Eerste medaille voor België is binnen…

Eerste medaille voor België is binnen…

Het wereldkampioenschap Veldrijden is op vrijdag, 3 februari 2023 op gang geschoten met de team relay. Vorig jaar nog een experiment. Dit jaar een verplicht onderdeel. Met de Nederlanders als grootste kanshebbers mochten zij de rol ook waarmaken. Zij pakten goud – Groot Brittanië pakte zilver en onze Belgen pakten brons.

De toon is gezet…. de eerste medailles zijn al behaald. En we mogen stellen dat de Belgische selectie het er goed heeft van af gebracht.

We kregen een super goede start van Václav Ježek maar de Nederlandse rijder Tibau Del Grosso schoof meteen door met de vlotte starter. Ook Antoine Jamin wist dat hij mee moest gaan. Maar hij kreeg een achterstand van een halve minuut aan zijn broek. De Poolse rijder Marcel Konwal probeerden de jongens te volgen maar moest al gauw zijn eigen tempo aannemen. Ze bleven op drie seconden van de snelle starter hangen.

Bij de eerste wissel pakte Zoé Backsted twintig seconden terug op de leiders en bracht zo haar team weer in de wedstrijd. Na vier rondes in de Mixed Relay ligt België op medaillekoers. In de eerste rondes zakten onze landgenoten weg naar de negende plek, maar na sterke ronden van Wyseure en Norbert Riberolle is België weer opgeklommen naar de derde plaats. Xaydee Van Sinaey en Laurens Sweeck komen nog aan de beurt. 

Bij de tweede wissel noteerden we een zestal seconden voorsprong voor Guus Van den Eijnden voor Nederland. Achter hem werd er strijd geleverd voor de volgende ereplaatsen. De Belgische rijders deden er alles aan om hun podiumplaats veilig te stellen.

In de achterhoede werd er ook veel geschoven. Zo vocht de VS samen met Canada en US voor de zevende – achtste en negende plaats.

Bij de derde wissel kregen we Laura Molengraaf die in de running kwam. Ze probeerde de voorsprong verder uit te bouwen op Silvia Persico maar ook de Belgen schoven mee in.

De laatste ronde zou bepalend zijn voor de podiumplaatsen. Voor Nederland kon er niet veel meer fout gaan. Met Ryan Cant in de baan werd het zeer goed duidelijk dat Nederland de favorietenrol kon waarmaken en zo hun gouden medaille in de wacht sleepten.

Helaas voor Laurens Sweeck want hij kwam ten val in zijn ronde. Maar de podiumplaats kwam niet in gevaar.

De tweede plaats ging naar Groot Brittanië en de Belgen mochten naar de derde plaats fietsen. De Belgische Selectie strandde op twee seconden van het zilver. Zeker een goed begin aan het Wereldkampioenschap in Hoogerheide.

Uitslag MixedRelay

flag-nr1

 Nederland

flag-nr2

 Groot-Brittannië op 31s

flag-nr3

 België op 33s
4. 

flag-fr

 Frankrijk op 37s
5. 

flag-it

 Italië op 52s
6. 

flag-us

 Verenigde Staten op 1m19s
7. 

flag-ca

 Canada op 1m33
8. 

flag-cz

 Tsjechië op 1m54s
9. 

flag-pl

 Polen op 2m57s
10. 

flag-se

 Zweden op 3m09s

Bron : Nancy Aerts

Foto’s : Luc Wilms – organisatie