Er is nog leven na Nys volgens Hans van Kasteren

Er is nog leven na Nys volgens Hans van Kasteren

Hans Van Kasteren is ontstemd na het lezen van de kranten. Hij ergert zich aan de berichtgeving over Sven Nys en vindt dat andere renners te weinig aan bod komen. In een persmededeling die we integraal geven licht hij het één en het ander toe.

Toen ik vanmorgen de kranten na nog maar eens een super veldritweekend las, was ik zwaar ontgoocheld. Ik verwachtte knappe artikels te lezen over Kevin Pauwels en Wout van Aert, want die leverden superprestaties. Ik hoopte persoonlijk ook op wat aandacht voor de mooie wedstrijden van Tom Meeusen, de elfde zege op rij van onze junior Eli Iserbyt, de eerste van Nikki Harris en Daan Soete en de 11 podiumplaatsen van onze renners. Maar neen, het ging nog maar eens over Sven Nys en de redenen waarom hij niet won. Mag ik dit heel jammer vinden?

Ik ben in de eerste plaats in de wolken met wat mijn eigen renners binnen Telenet-Fidea presteren. Ik ben dik tevreden. Over de hele lijn. Alle inspanningen die we leveren om onze jeugd en onze ladies naar een hoger pijl te brengen renderen. Het begint allemaal te lonen. Chapeau bijgevolg voor wat Tom Meeusen in die context aan de top van onze piramide toont. Zijn podiumplaats van gisteren in Francorchamps was mooi. en zijn manier van erin te vliegen heel aantrekkelijk. Bovendien staat hij helemaal voorin in de verschillende klassementen. Dat is niet zomaar.’

Ik ben niet gelukkig met de manier waarop het veldrijden op dit moment de pers haalt. Het gaat in de kranten enkel over Sven Nys en het waarom van zijn mindere wedstrijden. Dit is jammer, want het veldrijden van nu is zo boeiend en zo attractief dat het over de prestaties en de renners die ze neerzetten zou moeten gaan, maar Nys krijgt de publiciteit. Meer dan ooit. Laat het duidelijk zijn dat Sven de beste crosser aller tijden is, hij maakte de sport mee groot, maar men moet nu ophouden met voorrang te geven aan zijn uitleg. Dit alles doet de sport op zich te kort. Nys verdient een pluim omdat hij op zijn 38ste nog steeds presteert. Maar je moet dat niet overroepen. Zie alles in zijn juiste context. Waarom denk je dat Nys zo oppermachtig presteerde in Niel? Omdat de rest met de handrem op reed omdat die wedstrijd niet tot een klassement behoort.”

Het doet me lachen als ik lees hoe Sven  zich telkens weer in alle bochten wringt om uit te leggen waarom zijn prestaties minder zijn, terwijl het de normaalste zaak van de wereld is. Hij heeft zijn leeftijd he. Het is Sven zelf die de lat zo hoog legt. Steeds weer komt hij met andere redenen aandraven waarom hij niet wint, terwijl het logisch is. Als er het voorbije weekend renners waren die mochten uitleggen dat er wat scheelde waren het Mathieu van der Poel en Lars van der Haar, vind ik. Die waren ook ziek, maar presteerden toch.”

Ik sta nu op de barricade omdat ik vind dat de renners die op dit moment wél presteren niet de eer krijgen die hen toekomt. Het lijstje is lang: ik begin met Pauwels, ik eindig met van Aert met daar tussenin van der Poel, Jens Adams, Michael Vanthourenhout, de broers Sweeck, maar ook Corné van Kessel die herbevestigt. En ook Tom Meeusen en Bart Wellens die elke keer weer veel karakter toont. Nog nooit was het veldrijden zo boeiend, maar dat blijkt niet uit de pers die we lezen. Renners die presteren worden nu gewoon onderbelicht. Ze verdienen beter.”

Ikzelf trek de volgende conclusies. De nieuwe generatie crossers die overneemt is heel sterk. De hele groep beloften die de stap naar de profs zal zetten is trouwens van hoog niveau. Ik stel eveneens vast dat er binnen mijn eigen team hoge ogen worden gegooid. In alle categorieën. Ik merk evenzeer dat elke veldrit superspannend is met een niet te voorspellen uitslag. Nooit was de cross zo intens en zo prachtig. Laten we onze sport bijgevolg koesteren. En laten we aanvaarden dat Sven Nys op zijn 38ste niet meer de prestaties levert die hij zichzelf nog tot doel stelt. Maar er is leven na Nys, zeker weten!”

Bron: PM