EK Huijbergen: Nederland-België of toch niet?

EK Huijbergen: Nederland-België of toch niet?

Heel mooi dat het eerste EK ooit in de cross in Nederland georganiseerd wordt. Op een mooi geaccidenteerd parcours waar de nodige sportieve slachtoffers gaan vallen. De Elite mannen die ook voor het eerst mee rijden en waar het contingent Belgen erg groot is en de Nederlanders gastheer zijn met ambities. Links en Rechts wordt gefluisterd dat er heel wat medailles voor Nederland en België klaar liggen van de 5 in totaal. Als dat maar geen misrekening wordt. Andere landen waaronder , Tsjechië , Italië en Frankrijk staan echt wel klaar om tegenstand te bieden en hebben medaille kandidaten.
De Elite mannen : Met Nederland en Lars van der Haar op kop gevolgd door Corné van Kessel en Thijs van Amerongen hebben laten zien gewoon goed in doen te zijn. België heeft met Wout van Aert natuurlijk een veelwinnaar van dit seizoen. Maar hij is al 2 keer geklopt door de Nederlandse Terriër van der Haar. Persoonlijk dicht ik Kevin Pauwels wel kansen toe, maar dan moet hij wel ophouden met zich verstoppen. Tom Meeusen zou al eens uit kunnen halen. Tim Merlier , Gianni Vermeersch en Rob Peeters zijn goede bliksemafleiders. Julien Taramarcaz die een goed seizoen draait , Michael Boros wellicht of toch Philip Walsleben. Francis Mourey die voor een verrassing kan zorgen . Clement Venturini die al eens hele mooie uitslagen heeft gegeven. Er zijn heel veel kanshebbers op podium plaatsen en de strijd zal hevig zijn maar voorlopig zijn Pauwels , van Aert en Van der Haar de 3 favorieten.
Elite vrouwen : Sanne Cant en natuurlijk Jolien Verschueren zijn hier de grootste kanshebbers. Nikki Harris die het maar niet lukt om te winnen. Pavla Havlikova die er nu wel bij is en toch bij de favorieten behoort. Thalita de Jong die misschien als gast vrouw boven zich zelf uit kan stijgen , het kan er zeker in zitten. Dit zijn de favorieten voor de titel bij de vrouwen. Eva Lechner zit in haar rust periode en zien we pas terug in Koksijde.
Beloften mannen : Bij de mannen onder 23 dient iedereen eerst af te rekenen met Quinten Hermans en Eli Iserbyt. Dit zijn duidelijk de mannen in de vorm van hun leven. Joris Nieuwenhuis heeft met het thuis voordeel misschien wel de dag van zijn leven . Adam Toupalik wellicht of één van de gebroeders Dubeau uit Frankrijk. Maar de grootste tegenstand komt toch uit het Italiaanse kamp van Gioele Bertolini die ook in Valkenburg zijn neus nadrukkelijk aan het venster stak en daar won. Een groot veld Nederlanders en Belgen die op dit parcours helemaal los gaan en de concurrentie proberen te verschalken en wellicht al in een heel vroeg stadium.
Beloften vrouwen : Hier hebben de Nederlanders en Belgen wel 2 ijzers in het vuur die aanspraak maken op de titel , Maud Kaptheijns die de jongste weken erg goed rijdt en natuurlijk ook Femke van den Driessche die dat afgelopen weekend demonstreerde in Oudenaarde op de flanken van de Koppenberg. Jessica Lambracht ,de Duitse kampioene, die echt sterk is verbeterd en bijna alles heeft gewonnen waar ze heeft gereden dit seizoen. Alice Maria Arzuffi die een goed vorm heeft of toch Yara Kastelijn uit het Nederlandse kamp of dan in extremis Hannah Payton de Engelse die ook sterk is vooruitgegaan dit seizoen.
Junior mannen : Jappe Jaspers en Jens Dekker springen meteen in het oog als de veelvraten van dit seizoen. Iis er veel tegenstand te verwachten van de andere junioren ? Jakob Dorigoni als pinchitter en degene die het deze 2 heel lastig kan maken. Hij was derde in Valkenburg en met de wereld elite op bezoek geeft hem wel de kansen en het vermoeden dat hij mee doet voor op zijn minst het podium. Thomas Bonnet en Kevin Kuhn dan nog die zeker hard mee willen strijden om de bloemen en niet afwachten wat er gebeurt.
Al met al wordt het een mooie, maar drukke en volle dag wedstrijden kijken daar in Huijbergen. Ook op tv via Omroep Brabant de nodige aandacht dus zaterdag 7 november is EK cyclocross dag. See you at the race.
Jan v Dijk