Eén jaar en tien dagen na zijn laatste overwinning is Sven Nys nu terug overwinnaar van de wedstrijd in Hasselt 21 november 2015

Eén jaar en tien dagen na zijn laatste overwinning is Sven Nys nu terug overwinnaar van de wedstrijd in Hasselt 21 november 2015

90 % van de wedstrijd voor zijn rekening nemend reed de 39 jarige Sven Nys naar zijn eerste overwinning van dit jaar. Met overmacht aan geluk stak hij zijn armen de lucht in om zijn overwinning aan te geven. Na hem kwam Tom Meeusen die heel goed heeft meegestreden tot de laatste 300 meters van deze wedstrijd voor de tweede plaats. Kevin Pauwels werd derde en gaf na afloop van de wedstrijd aan dat hij niet voldoende power in zijn benen had om die ‘Hasseltberg’ op te fietsen en daar de wedstrijd telkens uit handen moest geven.

Onder het goedkeurend oog van Roland Liboton (Parcourkeurder van dienst in Hasselt) mochten de elites aan hun wedstrijd beginnen. We konden aan de startlijn geen Wout Van Aert en Lars Van der Haar terugvinden. Deze hadden gekozen om een snipperdag in te lassen en zich nog eens rustig voor te bereiden met een lichte training op het parcours in Koksijde waar morgen de wereldbeker manche zal verreden worden. Niet te min zouden de supporters een mooie staaltje veldrijden te zien krijgen. Voor aanvang van de wedstrijd gaf Mario De Clercq aan deze omloop wel eens iets zou zijn voor Kevin Pauwels. Hij had ten slotte al drie maal een overwinning kunnen boeken hier in Hasselt maar ook de oude vos Sven Nys lag gebrand op een goede uitslag. Wie het zou worden zouden de supporters na een uur wedstrijd weten.

Meeusen had zijn klakje weer omhoog staan en dat geeft dikwijls aan dat hij zich in zijn sas voelde op deze omloop en dat liet hij ook blijken. De eerste meters na de start had hij de koppositie al in handen. Maar een David Van Der Poel stak er een stokje voor en dook als eerste de speeltuinzone in. Ook de andere kopmannen zaten goed voorin. De enige die een mindere start genoten was Klaas Vantornout. Het was ook mede dankszij het overlijden van zijn grootmoeder gisteren dat het Klaas wat minder ging. Maar hij vocht terug en zou nog een uitslag kunnen bemachtigen binnen de 15 eersten van de dag. Wij wensen Klaas en zijn familie heel veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

Terug naar de wedstrijd : alles werd al onmiddellijk op een lint getrokken. Nys nam het initiatief in de verkenningsronde en Tom Meeusen schoof mee in zijn wiel. Aan de waterkant kregen we al een paar jongens aan de rekker omdat het tempo zo de hoogte werd ingestuurd. Nys drukte zijn stempel op de wedstrijd. Koos om te lopen waar zijn concurrenten reden – sprong niet over de balken wat Tom Meeusen, Dieter Sweeck en Rob Peeters wel deden. Maar het was snel duidelijk dat het springen niet sneller was dan het lopen. Nys gaf een goede indruk want hij reed met zijn handen losjes op het stuur. Meeusen verbeet zich en kwam in het wiel van Nys te zitten. Op het einde van de eerste ronden hadden we twee koplopers namelijk Nys en Meeusen.

In de achtervolging moest Pauwels het werk opknappen en deed er alles aan om de achterstand op Nys en Meeusen zo snel mogelijk te dichten. Nys kon alles aan en zette van in het begin van de tweede ronde druk op Meeusen en ook onrechtstreeks op Pauwels. Hij overschaduwde het hele veld en bleef het tempo onderhouden zodoende dat het voor de achtervolgers moeilijker werd om te komen aansluiten. Toch probeerde Kevin Pauwels het om zijn aansluiting te maken aan de waterkant. Gelijkmatig hoog tempo aanhouden was het spel van Nys maar toch zag hij Pauwels naderen.

Bij ingang van de derde ronde hadden we dan ook drie koplopers : Meeusen, Nys en Pauwels. Deze laatste had last van koude handen en probeerden deze warm te schudden voor ingang van de speeltuinzone. Hij wist dat daar de tempoverhoging van Sven Nys zou volgen. Nys deed gewoon zijn ding. Voor Meeusen ging het even niet snel genoeg en plaatste een eerste demarrage. Hij nam enorm veel risico’s om aan de gracht de kop over te nemen. Pauwels was heel wat werk aan het verzetten om bij de koplopers te blijven. Eerst het gat dichten en daarna proberen druk te zetten op Tom en Sven maar tot nu toe lukte hij niet in zijn plan. Dat begon mee te spelen in zijn hoofdje. Dan maar samen gaan wisselen om met een mooie fiets te wedstrijd open te breken. Meeusen sleurde voor de tweede keer en daardoor kwam Kevin opnieuw aan de rekker te hangen. Een foutje van Nys gaf Kevin weer de kans om zijn aansluiting te vinden bij de kop van de wedstrijd.

Bij ingang van de vierde ronde nam Kevin Pauwels even de kop over van de twee medevluchters. Sven Nys schoof mee in het wiel van Kevin Pauwels om zo even een rustpauze in te lassen. Hij controleerde wel vanuit de tweede positie de wedstrijd. Pauwels probeerde een breekmoment aan te geven maar zijn companen waren bij de pinken en lieten dit niet gebeuren. Dan maar eens een fietswissel doorvoeren dachten Tom Meeusen en Kevin Pauwels en op dat ogenblik lanceerde Sven Nys zich om de Hasseltberg volledig op te fietsen. En hij lukte in zijn opzet. Hij kreeg ineens een paar meters voorsprong op zijn medevluchters. De anderen moesten hem even laten gaan. Veel zou nu afhangen van de snelheid waarmee Pauwels de bres zou gaan dichten. Maar de druk werd opgevoerd door Nys om het hem moeilijker te maken. Toch kwam Pauwels opnieuw aansluiten en ging Nys in ontdekkingsface om te zien hoe goed zijn tegenstanders nog waren.

Pauwels ging opnieuw binnen voor een andere fiets te nemen en opnieuw lanceerde Nys zich om de Hasseltberg met gemak op te rijden. Opnieuw lukte hij in deze opzet en reed opnieuw weg van Pauwels. Nys begon op dat ogenblik wat foutjes te maken waardoor de anderen opnieuw konden aansluiten. Opnieuw hadden we drie koplopers.

In de helft van de wedstrijd trok Sven even door en Kevin Pauwels beantwoordde onmiddellijk zijn demarrage. Een paar meters later kwam Meeusen door en die moest op karakter volgen. Dieter Sweeck was aan een mooie remonte bezig en naderde op een paar meters van Meeusen. Aan de speeltuinzone kregen we een foutenlast van Sven Nys en hierdoor kwam Tom Meeusen en Kevin Pauwels ook even in de problemen. Sven Nys verontschuldigde zich bij zijn medemakkers omdat het zeker niet met opzet was gedaan dat hij aldaar fouten ging maken. Bij Tom Meeusen was het op dat ogenblik echt op karakter meegaan en proberen zo dicht mogelijk te eindigen. Vooraan waren de twee kemphanen aan het vechten om één been en dat zou wel eens in het voordeel van Kevin kunnen uitdraaien….. Of het nu in Hasselt zo zou zijn, was nog wel een open vraag?

Dieter Sweeck zag dat het tempo voorin aan het zakken was en geloofde nog in zijn kansen voor podiumplaats. Maar op dat ogenblik kregen we opnieuw een lancering van Sven Nys voor de Hasseltberg op te fietsen. Maar ook Tom Meeusen liet niet begaan en lanceerde zich ook. Ook hij reed vlekkeloos de Hasseltberg op. Dit was natuurlijk in het nadeel van Dieter Sweeck die hierdoor zijn aansluiting zag verloren gaan. Ook de druk op Kevin Pauwels werd groter. Ook hij ging door de knieën.

Met nog twee ronden te fietsen kregen we opnieuw drie koplopers. Op 6 seconden gevolgd door Dieter Sweeck. Dus alles was nog mogelijk. De andere concurrenten volgden op meer dan 20 seconden en kwamen niet meer voor in het verhaal voor winst. De mentale druk werd opgedraaid in deze finale. Pauwels had genoeg force maar kon het niet uitspelen op deze glibberige omloop. Nys controleerde even en liet Tom Meeusen even begaan. Maar lang mocht dit niet duren. Aan de Hasseltberg zette hij opnieuw de puntjes op de I en zette hij zijn tegenstanders opnieuw onder druk. Sweeck was binnen gereden in de materiaalpost waardoor hij de aansluiting voorin kwijt was. Pauwels was een bijter en kwam in de laatste ronde opnieuw aansluiten.

Bij ingang van de laatste ronde werd Limburg nerveus. Ze hadden maar één doel en dat was Sven Nys naar de overwinning roepen…. Nys wist wat hem te doen stond en ging bij ingang van de laatste ronde aan de kop zitten. Dat was de beste tactiek om de wedstrijd naar zijn hand te kunnen zetten. Tom Meeusen was heel gedreven en nestelde zich op het wiel van Sven Nys. Met zijn uitmuntende bochtentechniek reed Sven Nys de anderen op achterstand. Toch zette Meeusen opnieuw een aanval in aan de gracht. Maar Nys antwoordde onmiddellijk op gepaste manier. Meeusen was gewaarschuwd….. Pauwels liet begaan en was tevreden met zijn derde plek. We moesten ons concentreren op de twee kemphanen Meeusen en Nys. Nys zette zijn aanval in aan de balken. Hij wist dat hij daar voor Tom Meeusen moest uitkomen om kans te maken op winst. En op een voortreffelijke manier liep hij Tom Meeusen uit. Hij lanceerde zich voor een laatste maal om goed de Hasseltberg op te fietsen en dan vol door te gaan tot de finish. Het lukte hem behoorlijk en dat leverde hem een paar meters voorsprong die hij stelselmatig uitbouwde naar de finish toe. De pretoogjes van Sven bij het overschrijden van de finishlijn deden deugd bij zijn entourage maar ook bij alle supporters. De tweede plaats werd weggelegd voor Tom Meeusen die heel lang heeft meegevochten voor de overwinning. De derde plaats was voor Kevin Pauwels.

Daguitslag :

  1. Sven Nys
  2. Tom Meeusen
  3. Kevin Pauwels
  4. Dieter Sweeck
  5. Laurens Sweeck
  6. Thijs Van Amerongen
  7. Jens Adams
  8. Taramarcaz
  9. Van der Poel
  10. Simuneck.

Morgen zijn bijna alle jongens terug te zien tijdens de wereldbekermanche in Koksijde. We wensen hen allemaal heel veel succes toe.

 

bron : CH