Frans Claes tweede in World Series Marathon Portugal

Frans Claes tweede in World Series Marathon Portugal

Frans Claes werd afgelopen zondag opnieuw knap tweede tijdens een manche van de World Series Marathon. Wereldkampioen Tiago Ferreira was in eigen land te sterk voor onze landgenoot. Maar door dit resultaat en de vele podiumplaatsen staat Frans nu wel stevig aan de leiding van de World Series Marathon ranking. Vanaf nu wordt de focus gelegd op het WK dat op 25 juni in het Duitse Singen plaatsvindt.

Reactie na World Series Marathon Meda100 (Portugal)
Frans Claes: “Na de teleurstellende prestatie van vorige week tijdens de World Series Marathon in Spanje (21/05) , is deze 2e plaats in Portugal een deugddoend resultaat. De zware 3-daagse BeMC (12/05-14/05) en de zware valpartij die ik daar toen maakte vergde meer recuperatietijd dan ik verwachtte. Tijdens de proloog de dag voor de wedstrijd in Spanje ging het nochtans zeer goed en als marathon-biker kon ik vrede nemen met de 2e plaats. Maar de dag waarvoor ik naar Spanje was getrokken werd een hele teleurstelling. Er zat gewoonweg geen kracht in de benen en na 30km besloot ik wijselijk om er vroegtijdig de brui aan te geven en mijn lichaam de rust te geven die het nodig had. De opeenstapeling van de BeMC, de valpartijen, de trainingen en het reizen eisten zijn tol. In de daaropvolgende week beperkte ik me dan ook tot veel rusten en enkele korte ritjes met de MTB. De nodige rust deed me blijkbaar goed want op zondag had ik van bij de start terug een goed gevoel in de benen. De eerste 10km reden we zo met een groot peloton op een langgerekt lint, maar op de eerste lange en steile helling ging Wereldkampioen Tiago Ferreira er al als een raket vandoor. Ik beschikte niet over het super stel benen dat nodig is om deze Ferreira te verslagen en samen met 2 andere renners volgden we al snel op 1 minuut. Op een parcours dat me toch wel sterk deed denken aan een ruwe en zware etappe in de Cape-Epic, wilden mijn compagnons niet altijd even gewillig meewerken. Zonde want zo moest ik het meerendeel van het kopwerk op mij nemen. Tot km 70 en de passage door het historische kasteel (km 70) bleven we zo op dezelfde afstand hangen. In de technische afdaling kon ik echter één van de twee compagnons overboord kieperen en naderden we tot op 30 seconden van de leider. Vooraleer we de laatste zware 10 klimkilometers aansneden probeerden we het gat nog wat te verkleinen, maar dichter kwamen we niet meer. Ook Ferreira had nog een extra cartouche en dreef het tempo opnieuw op. Op de laatste zware aankomststrook van 10km zette ik nog alles op alles, en liet ik mijn metgezel al snel achter me. De laatste 5km kreeg ik zelf ook de rekening gepresenteerd van al het geleverde kopwerk en moest ik gas terug nemen. Zo eindig ik opnieuw 2e in een manche voor de World Series Marathon… Op zich ben ik daar zeer tevreden mee, maar het blijft een hiaat op mijn palmares dat ik tot heden nog geen manche kon winnen. Als leider op de World Series Ranking wordt het toch stilaan tijd dat ik de talloze ereplaatsen ga inruilen voor een zege. Met kleine stapjes voel ik me nog altijd sterker worden en met de ervaring die ik nu heb én een killersmentaliteit moet ik in staat zijn om in deze missie te slagen. Sinds 2017 kan ik alvast rekenen op het topmateriaal van Bianchi, geleverd en onderhouden door fietsenwinkel Rijwielen Cadans uit Leuven, dat me alvast dat extraatje geeft op een veeleisende parcoursen zoals vandaag”.

Foto: Eddy Pelgrims