Frans Claes tweede in Summer Bike marathon in Zwitserland

Frans  Claes tweede in Summer Bike marathon in Zwitserland

Mountainbiker Frans Claes heeft zondag de tweede plaats gehaald op de eerste editie van de Summer Bike marathon in Zwitserland. In een sterk deelnemersveld en een loodzwaar modderparcours toonde de Leuvenaar dat hij klaar is voor de zomermaanden.

Er is een nieuwe mountainbike marathonwedstrijd toegevoegd aan de kalender: de Summer Bike Marathon in het Zwitserse Château d’Oex. Geen wedstrijd voor doetjes, want met 4000 hoogtemeters verspreid over 80 kilometer is dit een race voor sterke beren.

Frans Claes (Verhofsté Group MTB Team) wist niet wat hij van de Summer Bike kon verwachten. De vraag was ook of hij zijn intensieve trainingsweek kon omzetten in een goede wedstrijdprestatie. De regen had het parcours op sommige plaatsen omgedoopt tot een ware modderpoel en zompige Alpenweiden. Daarom koos Claes voor zijn full suspension fiets. 

Claes: “Mijn full suspension geeft me meer comfort en kleine foutjes worden niet direct afgestraft. Het nadeel is dat mijn fiets wel zwaarder weegt. Uiteindelijk moet ik die fiets nog wel over 4000 hoogtemeters krijgen, maar het was een bewuste keuze.”

Het begin van de race begon moeizaam voor de tweevoudig Belgisch kampioen mountainbike marathon. Op de eerste lange steile beklimming moet onze landgenoot al gauw 30 seconden laten op de drie koplopers: Martin Fanger, Hansueli Stauffer en Marc Stutzmann. 

Claes: “Nog voor de top kon ik het gat opnieuw dichtrijden en dat gaf me moed en vertrouwen. Vanaf toen ging het alleen maar beter en ook het goede gevoel in de benen kwam terug. De stevige trainingen van de voorbije week werpen dan toch hun vruchten af.”

Op de laatste steile beklimming van Les Monts-Chevreuils moest Fanger passen. Met een paar stevige speldenprikken probeerde Claes zijn concurrenten Stauffer en Stutzmann er nog af te rijden. Enkel Stutzmann bleek uiteindelijk te sterk en eindigde op een kleine 20 seconden voor Claes. Claes: “Op het einde was het een strijd van man tegen man. In de laatste afdaling maakte ik een kleine fout, waardoor Stutzmann kon wegrijden. Toch ben ik erg tevreden met mijn tweede plaats. Hopelijk schiet ik binnenkort de hoofdvogel af. Ik wil ook de organisatie bedanken omdat ze deze koers in moeilijke omstandigheden hebben kunnen organiseren. Het is een veelbelovende wedstrijd met een groot groeipotentieel. Indien de drukke kalender het toelaat, zien ze me hier volgend jaar zeker terug!”

Bron: PM

Foto: Ariane Lüthi