Elke Vanhoof wint in Manchester

Elke Vanhoof wint in Manchester

ava

In het Engelse Manchester heeft onze Belgisch BMX Kampioene de British open Supercross op haar naam geschreven.

Vanhoof schrijft hiermee Belgische BMX geschiedenis door als eerste Belg ooit een wedstrijd op een Supercross circuit te winnen. De regerende Europese kampioene Valentino uit Frankrijk en de Deense Christensen vervolledigde het podium. Bij de Elite Men won de Brit Liam Phillips voor zijn landgenoten Kyle Evans en  Tre Whyte.  Bij de Junior Men ging de zege naar de Noor Tore Navrestadt voor de Zwitser Simon Marquart en de Nederlander Niels Bensink.

Deze wedstrijd werd op de UCI kalender van hetzelfde klasse C1 label voorzien als de finale van het Europese Kampioenschap Elites.

Vorig jaar eindigde Elke na een slechte start en een indrukwekkende inhaalrace nog als derde in Manchester en verbaasde toen al om een podiumplaats te behalen in een Supercross wedstrijd. Enkele weken later bevestigde ze met een top 5 plaats tijdens de Wereldbeker Time trial op dit zelfde circuit. Vanhoof presteerde in 2013 constant op een hoog niveau waardoor ze wist op te klimmen tot plaats 7 van de UCI Wereldranking. Het onderdak vinden binnen het Amerikaanse “Supercross” Fabrieksteam en de stage van drie maanden in Las Vegas hebben er toe bijgedragen om in de aanvang van dit nieuwe seizoen nog beter voor de dag te komen en als seizoensopener meteen een zege van formaat binnen te rijven.

Elke is de enige Belgische BMX-er met een topsportstatuut die sinds haar overstap naar de Elites in 2010 nog altijd voltijds met BMX bezig is. In de hoogste dames categorie moet het voorlopig tijdens internationale wedstrijden enkel en alleen van haar komen wat het niet makkelijk maakt om zich als land te kunnen kwalificeren voor Rio.

De overwinning van Toon Jacobs binnen de Euro Challenge categorie tijdens het Europese Kampioenschap in Dessel is leuk om horen maar levert ons als BMX-land geen enkele meerwaarde op, het is enkel bij de grote jongens in het officiele Europese kampioenschap waar UCI punten te verdienen zijn. Met Lauren Stevens uit Lommel hebben we sinds dit jaar een talent in de Elite klasse en hopelijk kan hij snel zijn neus aan het venster steken, want na het afhaken van de Waal Arnaud Dubois gaapt er een grote leegte binnen de Elite categorie.

Voor vele insiders is het misschien een spijtige vaststelling, maar feiten zijn feiten en wat we hebben moeten we koesteren. Momenteel is dit enkel Elke Vanhoof op eenzame hoogte. Hopelijk kunnen enkele talentvolle jongeren spoedig een doorbraak forceren.

Met dank aan Greet Engelen en Michel Vermeiren