Eerste overwinning voor Mathieu Van der Poel in de Klassieker van Overijse

Eerste overwinning voor Mathieu Van der Poel in de Klassieker van Overijse

Een dominante Mathieu Van der Poel aan de start in Overijse. Even een kleine aarzeling om dan toch vol voor de overwinning te gaan. Pauwels die pas de tweede helft van de koers in wedstrijd kwam wist de tweede plaats in te nemen en Tom Meeusen die van bij de start de wedstrijd openbrak moest zijn inspanningen bekopen en moest tevreden zijn met een derde plaats.

Vorig jaar kende Sven Nys een dieptepunt in Overijse. Toen stapte hij vroegtijdig uit de wedstrijd. Dat zorgde voor een hekelpunt rond zijn startgeld waarbij Sven Nys beslistte om hier niet aan de start te komen. Ook Wout Van Aert en Lars Van der Haar besloten om deze wedstrijd niet te rijden. Zij zijn in volle voorbereiding naar de zware kerstperiode die er zit aan te komen en de kampioenschappen.

Dus een favorietenrol was er weggelegd voor Mathieu Van der Poel. Maar hij is al een paar jaar in deze favorietenrol geduwd en volgens zijn papa kan hij deze rol heel goed aan. Hij vond tijdens de verkenningen de ronde in Overijse bijzonder zwaar. Veel draaien en keren en heel wat klauterwerk. Maar hij had er wel zin in. Voor de start kregen we één minuut stilte ter nagedachten van het overlijden van Eric De Vlaeminck. Na afloop werd dit op luid applaus onthaalt. Een waardig afscheid van een zevenvoudige wereldkampioen. De veldritwereld was wat aangeslagen ook al wisten de meesten wel dat het zat te gebeuren. Maar we verliezen hiermee één van de basisleggers van het veldrijden.

Michael Vanthourenhout trok de hele meute op gang gevolgd door de mannen van Mettepenningen. Ook bij de mannen zagen we bij de eerste hindernis in de weide al heel wat rijders te voet staan. Zij die voorin de wedstrijd zaten konden hun krachten uitspelen en de zware strook in de weide oprijden. De anderen werden al op achtervolgen aangewezen. Michael Vanthourenhout kreeg hierdoor al een paar meters kado op Taramarcaz. Mathieu Van der Poel maakten een schuiver bij zijn start en kwam pas als 15e het veld in. De andere topfavorieten hadden hun start niet gemist en zaten voorin de wedstrijd.

Aan het einde van de eerste ronde had Michael Vanthourenhout al een paar meters voorsprong op Meeusen, Taramarcaz, Pauwels. We kregen voorin wel een hergroepering omdat het tempo er even werd uitgehaald. Tom Meeusen speelde de waakhond bij Michael Vanthourenhout. Achterin nam Mathieu Van der Poel de achtervolging in handen en kwam zo bij de koplopers terecht. Op dat ogenblik zette Meeusen even een forcing op de kasseien maar de anderen braken niet. Taramarcaz, Vanthourenhout, Van Kessel moesten de rol voorin wel lossen. Pauwels moest de rol voorin eveneens lossen in het klauterwerk in de bos maar kwam even later dan toch weeral op zijn gemak aansluiten. Ook Mathieu Van der Poel sloop mee naar de koplopers. Alles was opnieuw mogelijk. Tom Meeusen voelde zich in zijn sas en nestelde zich aan de kop van de wedstrijd bij ingang van de tweede ronde. Michael Vanthourenhout plakte aan zijn wiel. De anderen toppers Pauwels, Taramarcaz, Van der Poel en Van Kessel zaten op dat ogenblik op 10 seconden van de koplopers.

Aan Michael Vanthourenhout heb je wel de juiste gezel om de wedstrijd hard te maken. Dat wist Tom Meeusen ook wel en liet dan ook al het werk doen door Michael. Pauwels zag het gebeuren en plaatste een tussensprint tot bij deze twee mannen. Hij kwam aansluiten, ging erop en erover. De anderen moesten achter hen alles laten begaan. De kaarten werden anders geschud. Maar de Witte Merel Mathieu Van der Poel kwam op zijn beurt ook terug bij de koplopers. Hij twijfelde niet en zette meteen de anderen onder druk. Aan de materiaalpost zette Tom Meeusen even zijn concurrenten onder druk. Met Michael Vanthourenhout in zijn wiel pakten zij op korte tijd 6 seconden op Pauwels en Van der Poel.

Ingang van de vierde ronde reed Meeusen gretig door. Michael Vanthourenhout werd op 2 seconden gezet en Mathieu Van der Poel op 7 seconden. In de weide maakte Mathieu weer alles goed op karakter en kregen we voorin een kopduo. Meeusen liet niet begaan en probeerde opnieuw met een aanval van Mathieu weg te rijden maar de wereldkampioen was op zijn hoede. De anderen kwamen op hun kousenvoeten terug. Voorin werd dus de cross opengetrokken door de vier namen. De achtervolgers waren nog steeds de mannen van Telenet – Fidea en Sunweb van Mettepenningen. Pauwels nam heel wat risico’s in de afdaling in de weide en kwam hierdoor tegen de grond terecht. De achtervolgende Merlier kon deze val niet ontwijken en werd tot stilstand gedwongen.

Halfweg de wedstrijd werd de cross voorin helemaal stil gelegd. Althans dat hadden ze met vier gehoopt. Maar dat was buiten de wil van Mathieu Van der Poel gerekend. Hij zette zijn gashendel open en lanceerde zich om de eerste hindernis in de weide vlot te nemen. Hij slaagde er noemenswaardig in en zo nam hij een paar meters op Dieter Vanthourenhout. Mathieu verdapperde nogmaals in de bosstrook en toen werd Meeusen gedwongen om alle registers open te trekken en op jacht te gaan naar een ontketende wereldkampioen. Hij nam risico’s en probeerde de sprong te wagen aan de beek. Het kwam niet zo uit dan hij had gehoopt waardoor Michael Vanthourenhout opnieuw kon aansluiten bij Meeusen. Iedereen dacht nu is het geklonken voor Mathieu Van der Poel. Maar neen hoor, mechanische pech besliste opnieuw over deze winst. Hij had af te rekenen met een nukkige ketting en het duurde lang alvorens hij deze hersteld had. Hierdoor kwamen Michael Vanthourenhout en Tom Meeusen aan de leiding van de wedstrijd. Pauwels zag dat Mathieu aan de kant stond en dat gaf hem natuurlijk de moed om terug mee te strijden voor de podiumplaatsen.

Nog vier ronden te doen dus dachten Meeusen en Vanthourenhout om even het tempo wat te laten zakken en een moment van rust in te bouwen Maar toen kwamen Pauwels en Van der Poel opnieuw aansluiten voorin. Mathieu nam zijn tijd om terug naar de kop te rijden. Het betekende dat we een kopgroep van vijf favorieten hadden voorin. Klaas Vantournout was op dat ogenblik ook goed bezig en zag de koplopers voor zich uitrijden. Die van Sunweb probeerden te temporiseren om de Belgische Kampioen te laten terugkeren. Maar op dat ogenblik trok Mathieu zijn registers open en kwam Klaas opnieuw aan de rekker te hangen.

Nog drie ronden en we kregen een goede indruk op het gezicht van Mathieu Van der Poel. Een verbeten gezicht bij Tom Meeusen maar hij bleef vechten. Toch zag hij Mathieu van zich weg rijden. Pauwels leverde ook een zware inspanning en ging op en over Tom Meeusen. Michael Vanthourenhout probeerde uit het zicht te blijven van Merlier en Vantournout maar dat lukte hem niet. Tom Meeusen kwam zichzelf tegen in de wedstrijd en moest gaan temporiseren en proberen zijn derde plaats veilig te stellen. Pauwels kreeg op dat ogenblik vleugels en ging op zoek naar Mathieu. Maar de witte merel was al lang gaan vliegen.

We zouden een spannende finale gaan krijgen mochten die twee elkaar terug vinden. Maar dat was niet het geval. Mathieu bouwde zijn voorsprong ronde naar ronde uit en Pauwels moest zijn tweede plaats veilig stellen. Hij bleef hangen op 10 a 12 seconden van de koploper.

De laatste ronde werd er eentje voor Mathieu om van te genieten ook al bleef hij nog heel wat risico’s nemen over het ganse parcours. De eerste overwinning van zijn seizoen is een feit.

Daguitslag :

  1. Mathieu Van der Poel
  2. Kevin Pauwels 22 sec
  3. Tom Meeusen 33 se
  4. Tim Merlier 43 sec
  5. Klaas Vantournout 48 sec
  6. Gianni Vermeersch 1.14
  7. Michael Vanthourenhout 1.42
  8. Corne Van Kessel 1.47
  9. Meiser 1.59
  10. Toon Aerts 2.07