Focus op de wereldbekerrace in Brazilië 2024

Focus op de wereldbekerrace in Brazilië 2024

We zijn op minder dan twee maanden van 2024 en vanaf dan begint het nieuwe seizoen de Mountain Bike World Series racefans over de hele wereld te prikkelen.

De eerste debuterende locatie wordt ook het officiële startschot – Mairiporã in Brazilië geeft het startschot met de openingsronden van Cross-country Short Track (XCC) en Cross-country Olympic (XCO).

Waar ligt het?

Een uur ten noorden van het centrum van São Paulo aan de zuidkust van Brazilië ligt Mairiporã, wat ‘mooie stad’ betekent. Het hoogste punt van het omliggende gebied is Serra da Cantareira waar het een hoogte van iets meer dan 1100 meter bereikt.

Het Cantareira State Park beschermt een groot deel van de watervoorraad van Sao Paulo en is al vele jaren de thuisbasis van vele extreme sporten zoals paragliding en mountainbiken.

Is hier al eerder geracet?

Sinds 2019 heeft Mairiporã een aantal crosscountrywedstrijden op hoog niveau georganiseerd. De meest recente was MTB Festival 2023 met een deelnemerslijst vol Zuid-Amerikaanse World Cup-klassiekers en lokaal talent.

Hoe ziet het parcours eruit?

Het parcours in het Arena iMTB Bike Park dat de atleten van de Mountain Bike World Series zullen rijden, is een subtiel geëvolueerde versie van het parcours van MTB Festival. Het is een breed uitgezet, snel glooiend parcours door het bos dat is ontworpen om inhalen en close racing te bevorderen. Het is geschikt voor rijders met grote reserves aan power en rijders die de duistere kunst verstaan om onzichtbaar te blijven in het peloton.

Wat kunnen we nog meer verwachten?

Drukte! Toen de seizoensopener van de UCI World Cup werd gehouden in Petropólis, net ten noorden van Rio de Janeiro, was het aanwezige publiek op de wedstrijddag één van de grootste in de geschiedenis van de sport. Zuid-Amerika is een deel van de wereld dat dol is op mountainbikewedstrijden en omdat de wedstrijd zo dicht bij een van de dichtstbevolkte steden ter wereld wordt gehouden, kun je verwachten dat de fans in groten getale aanwezig zullen zijn.

Wie zijn de favorieten?

Het is de openingsronde van het seizoen – wie zal het zeggen! De algehele titelwinnaars van vorig seizoen Puck Pieterse (XCC, XCO), Luca Schwarzbauer (XCC) en Nino Schurter (XCO) zullen de renners zijn met de grootste doelen.

Pieterse (Alpecin-Deceuninck), nog steeds maar 22 jaar oud, leek de laatste keer het complete pakket te zijn met weinig tot geen zwakke punten. Haar vermogen om niet alleen te winnen, maar ook om slim te rijden als ze dat niet deed om maximale punten te behalen was ongekend. Schwarzbauer (Canyon CLLCTV) heeft zich in de loop van het seizoen een plaats verworven op de radar van veel fans als de rijder die het tempo opdrijft, terwijl Schurter (Scott SRAM MTB Racing) de koning van de nummers blijft. Simpel gezegd, geen enkele andere mannelijke atleet in de mountainbike geschiedenis is zo succesvol geweest als de Zwitserse ster en dit seizoen heeft hij de kans om zijn UCI World Cup overall overwinningen in de dubbele cijfers te krijgen.

Bron:PM

Foto: UCI World Series