 in Francorchamps

Wout Van Aert kreeg in Francorchamps een lastig parcours voor de wielen geschoven. Maar halfweg de wedstrijd controleerde hij de hele meute al met meer dan een minuut voorsprong. De oude vos Sven Nys probeerde eerst om zijn concurrenten te testen en voelde al snel dat hij de tweede beste in koers was. De jongens van Mettepenningen die gisteren Mol lieten links liggen betwistte het nog in een sprint voor de derde plaats. Drie voor Kevin Pauwels en vier voor Klaas Vantornout.

De omloop in Francorchamps had zich uitgewerkt naar een klassieker. Doch waren er heel wat wijzigingen aangebracht. De dubbele materiaalpost werd uit elkaar getrokken onder goedkeuring van de UCI. We hadden geen tunnel meer waar de renners onder door moesten maar de renners staken nu dwars over de paddock over. Dat betekende dat zij het tweede deel van de omloop omgekeerd reden ten opzichte van de vorige editie. Op het einde van de ronde zette de steile klim de renners nog eens extra onder druk.

Er waren er velen gebrand om de overwinning naar zich toe te trekken. De mannen van Metepenningen hadden gisteren in Mol niet gereden en wilden dus duidelijk zich gaan mengen in de debatten over winst en verlies. Mathieu Van der Poel stormde als een gek naar boven maar moet al gauw de adem van Wout Van Aert voelen. De wereldkampioen dook wel als eerste de veldstrook in. Radomir Simuneck voelde zich tijdens de eerste helft van de wedstrijd duidelijk in zijn sas en nam over van de wereldkampioen. De rest van de favorieten controleerden de wedstrijd vanuit het middenveld. Een kleine valpartij van Radomir hield de hele meute op en de kaarten vielen al op de tafel.Ze gingen allemaal vlot langs hem door. Nys zat op dat ogenblik in de buik van het peleton en moest aan een lange achtervolging beginnen. In de loopstrook nam Van Amerongen een kleine voorsprong op Mathieu Van der Poel. Deze laatste wou alles goed maken in de afdaling maar kwam hierdoor ten val. Hierdoor nam Van Amerongen een paar meters op de wereldkampioen. Wout Van Aert organiseerde de achtervolging met de anderen allemaal op zijn wiel.

Van Amerongen had in de openingsronde voor zijn rekening genomen maar op de raddion kwamen de anderen stilletjes terug op commando van de jonkies Van Aert en Van der Poel. De jongens van Mettepenningen ondersteunden elkaar om mee te gaan in de kopgroep. Van Amerongen gaf goed gas maar Wout en Mathieu controleerden de wedstrijd. De oude Vos Sven Nys was aan het terugkeren tot op het wiel van Kevin Pauwels.

In het oplopen van de muur kwamen de achtervolgers allemaal voorin aansluiten op het wiel van Van Amerongen. Aan de materiaalpost besloten ze allemaal om binnen te gaan. Dat was het moment van Wout Van Aert om voor de eerste keer te verdapperen. Hij liep meter per meter weg van Mathieu Van der Poel. Van Amerongen lastte op dat ogenblik even een recuperatiemoment in en kon niet in achtervolging gaan op de jonkies. Van Kessel nam over van zijn ploegmaat en nam Klaas en Sven mee in zijn wiel. Voorin kwam de wereldkampioen ietsjes dichter op Wout maar de aansluiting bleef uit. Wout Van Aert verdapperde nog een keer bij het oprijden van de Raddion. Mathieu Van der Poel probeerde het op zijn manier vlot boven te geraken maar moest Wout Van Aert meter per meter laten gaan. SVen Nys, Klaas Vantornout en de rest volgden op dezelfde afstand dan de eerste twee op elkaar hadden. De rest stabiliseerde zich op hun plaats.

In de single track kregen de rijders zicht op de achterstand. Ze konden zelf polshoofte nemen van de achterstand op elkaar. Nys had zeven seconden achterstand op de wereldkampioen. Dus alles was nog mogelijk. In de oploop van de muur nam Sven Nys het initiatief en zocht naar Mathieu Van der Poel. Bij de wissel in de materiaalzone was de wereldkampioen bijna gegrepen. Klaas met zijn lange benen ging goed mee in het zog van Sven Nys. Nys forceerde niet en kwam op zijn manier aansluiten bij de wereldkampioen.

Dit was het sleutelmoment voor Mathieu Van der Poel om even een recuperatiemoment  in te lassen en dan op zoek te gaan naar Wout Van Aert. Wout Van Aert schatte zijn voorsprong goed in bij de ingang van de derde ronde. De achtervolging viel bijna in handen van acht rijders. De achterstand van deze acht was al 27 seconden. Mathieu Van der Poel kreeg op dat ogenblik een klopje van de hamer en moest de anderen laten gaan. Nys was goed op dreef. Bleef wel de hete adem van Klaas Vantornout voelen maar ook Lars Van der Haar en Kevin Pauwels kwamen bij hem aansluiten. Maar echt hulp kreeg Sven niet van zijn medevluchters. De oude vos gaf een zeer goede indruk. Zette onmiddellijk zijn medevluchters onder druk.

Wout Van Aert kon zijn wedstrijd op zijn manier beginnen in te delen. Ronde na ronde nam zijn voorsprong meer meters toe. Er werd dus voorin geen wijziging meer te verwachten. Dus werd er uitgekeken naar de strijd voor de dichte ereplaatsen. Daar werd strijd geleverd door Nys, Vantornout, Aerts, Meeusen, ….. Mathieu Van der Poel kwam zichzelf volledig tegen en kwam nog maar eens ten val.

Nys gooide een klein bommetje in de achtervolging op Wout Van Aert. Aerts hield goed het wiel van Nys. Ook Klaas ging ook vlot mee. In de vierde ronde gaf Sven even de mogelijkheid om een recuperatiemoment in te lassen en de anderen te laten werken. Meeusen had het begrepen en nam over van Nys. Ploegmaat Aerts gaf zijn kopman van Telenet Fidea alle steun maar ze naderden niet op Wout Van Aert. De Mannen van Telenet Fidea speelden een mooi ploegenspel en deden allemaal hun deel van het werk. Maar echt in de wedstrijd komen deden ze niet. De mannen van Mettepenningen volgden gewoon mee maar kwamen nooit aan de kop van de groep rijden.

Met nog drie ronden voor de boeg was de eerste plaats al volledig weg. De organisatie in de achtervolging begon te stokken. Nys zag het gebeuren kwam aan de kop en aanschouwden zijn medevluchters in het gezicht. Het was duidelijk dat hij van hen geen medewerking meer moest verwachten. Hij ging het dan maar alleen proberen. Althans dat was hetgene hij wou. Maar de Belgische Kampioen ging mee.

Een uitglijder van Wout Van Aert op de muur, gaf de achtervolgers geen vleugels. De voorsprong was meer dan voldoende om deze uitschuiver weg te vegen in het niets. Met nog twee ronden te rijden kon Wout Van Aert al beginnen te genieten. Er was nog van alles mogelijk in de strijd voor de tweede plaats. Toon Aerts probeerde nog met Klaas Vantornout om weg te gaan naar Nys. Maar dat lukten hen niet. Op de muur ging Sven nog eens op en over de tegenstanders en ook hij kon wegrijden van hen.

De laatste ronde werd een ronde om te genieten voor Wout Van Aert. Sven Nys moest gecontroleerd de voorsprong bewaren op Klaas Vantornout. Maar deze laatste kreeg het in de opgang van de Raddion nog aan de stok met zijn teamgenoot Kevin Pauwels. Ze spurtten nog voor de derde plaats die in extremis nog naar Kevin Pauwels ging.

Daguitslag :

  1. Van Aert
  2. Nys
  3. Pauwels
  4. Vantornout
  5. Aerts
  6. Van Kessel
  7. Van Amerongen
  8. Van der Haar
  9. Meeusen
  10. Merlier