Frans Claes ontgoocheld:’Dit was mijn slechtste WK ooit’

Frans Claes ontgoocheld:’Dit was mijn slechtste WK ooit’

Frans Claes heeft zijn goede prestatie van het BK niet kunnen doortrekken naar het WK. Claes kon in Denemarken nooit een vuist maken op het snelle en vinnige parcours en eindigde op een teleurstellende 60ste plaats. Op het einde werd het de Leuvenaar zelfs zwart voor de ogen wat erop wijst dat er meer aan de hand is dan een slechte dag. Samuel Gaze en Pauline Ferrand Prévot zijn de nieuwe wereldkampioenen mountainbike marathon.

Terwijl de meeste ogen gericht zijn op het WK wielrennen in Australië, trokken de beste mountainbikers in de marathon naar Haderslev in Denemarken. Het dorpje met zo’n 20.000 inwoners verwelkomde zaterdag het wereldkampioenschap mountainbike marathon. Vorig jaar miste Frans Claes het WK nog door een handblessure. Dit jaar was de drievoudige Belgische kampioen klaar om revanche te nemen. Zijn Belgische titel van twee weken geleden toonde alvast dat de vorm in orde was.

Het parcours bestond uit drie lussen van 40 kilometer met telkens zo’n 500 hoogtemeters. Claes“We spreken dus over 1500 hoogtemeters verspreid over 120 kilometer, wat in marathontermen niet echt een uitdaging is. Het is wel een snel parcours met veel draaien en keren en het lijkt meer op een lange veldrit dan op een marathonwedstrijd. Niet echt op mijn lijf geschreven dus. De kunst zal erin bestaan om van in het begin goed vooraan te zitten.”

Het WK kende een verschroeiende start en al snel bleek dat vooral de cross country-renners in het voordeel waren. Na amper 20 kilometer was het zoeken naar een glimp van de Belgische kampioen. Claes“Mijn benen wilden niet echt mee vanmorgen. Ik hoopte dat het beter zou gaan naarmate de race vorderde, vandaar dat ik me in een achtervolgende groep nestelde. Helaas bleven de superbenen achterwege en kwam er geen verbetering. Integendeel: na elke kilometer voelde ik me zwakker worden en tijdens de laatste ronde ging het licht helemaal uit. Op een bepaald moment zag ik zelfs zwarte vlekken. Dat had ik nog nooit meegemaakt.” Ondanks de uitputting en de duizeligheid zette Claes toch door en eindigde hij op een 60ste plaats.

Claes voelde dat zijn longen niet optimaal functioneerden en zijn benen begonnen te jeuken zoals na de wespensteek tijden de Swiss Epic. De Leuvenaar belandde toen in het ziekenhuis na een allergische reactie. “Dat dit geen normale prestatie is, is duidelijk. Ik presteer hier zwaar onder mijn niveau. Deze week ga ik rust nemen en ik zal mezelf grondig laten onderzoeken. Daarna beslissen we of ik de komende weken nog koersen rijd.” zegt een teleurgestelde Claes.

Bron: PM

Foto’s : ©Magic of a Camera