Fijne sfeer op NK MTB jeugd in Arkel

Fijne sfeer op NK MTB jeugd in Arkel

Een hele mooie dag ging het worden vorige zaterdag daar in Arkel. Ruim 300 kids die streden voor het goud , zilver en brons tijdens het NK jeugd in Arkel. Offroadbiking.eu was de hele dag aanwezig om al het nieuws direct te verslaan. De KNWU neemt direct de berichtgeving over als ook de organiserende vereniging Jan van Arckel. Publiciteits technisch wordt er dus niets aan het toeval overgelaten.

Vanaf categorie 1 begon het al met het opstellen. De zenuwtjes gierden veel kinderen door de keel. Nu moest het gebeuren waar ze al die tijd naar toe hebben geleefd. Vol overgave gingende eerste 8 jarigen klaar staan voor de start. Meteen na het vertrek is het ook voor deze youngsters echt volle bak en vol overgave. Kinderen aan het begin van een wellicht mooie MTB carrière die vol overgave het fraaie parcours bedwingen daar in Arkel. Na enkele ronden is het voorbij , alle opgebouwde spanning brengt voor 6 kinderen “3 meisjes en 3 jongens” goud , zilver en brons. Heerlijk ook weer al die mooie echt gemeende emoties , een lach en een traan die dicht bij elkaar staan en zeker in de kleinere categorieën standaard bij het arsenaal emoties horen. Genietende gezichten , lichaamstaal die zegt : ik wil meer. Ook enkelen die door teleurstelling even niet meer willen.

Start NK jeugd

De hele dag ging het op deze manier door. In elke categorie dat er hoger gestreden werd, ging de snelheid omhoog . De emoties werden zwaarder bij winst of verlies. Technisch werd het ook beter en tot de pauze is het genieten van alle ingespannen gezichten. Het genot als kinderen luid aangemoedigd worden door iedereen en vooral de familie en opa’s en oma’s is ruim aanwezig. Tijdens de pauze werden de eerste 4 categorieën gehuldigd, inclusief het volkslied en 2 mooie meiden die de kussen uitdelen. Die Nederlandse kampioenstrui staat geweldig om de schouders van de kampioentjes. Ook zilver en brons: alle kinderen waren apetrots op hun behaalde resultaat en gaven uit volle borst hun aandacht aan hetgeen ze hebben gewonnen.

Podium NK MTB jongens Arkel

Na de pauze ging het crescendo met de wat oudere categorieën die een zwaarder en langer parcours kregen voorgeschoteld. De categorie 5 , 6 en 7 gaan ook serieuzer te werk met hun sport. Er zijn er bij die verkennen als een prof en geen moment onbenut laten om de concurrentie onder druk te zetten. De verschillen in benadering en de verschillen in postuur waren in deze groepen wat groter dan in de jongere groepen. Fysiek sterker heeft zeker wel opgeld in de jeugd en is ook terug te zien in de uitslagen. Hele tengere, frêle bikertjes die het opnemen tegen al stevig uit de kluiten gewassen jongens en meisjes. Het verschil zal zeker in latere categorieën voor een groot gedeelte opgeheven worden. Omdat dan de fysiek op een andere manier gaat tellen op parcoursen die meer hoogteverschil hebben en waar techniek meer om de hoek komt kijken.

Podium NK MTB jeugd oudere meisjes

Nu heb ik in de categorie 5 , 6 en 7 zeker wel gezien dat er voor de toekomst ook een goede generatie bikers aan zit te komen. Ook hier geldt dat de spanningen sommigen te veel worden, terwijl anderen er juist beter onder presteren. Eén ding wat opvallend was en het was niet alleen mij opgevallen: het aantal grote aantallen lekke banden. De schuld werd gelegd bij de rock gardens, maar ik heb links en rechts wat inspectie gedaan van banden spanningen en of ze met binnen en buitenband rijden of met tubeless. Feit is dat heel veel bikers onderschat hebben dat je op de rockgardens wat harder moet rijden dan normaal omdat er toch wel hard op de stenen gereden werd waar door te zachte banden stootlekken aan de orde van de dag waren. Zeker ook de tubeless rijders die lek reden stonden veel te zacht en reden hun zijwangen kapot. Een kleine tegenvaller voor veel bikers. Er waren er die er zeker niet goed mee om gingen, terwijl het echt al wel in je technische bagage hoort te zitten.

Eigenlijk was het vele lekrijden de enige wanklank van de dag. De podium ceremonie was ook van 5 , 6 en 7 geweldig om te zien. Al die trotse glunderende gezichten waar de spanning helemaal van afgevallen was. Genieten van je kampioenstrui of de zilveren of bronzen medaille doen ze ook nu weer met volle overgave.

Algemene kampioenenfoto NK MTB Jeugd Arkel

Offroadbiking.eu met Jan van Dijk en Patrick Lagarde heeft de hele dag hard gewerkt om verslag te doen door middel van de media die ons ter beschikking staan. Wij hebben van jullie de bikers genoten en van de KNWU en de organisatie onder leiding van Patrick Bassa. Zeker vergeten wij Peter Koperdraad van Merida niet voor de sponsoring en de mooie woorden tijdens een speech. Verder voor iedereen een welgemeende dank u voor alle medewerking tijdens het NK MTB Jeugd 2015 in Arkel.

Meer sfeerfilmpjes van het NK kan je bekijken op de facebookpagina van Offroadbiking.eu.

Jan v Dijk