Frans Claes derde in Mantafon marathon in Oostenrijk

Frans Claes derde in Mantafon marathon in Oostenrijk

Twee podiumplaatsen in amper een week tijd. Het kan niet op voor marathonmountainbiker Frans Claes. Zaterdag finishte Claes als derde in de loodzware M3 Montafon mountainbike marathon in Oostenrijk. De week voordien deed hij net hetzelfde in de Kronplatzking in Italië. De vorm van de Leuvenaar zit duidelijk goed.

Frans Claes (Square Group MTB Team) heeft iets met het nummer drie. Net zoals op het BK in Malmedy en het EK in Noorwegen, kreeg Claes ook dit weekend het rugnummer drie opgespeld. Het leek de voorbode voor een succesvolle race in de Oostenrijkse bergen. Op de grens met Zwitserland en op een steenworp van Liechtenstein reed de Leuvenaar naar een derde plaats in de M3 Montafon mountainbike marathon. Titelverdediger Daniel Geismayr werd tweede. Urs Huber, de winnaar van 2015, won het goud.

“Ik had een hele goeie dag. We moesten 130 kilometer afleggen en zo’n 4500 hoogtemeters overwinnen. De benen waren goed en ik heb de koers mee kunnen bepalen. Dat geeft een geweldig gevoel.”, lacht Frans Claes. De tweevoudig Belgisch kampioen mountainbike marathon probeerde meermaals te versnellen om zijn concurrenten moe te maken en af te schudden. Enkel meervoudig Zwitsers kampioen Urs Huber en meervoudig Oostenrijks kampioen veldrijden Daniel Geismayr konden volgen.

Het had nochtans niet veel gescheeld of Frans Claes stond een trapje hoger op het podium. “Bij de laatste zware beklimming kreeg Geismayr materiaalpech en reed ik enkel met Huber naar boven. Net voor de top kon Geismayr terug aansluiten en moest ik afhaken. Uiteindelijk reed ik op slechts op een kleine minuut van de eerste twee over de finish. Het was echt afzien, maar ik ben tevreden met mijn resultaat.”

Dat de vorm van de Leuvense mountainbiker goed zit, is een understatement. Claes reed maar liefst zes minuten sneller dan de voorbije jaren. “Dat wil zeggen dat ik nog steeds progressie maak en nog steeds beter word.”, zegt de Leuvenaar. “Ondertussen heb ik ook beter geleerd hoe ik met de hoogte moet omgaan. Dat geeft veel vertrouwen voor volgende week. Van woensdag tot zaterdag rijd ik de Ischgl Ironbike in het Oostenrijkse Tirol en daar rijden we twee keer over 2700 meter. Als titelverdediger wil ik daar zeker een goede prestatie neerzetten. Maar nu ga ik nog even genieten van mijn podiumplaatsen.”

Bron: PM

Foto: Mediateam Frans Claes