Frans Claes en Markus Bauer zijn klaar voor Cape Epic

Frans Claes en Markus Bauer zijn klaar voor Cape Epic

Zondag  start de spraakmakende Cape Epic in Zuid-Afrika. Frans Claes vormt er een duo met de Duitse kampioen Markus Bauer voor de Tour de France van het  mountainbiken. Frans blikt vooruit over zijn voorbereiding, conditie, ambitie…

Door het afhaken van Sebastien Carabin moest Frans nog op zoek naar een nieuwe partner. Die vond hij in Markus Bauer. ‘Vorig jaar werd ik samen met Sebastien Carabin tiende in de eindstand en dit jaar wil ik in mijn tweede deelname graag beter doen. Het plan was om dit jaar opnieuw met Carabin een team te vormen, maar hij moest echter verstek laten gaan. En dus moest ik in november vorig jaar alsnog op zoek naar een andere partner. Gelukkig vond ik Duits kampioen Markus Bauer bereid om deze extreme uitdaging samen aan te gaan. Van toen tot nu is het een rollercoaster geweest waarin we veel last minute hebben moeten regelen. Niet ideaal, maar het belangrijkste is dat we een goede fysieke voorbereiding hebben gehad en dat we vanaf zondag 18 maart onze kansen optimaal kunnen verdedigen. Om de wedstrijd zo goed als mogelijk voor te bereiden vertoef ik al sinds 10 januari in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Ik reed zo al enkele wedstrijden en kon me goed voorbereiden. Ik kon al voldoende wennen aan de zomerse temperaturen, de paden en de ondergrond. Het is hier overigens heerlijk toeven en een paradijs voor mountainbikers. Begin februari kwam mijn Markus op trainingsstage en werkten we samen een duo wedstrijd af. Spijtig genoeg moest ik daar al na 1 etappe opgeven met een maaginfectie, iets waar wel meer mensen in deze periode van het jaar door geveld worden. Ik nam wat extra rust wat me zeker geen slecht heeft gedaan. Recent reed ik nog een 5 daagse etappekoers op de weg, de Tour of Good Hope, en met twee 5de plaatsen en een 7e plaats in de eindstand ging het meer dan behoorlijk. Ik reed er ook mijn allereerste tijdritwedstrijd en zonder er specifiek op te trainen en zonder specifiek materiaal eindigde ik op een 28ste plaats, dan weet je dat de conditie goed is. De volgende dagen staan nu nog in het teken van de spieren in vorm te houden en genoeg energie te tanken voor het grote avontuur dat zondag start, ‘ vertelt Frans.

Uiteraard hebben Frans en zijn ploegmaat ambities, maar ze willen dit elke dag bijstellen. ‘Het doel is uiteraard om zo hoog mogelijk te eindigen in de algemene rangschikking, maar we zullen het dag per dag moeten bekijken en misschien moeten we naar het einde van de wedstrijd ons doel bijstellen en de ambities verleggen. Zo is het ook een doel een etappe te winnen, maar dan gaat misschien wel ten koste van het klassement. We zijn beiden in een goede vorm, maar we moeten ook realistisch zijn. Het deelnemersveld dat dit jaar de start neemt,  is van een nooit geziene kwaliteit en zelfs beter dan het veld van vorig jaar. Zo staan er met Schurter, Lakata, Huber, Rohrbach, Kulhavy internationale toppers aan de start. En ook ex-wegrenners zoals Hincapie, Rodriguez en Jurgen Van den Broeck zijn niet te onderschatten tegenstanders. In deze extreme wedstrijd kan echter veel gebeuren en, als we gespaard blijven van pech en we houden het hoofd koel op de belangrijke momenten, dan kunnen wij misschien wel DE verrassing worden van deze Cape Epic. Niemand rekent ons tot de favorieten en dan kunnen we wel eens verrassend uit de hoek komen,’aldus Claes.

Zo een wedstrijd vergt heel wat voorbereiding en in vergelijking met vorig jaar werd ook daar hoger gemikt. ‘In vergelijking tot vorig jaar staat onze voorbereiding en de gehele omkadering alvast een stapje hoger. Voor ons beiden staan er nu vijf personen klaar om alles te doen wat nodig is om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. Zo hebben we een kok, een coach, een mechanieker, een physio en een media verantwoordelijke die alles voor ons in goede banen leiden en ons van alle zorgen verlossen. In de Cape Epic, de Tour de France van het mountainbiken, draait alles om het sparen van zoveel mogelijk energie en met de omkadering die we dit jaar kunnen genieten is dit alvast een enorme verbetering. Tot slot is er ook de ervaring die ik nu al heb en kunnen we beschikken over goed en duurzaam materiaal dat bestand is tegen het klimaat en de ruwe ondergrond van de West-Kaap in Zuid-Afrika. Na een lange voorbereiding kijk ik alvast enorm uit naar de start op zondag! Dan kan het sterven beginnen. We moeten er gewoon voor zorgen dat we minder snel doodgaan als de concurrentie en dan krijgen we hopelijk loon naar werken. Alvast dank aan onze sponsors om dit allemaal mogelijk te maken: Interalu, Cegelec, Kyotec Luxemburg, Ces, Loving Hut en Tokai om ons te steunen in onze ambities en dromen,’besluit de meervoudige nationaal marathonkampioen.

Uitslagen en wedstrijd te volgen via:

https://www.cape-epic.com/fans/watch-from-home/live-streaming

https://www.cape-epic.com/

https://www.frans-claes.be/

Bron: PM

Foto’s: Lynn Sigel