Francis Mourey wint wereldbekercross in Namen

Francis Mourey wint wereldbekercross in Namen

ava

Francis Mourey heeft de wereldbekerwedstrijd in Namen gewonnen hij won voor Belgisch kampioen Klaas Vantornout en Niels Albert. Lars Van der Haar blijft leider in de wereldbekerstand. Yannick Peeters  was de beste junior. Wout Van Aert won bij de beloften en Katie Compton bij de dames.

Yannick Peeters schreef de overwinning in de wereldbeker wedstrijd in Namen op zijn naam bij de junioren. Adam Toupalik reed een sterke wedstrijd en leek solo naar de overwinning te rijden. Maar in de laatste ronde werd hij nog geklopt door Yannick Peeters. De derde plaats was voor Jonas Nieuwenhuis. Yannick Peeters werd de nieuwe leider in de wereldbekerstand.

Wout Van Aert demonstreerde bij de beloften. Hij reed een supergoede wedstrijd en won met gemak. Achter hem eindigde Mathieu Van der Poel mooi tweede en de derde plaats was voor de Belgische kampioen Laurens Sweeck die een sterke wedstrijd reed.

Marianne Vos vonden we terug bij de dames. Na lange afwezigheid probeerde zij mee de cross hard te maken. Aanvankelijk lukte haar dat redelij, maar halfweg de wedstrijd moest zij haar meerdere erkennen in Compton. Deze laatste fietste flink door en kwam als solo over de finish. Marianne Vos werd mooi tweede en Niki Harris werd mooi derde. In de wereldbekerstand verstevigt Compton haar leidersplaats.

Ook bij de elites kregen we een spannende wedstrijd te zien. Aan de start stonden maar liefst 64 renners. We kregen een goede start van Mourey en de anderen. Ook Sven Nys was in eerste instantie goed mee vertrokken maar bij het oprijden van de laan kreeg hij af te rekenen met een lekke band en werd hij terug verwezen naar de allerlaatste plaats. Van daaruit mocht hij aan een knappe remonte beginnen.

Vooraan bleven ze niet op de wereldkampioen wachten. Er werd een pittige strijd uitgevochten. Sven Nys liet het niet aan zijn hart komen en reed op zijn eigen tempo de achterstand dicht om zo mee te strijden voor de dichte ereplaatsen. Een zieke Kevin Pauwels vond het wedstrijdritme niet en moest na aankomst tevreden zijn met een twaalfde plaats. Ook Lars Van Der Haar had het niet zoals hij wilde. Hij kwam bij een afdaling ten val – ging over de kop en moest toch twee ronden inlassen om van deze val te bekomen.

Uiteindelijk zou Lars nog als vijfde de finish bereiken. De andere kandidaat om om wereldbekerleider te worden, was Walsleben. TIjdens de eerste wedstrijdhelft bepaalde hij mee het tempo maar toen bleek dat Niels Albert tijdens de tweede wedstrijdhelft onder stoom kwam te staan, ging hij in teken rijden van zijn kopman. Uiteindelijk werd Walsleben negende.

Vooraan kregen we een demarrage van Mourey die de anderen achter zich hield. HIj maakte er in de laatste ronde een one-man-show van en nam zo de bloemen mee naar huis. De renners van Tremelo mochten onder hun tweeën uitmaken wie er op twee en drie zou staan. Althans dat was zo bij het ingaan van de laatste ronde. Sven Nys had de beste papieren, maar in de laatste passage aan de schuine kant ging hij tegen de grond en verloor hij de aansluiting. Klaas Vantornout maakte hiervan gretig gebruik en fietste naar de tweede plaats toe. Sven deed er nog alles aan om  naar Niels toe te rijden maar hij slaagde er niet meer in.

De einduitslag van de Wereldbeker wedstrijd in Namen :

1. Mourey – 2. Vantornout – 3. Albert – 4. Nys – 5. Van der Haar – 6. Meeusen – 7. Van Amerongen – 8. Petrus – 9. Walsleben – 10. Taramarcaz.