Frans Claes tevreden over eerste wedstrijd van het jaar

Frans Claes tevreden over eerste wedstrijd van het jaar

De Mediterranean Epic is de eerste officiële UCI etappewedstrijd van 2021 in de mountainbike marathon. De ideale gelegenheid voor Frans Claes om het harde trainingswerk van de voorbije maanden om te zetten in wedstrijdritme. Claes viel na vier dolle racedagen net uit de top 30. De Leuvenaar blikt tevreden terug op zijn eerste wedstrijd van het jaar.

De laatste wedstrijd van Frans Claes (Square Group MTB Team) dateert van 25 oktober 2020. De Leuvense mountainbiker eindigde toen knap achtste op het wereldkampioenschap XCM in Turkije. Door de pandemie kon er pas vorige week opnieuw gekoerst worden.  Samen met Claes keken veel renners verheugd uit naar de Mediterranean Epic in de Spaanse provincie Castellòn. Frans: “Het niveau lag bijzonder hoog dit jaar. Vele renners wilden er absoluut bij zijn. Maar liefst 130 elite renners uit 30 landen hadden zich ingeschreven, dat is uitzonderlijk veel.”

Het doel van Frans Claes was vooral om wedstrijdritme op te doen. Dat begon al stevig tijdens de eerste etappe: een tijdrit van 16 kilometer met 550 hoogtemeters. Niet direct de specialiteit van Claes, toch eindigde de tweevoudig Belgisch kampioen XCM knap in de top 20.  Ook in de tweede etappe (58 kilometer en 1700 hoogtemeters) en de koninginnenrit (93 kilometer en 1650 hoogtemeters) kon Claes zijn stempel niet echt doordrukken. Frans: “De laatste etappe werd vooral gekenmerkt door een aantal mechanische problemen. Bovendien ontbreek ik nog wedstrijdritme om op het ideale moment naar de kop van het peloton te kunnen rijden.”

In de eindstand valt Frans Claes net uit de top 30. Toch is hij tevreden over zijn race. “Het waren vier vruchtbare dagen.”, concludeert Frans Claes. “We hebben heel wat nuttige data kunnen verzamelen, zowel voor mijn coach als voor mijn mecanicien. Alle beetjes moeten me nu helpen om opnieuw voor de zege te kunnen rijden. Tot slot wil ik de organisatie bedanken om deze race veilig te organiseren in deze moeilijke periode.”

De volgende wedstrijd is de 4 Island MTB Race, een vijfdaagse etappewedstrijd voor duo’s. Frans Claes rijdt deze wedstrijd met Casey South, een talentvolle, 23 jaar jonge Zwitser.

Bron: PM

Foto: @mediterreananepic