Elco Gjaltema is er niet meer… BMX familie in rouw….

Elco Gjaltema is er niet meer… BMX familie in rouw….

Het slachtoffer van de liquidatie woensdagavond voor de deur van Club Panama is de 37-jarige Amsterdammer Elco Gjaltema. Hij wordt door de politie niet in verband gebracht met zware criminaliteit.

Gjaltema werd woensdag even voor 23.00 uur neergeschoten met meerdere kogels, terwijl hij in zijn auto zat. Hij werd onder meer in zijn nek geraakt. Volgens de politie was de schietpartij een gerichte actie. 

Een getuige reed woensdagavond rond kwart voor elf vanaf de Piet Heinkade de Oostelijke Handelskade op. “Net voorbij de stoplichten in de bocht hoorde ik vier schoten, denk ik. Ik zag een voor mij onherkenbare schim wegrennen en in een witte auto stappen. Die auto reed vervolgens keihard langs me richting de stoplichten bij de Piet Heinkade.” De vluchtauto, een Audi, had volgens de getuige witte kentekenplaten met zwarte letters en cijfers.

Volgens de getuige was Gjaltema meteen dood. “Hij zat ingezakt over zijn stuur. Voor mij was er geen twijfel: hij was al overleden.”

In Duivendrecht werd de vermoedelijke vluchtauto van de daders brandend aangetroffen. De politie denkt dat de daders daar zijn overgestapt in een andere auto, mogelijk een donkerkleurige Fiat of Peugeot. Ze zijn nog voortvluchtig.

Slachtoffer liquidatie Oostelijke Handelskade is Elco Gjaltema (37)
© Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)

BMX-wereld
Gjaltema was actief in de BMX-wereld, waar hij op relatief hoog niveau reed. Hij werd derde bij de 3 Nations BMX World Cup in 2014 en werd in hetzelfde jaar achtste in de categorie voor mannen boven de 30 jaar bij het wereldkampioenschap BMX in Rotterdam. In 2013 was hij nog betrokken bij een sportproject in de Zaanstreek, waarmee jongeren op het rechte pad gehouden moesten worden.

Meer recentelijk besteedde de zwaar getatoeëerde Gjaltema zijn tijd aan het oprichten van modemerk RebelsInk. Met dat bedrijf richtte hij zich op het op de markt brengen van streetwear met felle prints. Gjaltema was een fervent motorrijder.

De politie is een uitgebreid onderzoek gestart naar de schietpartij. Getuigen die foto’s of video’s hebben gemaakt worden opgeroepen die naar de politie te sturen.

DOOR: MAARTEN VAN DUN EN PAUL VUGTS 

Foto : Boris Brink