Frans Claes met Sören Nissen naar Cape Epic

Frans Claes met Sören Nissen naar Cape Epic

Mountainbiker Frans Claes heeft groot nieuws: de Leuvenaar rijdt dit jaar opnieuw de Cape Epic. Hij doet dat aan de zijde van niemand minder dan Soren Nissen, de meervoudige Luxemburgse kampioen van Deense afkomst. Met hun ervaringen uit vorige deelnames hopen ze de top 5 te bereiken.

De grootste etappewedstrijd voor mountainbikers vraagt om de beste rijders. In België komen we uit bij Frans Claes. In Luxemburg heet de kampioen Soren Nissen. Beiden hebben ze de Cape Epic al drie keer gereden. Voor hun vierde deelname rijden ze samen onder de vlag van Pro Devonbosch, een gezonde lifestyle tussen de wijngaarden van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Frans Claes is blij met zijn nieuwe ploegmaat: “Soren Nissen is een groot kampioen: tweemaal Deens kampioen XCM, XCO en CX én sinds zijn naturalisatie al twee keer Luxemburgs kampioen XCM en XCO en één keer CX. Hij won ook al twee keer BeMC en drie keer Roc d’Ardenne. We kennen elkaar van de internationale wedstrijden die we samen gereden hebben. Of beter gezegd: die we tegen elkaar gereden hebben. En vaak moest ik het onderspit delven.”

Claes en Nissen reden vorig jaar de Swiss Epic. Daar hebben ze de laatste etappe gewonnen. Toen is ook beslist om samen de Cape Epic 2020 te rijden. Beide renners vullen elkaar goed aan.

Claes: “Soren is een echte diesel: hij houdt altijd een gestaag tempo aan van bij de start en valt zelden stil. Vaak heeft hij op het einde nog wat kracht over om een sterke finish te rijden. En hij weet als geen ander hoe je een koers tactisch moet aanpakken. Wat dat betreft, zit hij bij de beteren van het peloton.”  En ook Soren ziet het helemaal zitten met onze landgenoot: “Frans klimt elk jaar hoger in de klassementen. Hij heeft bewezen dat hij toch een van de beteren is in het mountainbike marathon wereldje. Frans is een beetje zoals ik: een goede diesel die blijft gaan. We zullen niet vanaf de start beginnen aanvallen. Maar wanneer onze motor aanslaat, dan kunnen we blijven rijden. Ook tijdens een achtdaagse etappewedstrijd zoals de Cape Epic. Dat maakt ons een sterk team.”

Claes vertrekt deze maand nog richting Zuid-Afrika om zich voor te bereiden. “Ik rijd ondertussen al meer dan drie jaar in Zuid-Afrika en het is toch een specifiek terrein: veel aangelegde trails met speciale kombochten, de flowy single tracks, zeg maar. Ook voor Soren blijft het een uitdaging, want die tracks vind je uiteraard niet in Luxemburg. Om die reden rijden we van 6 tot 9 februari de vierdaagse etappekoers Tankwa Trek. Dat zou de perfecte voorbereiding moeten zijn voor de Cape Epic.”. Soren Nissen beaamt: “Tijdens de Tankwa Trek zullen we elkaar nog beter leren kennen. Daar kunnen we onze tactiek en koersstrategie voor de Cape Epic nog verfijnen.”

Het doel van het Belgisch-Luxemburgse duo is de top 5. Al beseft Claes dat het zeer moeilijk zal worden. “Het deelnemersveld is zeer sterk met onder meer een Nino Schurter en een Lars Forster die hun titel verdedigen. We gaan voor een goed algemeen klassement. Moest een top 5 niet lukken, dan kunnen we ons plan omgooien. En dan proberen we een etappe te winnen zoals we dat ook deden in de Swiss Epic.”.

Bij de vrouwen wordt het uitkijken naar het duo Annika Langvad en Olympisch kampioene Jenny Rissveds.

Bron: PM